پیامبر اکرم(ص) در جامعهای مبعوث شد که از جهات مختلف، بهویژه روابط اجتماعی، با ناکارآمدی فراوانی مواجه بود؛ چنانکه تعصب قبیلگی، رقابتهای ناصواب، غارت و تجاوز، فقر فرهنگی، فقدان امنیت اجتماعی و نادیدهگرفتن ارزشهای انسانی و اخلاقی، جامعه را دچار بحران کرده بود. توجه حضرت به ارزشهای انسانی، رعایت عدالت اجتماعی و رواج ارزشهای دینی، سبب تغییر ماهوی جامعه عربی گردید. ادامه …
در عصر امامت امام جواد(علیهالسلام) افکار و اندیشههای بیگانه که از دوران گذشته و با حمایت خلفای عباسی رونق گرفته بود، سبب پیدایش برخی کجرویهای فکری و فرهنگی گردیده و انحرافاتی را در جامعه پدید آورده بود. تعدد فرقههای اسلامی که هرکدام داعیه رهبری و هدایت جامعه را داشتند – بهویژه فرقههای شیعی همانند زیدیه، اسماعیلیه و واقفیه – و شبههپراکنی آنها علیه خط اصیل اسلامی نیز بر مشکلات پیش روی امام جواد(علیهالسلام) میافزود. ادامه …
شرایط سیاسی و مذهبی اندلس نیز وضعیت را بهگونهای رقم زده بود که جایی برای نشر عقاید شیعی باقی نمیگذارد. این منطقه در عصر امویان فتح شد و علیرغم سقوط خلافت امویان در شام، حکومت آنان در اندلس همچنان ادامه یافت. ادامه …