اندیشه سیاسی کامل از نگاه امام آن است که بتواند به نحو منطقی و مستدل هم به پرسشهای اساسی انسان درباره علت نیاز به حکومت، اهداف حکومت، ولایت فقها و پیوند دین و سیاست پاسخ دهد و هم ویژگیها و شاخصهای لازم را برای انسان کامل و حاکم اسلامی در دو بُعد فضایل و رذایل تعیین و معرفی کند و هم باید به پرسشهای نوپدید مکلفان و شهروندان جامعه اسلامی در حوزه زندگی سیاسی مثل نوع و شکل حکومت پاسخ گوید. ادامه …
یکی از اشکالات تجربهگرایی این است که اگر فکر در حدود تجربه زندانی باشد و معارف مستقلی از آن در دست نداشته باشد، نمیتواند به عدم امکان وجود چیزی از اشیا بهطور کلی حکم کند. ادامه …
مواجهه صدر با فلسفههای غربی بهگونهای پرورده و پُخته بود که محمد شوقی، استاد دانشگاه قاهره از وی میپرسید در کدام یک از کالجهای اروپایی دانش آموخته است؟! ادامه …
همین که در فهم یک نص نباید فقط به دلالت لفظی و سیاقی توجه کرد و باید به مسایل دیگری نیز توجه داشت، این خودش نکته مهمی است. شهید صدر نقش شخصیتِ مجتهد را در امر اجتهاد به شدت مورد توجه قرار میدهد. در نظر شهید صدر، ذهنیت مجتهد دراجتهادش دخالت میکند. ادامه …
با مروری بر آثار شهید صدر (رض)، چه کتب و مقالات، و چه سخنرانیها و دروس وی، به این نکته پی میبریم که گویی در ذهن وی طرح و نقشهای جامع و کلان از ابعاد تعالیم و آموزههای اسلامی در علوم و معارف مختلف، موجود بوده که در کنار یکدیگر، با چیدمانی منظم و مسنجم و هدفمند، بنایی عظیم و متقابل را تشکیل داده و به آن استحکام و دوام و جمال و جلال بخشیدهاند. در ترسیم این بنا، هر بخشی، نقش و سهم و وظیفهای دارد و از سواد و مصالح خاص خود ساخته شدهاند، اما با این حال، ارتباط هر یک از این اجزا با یکدیگر و کنار هم قرار گرفتن آنهاست که یک بنا را تشکیل میدهد. ادامه …
کتاب اندیشههای حکمی و اجتهادی شهید صدر به کوشش ابوالفضل عنابستانی و تحت نظارت حجتالاسلام و خسروپناه و به همت مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران منتشر شد. در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: یکی از متفکران و نظریهپردازان معاصر که متأثر از مبانی دینی، نظریه خاصی را درباره علم دینی ارائه نموده است و رهیافت او در نظریهپردازی دینی و تحقیقات علوم انسانی اسلامی به مثابه یک الگوی روشی میتواند مورد بررسی، تحقیق و تکمیل قرار گیرد «شهيد آيتالله سيدمحمدباقر صدر(ره)» میباشد. ادامه …