مباحثات

رسانه فکری تحلیلی حوزه و روحانیت

مراسم گشایش سال تحصیلی جدید حوزه‌های علمیه هم‌زمان با میلاد مبارک حضرت علی بن موسی الرضا(ع) با حضور حضرت آیت‌ﷲ مکارم شیرازی، علما، اساتید و شخصیت‌های برجسته حوزوی در مدرسه علمیه فیضیه قم آغاز شد.

در این مراسم افزون بر حضرت آیت‌ﷲ‌العظمی مکارم شیرازی، نمایندگان بیوت مراجع تقلید، آیت‌ﷲ مرتضی مقتدایی دبیر شورای عالی حوزه، آیت‌ﷲ سید هاشم حسینی بوشهری مدیر حوزه‌های علمیه، آیت‌ﷲ سید احمد خاتمی عضو شورای عالی حوزه و آیت‌ﷲ فقیهی عضو جامعه مدرسین حضور داشتند.

مراسم افتتاحیه آغاز سال تحصیلی در مدرسه فیضیه
آیت‌ﷲ‌العظمی مکارم شیرازی در مراسم آغاز سال تحصتیلی حوزه‌های علمیه سراسر کشور، در سالن اجتماعات مدرسه علمیه فیضیه قم، با تبریک سالروز میلاد امام رضا(ع)، به اهمیت علم‌آموزی اشاره کرده و گفتند: ما به دنبال همان برنامه رسول‌ﷲ و اهل‌بیت‌(ع) هستیم و خدا را شکر می‌کنیم که در این لباس وارد شدیم و سرباز امام زمان هستیم، در این شرایط حساس باید همگی از مکتب اهل بیت‌(ع) دفاع کنیم.

ایشان همچنین در ادامه بیانات خود، توجه به دانش و علم‌آموزی، اطلاع از نیازهای روز، تربیت طلاب توانمند، صیانت از فقه سنتی، پاسخگویی به نیازها و مسائل روز،‌ استفاده از ابزارهای نوین تبلیغی، تربیت اساتید لایق و تربیت نیروهای مورد نیاز نظام اسلامی را از  اهم وظایف حوزه علمیه برشمردند.

آیت‌ﷲ حسینی بوشهری، مدیر حوزه‌های علمیه نیز در این مراسم با بیان اینکه بخش قابل توجهی از مطالبات مقام معظم رهبری در حال بررسی است و گزارش کامل آن به زودی به شورای عالی حوزه ارائه خواهد شد تا آن را تأیید و ابلاغ کنند، تصریح کرد: تمام تلاش ما تحقق حوزه‌ای کارآمد، پرتوان و پاسخگو به مسائل جامعه است.

آیت‌ﷲ حسینی بوشهری همچنین در این مراسم تأکید کرد: طلاب باید بر رشته‌های مختلف علمی تسلط یابند و بر فضل و کمال علمی خود بیفزایند و نباید تنها به برنامه‌های رسمی حوزه که بستری برای علم‌آموزی آنهاست، بسنده کنند، بلکه باید از تمام لحظات و فرصت‌ها به خوبی استفاده کنند.

آیت‌ﷲ مقتدایی، دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه نیز که یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود، با تأکید بر لزوم الگوگیری حوزویان از روش مناظره امام رضا(ع)، تصریح کرد: روحانیت برای حفظ دیانت چهار میلیون دانشجو برنامه‌ریزی کند.

بیانات علما و پیام‌های رسمی به مناسبت آغاز سال تحصیلی حوزه
حضرت آیت‌ﷲ‌العظمی سیستانی در دیدار با جمعی از طلاب حوزه علمیه نجف اشرف، به مناسبت آغاز سال تحصیلی، ضمن چهارده توصیه‌ به طلاب، گفتند: طلبه باید به تهذیب نفس و اخلاق خود بپردازد و به آنچه می‌گوید عمل کند؛ چرا که مردم اگر عالمی را ببینند که وارسته و با اخلاق نیست و به آنچه می‌گوید عمل نمی‌کند، از او پیروی نمی‌کنند. بلکه از او انتقاد هم می‌کنند و معلم مردم ابتدا باید خود را تربیت کند.

