این در شأن یک حوزهی مستقل نیست که برخی از اساتید مبرز حوزه، وقتی به مباحث حاکمیتی میرسند، به آن مباحث نمیپردازند چون نظری غیر از نظر رسمی ادامه …
در ۴۰ سال اخیر فقط در مورد چگونگی نائل شدن یک حاکم به حکومت، بحث شده است، اما هرگز گفته نشده که چگونه حکومتِ حاکم، پایان مییابد و مردم چه زمانی مجاز به ابراز نظر ادامه …
بخشی از ارزشهایی که باعث انقلاب شد یا مورد تأکید خاص مؤسس انقلاب بود ـ و متأسفانه حوزه ما هرچه میگذرد در این زمینه رو به حضیض میرود ـ عبارتند از: «حفظ حرمت عالمان و مراجع تقلید»، «رعایت حدود و سلسلهمراتب حوزوی»، «رعایت اخلاق در مواجهه با همصنف»، «دفاع از حقوق مردم در برابر حاکمان» و «سادهزیستی». ادامه …
تشویق به شرکت در انتخابات، منافاتی با نقش پدری روحانیت ندارد؛ ولو در حد مقام مرجعیت؛ چراکه چنین عملی، تشویق مردم به تعیین سرنوشت و بهرمندی مردم از حق خودشان و به نوعی تشویق ایشان به انجام وظیفهشان درقبال کشورشان است. ادامه …
موضوعیبودن اختلاف، توجیهگر رفتار کسی که تمکین به رأی امام امت نمیکرد، نیست؛ بلکه اظهار مخالفت و التزام به مخالفت و اصرار بر مخالفت و تداوم مخالفت و توجیه علنیشدن مخالفت، هرچه بیشتر و بیشتر جرم مخالفت را تشدید میکند؛ چون اساساً فرض مسأله آن است که اختلاف موضوعی است و منصب امامت پایهریزی شده برای رفع تنازع و اختلاف و تمکین به رأی واحدی که حاکم و قاضی در موارد اختلاف صادر میکنند. ادامه …
دربارهی موضوع مورد بحث، آنچه بیشتر مورد اختلاف آیتالله منتظری و مرحوم امام(ره) است، بحثهای سیاسی و موضوعی است؛ نه بحثهای حکمی. بهتعبیر دیگر، دربارهی حکم کسی که عنوان مفسد فیالارض یا محارب بر او صدق کند، اختلافی دیده نمیشود؛ اختلاف در نحوهی تطبیق این عنوان بر افراد و سوءاستفادههای احتمالی است. ادامه …