حضرت آیت‌ﷲ‌العظمی صافی گلپایگانی، در پیامی به مناسبت آغاز سال تحصیلی حوزه علمیه امام صادق علیه السلام فیروزکوه با اشاره به وظایف حوزویان در دنیای کنونی، با طرح توصیه و درخواستی مهم، تصریح کردند: دشمنان با استفاده از فضای مجازی و وسایل ارتباطی جدید، شبهاتی در اذهان نسل جوان وارد می‌نمایند، ما هم باید از این روش، کمال استفاده را برده و علوم و معارف حقیقی دین را به دنیا ابلاغ نموده و به شبهات و اشکالات آنها پاسخ دهیم.

آیت‌ﷲ یزدی، رئیس جامعه مدرسین حوزه در پیامی به مناسبت آغاز سال تحصيلی حوزه‌های علميه سراسر كشور، تصریح کرد: ما در عصری زندگی می‌کنیم که اسلام‌خواهی در کشورهای گوناگون رشد فزاینده‌ای یافته است و به همين علت دشمنی دشمنان اسلام ناب محمدی(ص) نیز هر روز گسترده‌تر شده و با القاء شبهات و تحريك‌های گوناگون، در صدد جلوگيری از رشد اسلام‌خواهی در جهان هستند. لذا حوزه‌های علميه بايد خود را برای پاسخ‌گویی به اين‌گونه تحركات آماده نمايند.

جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز در اطلاعیه‌ای به مناسبت آغاز سال تحصیلی حوزه‌های علمیه خواستار تلاش و برنامه‌ریزی منسجم و علمی برای رشد و بالندگی روز افزون حوزه شد و تأکید کرد: بی‌تردید نیازهای مهم جهان اسلام در روزگار ما و فرصت‌های موجود برای گسترش معنویت در سطح کشور، ضرورت تحصیل و تدریس جدی‌تر در حوزه‌ها را افزایش می‌دهد.

آغاز سال تحصیلی حوزه علمیه تهران
سال تحصیلی جدید حوزه‌های علمیه استان تهران نیز صبح روز چهارشنبه هفته گذشته با حضور آیت‌ﷲ ناصر مکارم شیرازی در مصلی امام خمینی(ره) تهران آغاز شد. در این مراسم همچنین آیت‌ﷲ مرتضی مقتدایی، آیت‌ﷲ علی اکبر رشاد رئیس شورای مدیریتی حوزه‌های علمیه استان تهران، سید حسین هاشمی استاندار تهران و جمعی از علما و طلاب حوزه علمیه حضور داشتند.

حضرت آیت‌ﷲ مکارم شیرازی در این مراسم با تأکید بر اینکه امروز دشمنان ما از گزینه نظامی و تحریم نا امید شده‌اند و چشم به هجمه فرهنگی و عقیدتی بسته‌اند، از علما، روحانیت و حوزه‌های علمیه خواستند تا به عنوان طلایه‌داران این عرصه در مبارزه با تهاجم فرهنگی دشمنان پیشگام باشند.

حجت‌الاسلام و المسلمین رشاد نیز در این مراسم، از آسیبی که به حوزه علمیه تهران به سبب فقدان و از دست دادن علمای اعلام بسیار در سال‌های اخیر وارد شده است، ابراز تأسف کرد و اعلام داشت: ما از مراجع و علمای قم دعوت می‌کنیم که به تهران برگردند و این خلأ فرهنگی را که آسیب زیادی به وضعیت فرهنگی و معنوی تهران وارد کرده است، پر نمایند.

راه‌اندازی سامانه جامع اساتید دروس سطح عالی حوزه
حجت‌الاسلام و المسلمین فرخ‌فال، مدیر حوزه علمیه استان قم از راه‌اندازی «سامانه دروس سطح عالی حوزه» برای طلاب پایه‌های ۷ تا ۱۰ خبر داد و گفت: در سال‌های گذشته درسنامه سطوح عالی توسط خبرگزاری حوزه و هفته‌نامه افق منتشر می‌شد و طلاب پایه‌های ۷ تا ۱۰ از این طریق از لیست دروس و اساتید مطلع می‌شدند؛ اما خوشبختانه در سال تحصیلی جدید، مدیریت حوزه علمیه قم موفق شد سامانه‌ای را تحت عنوان «سامانه دروس سطح عالی حوزه» طراحی و راه‌اندازی نماید تا طلاب بتوانند به آسانی به درسنامه دسترسی داشته باشند. این سامانه در ایام تابستان به اساتید سطوح عالی حوزه معرفی شد و تاکنون بیش از ۷۰۰ نفر از اساتید با کد کاربری و رمزی که در اختیار آنان قرار داده شد، وارد سامانه شده و دروس، محل و ساعت درس را در آن به ثبت رسانده‌اند.

برای دسترسی به سامانه جامع اساتید دروس سطح عالی حوزه، اینجا کلیک کنید.

آمار طلاب در سال جدید چقدر است؟
سخنان حجت‌الاسلام و المسلمین فرخ‌فال مدیر حوزه علمیه قم حاکی از آن است که جمعیت طلاب مشغول به تحصیل در قم، رشد قابل توجهی داشته است. چنانکه آمار‌ها نشان می‌داد، تعداد طلاب در سال ۱۳۹۱، نزدیک به پنجاه هزار نفر بود ولی با ورود بیش از ۱۷ هزار طلبه جدید در سال تحصیلی ۹۳ – ۹۴ تعداد طلاب قم به حدود ۸۰ هزار نفر می‌رسد. گفتنی است در حال حاضر نزدیک به ۱۵۰ هزار نفر طلبه در حوزه‌های علمیه سراسر کشور مشغول به تحصیل‌اند.

یک نماینده مجلس نسبت به کمبود اعتبارات متعلق به طلاب و حوزه‌های علمیه انتقاد کرد. نماینده مردم شیراز نگاهی نیز به آمار طلاب و دانش‌آموزان داشت و عنوان کرد: برای دوازده میلیون دانش‌آموز، هشت هزار طلبه روزانه یک ساعت برای نماز و تعداد قلیلی از آنها برای درس در مدارس حاضر می‌شوند یعنی به ازای هر ۱۵۰۰ دانش‌آموز یک طلبه به مدت یک ساعت در روز در مدارس حضور دارند.

وی ادامه داد: این غفلت در اختصاص هزینه‌ها نیز آشکار است. هزینه یک دانشجوی کارشناسی علوم انسانی دو و نیم میلیون تومان، هزینه همین دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد پنج و نیم و در مقطع دکترا ۱۴/۷ میلیون است در حالیکه طلاب در سطوح دو، سه و چهار یعنی از طلبه‌ای که شش سال تا پانزده سال معادل دکترا درس خوانده به طور متوسط ۴۴۰ هزار تومان است.

آغاز سال تحصیلی جدید حوزه علمیه خراسان
حوزه علمیه خراسان نیز سال تحصیلی جدید خود را آغاز کرد. دروس خارج فقه و اصول و عمومي حوزه علمیه مشهد پس از تعطيلات تابستان و ماه مبارك رمضان، در سال جديد تحصيلي ۹۲-۹۳ از روز چهارشنبه ۱۳ شهريور برابر با ۲۷ شوال ۱۴۳۴ قمري، آغازشده است. 

دروس خارج و عمومي اين دوره تحصيلی شامل تفسير تخصصی در قالب ۱۳ درس، خارج فقه با ۱۸ كرسی درس، خارج اصول با ۱۷ كرسی درس، كفايه جلد اول با ۱۶ و جلد دوم با ۱۲ كرسي درسي،‌ رسائل ۵و مكاسب با ۲۳ كرسي درس و دروس اعتقادي، كلامي و اخلاقي با ۱۵ كرسي درس مي‌شود.

هم‌زمان با آغاز سال تحصیلی این حوزه و در پاسخ به تقاضای برخی از فضلاء و طلاب محترم حوزه علميه مبنی بر اعلام ساعات تشكيل دروس حوزه علميه مشهد (در مقاطع سطح دو و سه و چهار) در سال تحصيلي ۹۴ – ۹۳، زمان و مكان برگزاری برخی از دروس حوزه علمیه مشهد جهت بهره‌برداری اعلام شد.

رده‌های مرتبط

دیدگاه‌ها

  1. yvonnevo2 

    New network invent:
    http://derrick.projects.telrock.org

  2. summeryg16 

    Stared fashionable concoct:
    http://gordon.go.telrock.net

پاسخ دهید