مباحثات
تأملی درباره سفرهای زیارتی

توسعه گردشگردی مذهبی؛ صنعتی در راستای مهار افراط‌گرایی و تکفیر

یکی از اصول مسلم نزد وهابیت و گرایش‌های تکفیری وابسته بدان، حرمت زیارت قبور انبیا، اولیا و صالحان است. این گروه بنابر روایتی‏[۱]‎  معتقدند مسافرت تنها برای زیارت مسجدالحرام در شهر مکه، مسجدالنبی(ص) در شهر مدینه و مسجدالاقصی در بیت‌المقدس جایز است. از همین رو، در بیانیه علمای طرفدار ابن سعود در مکه و نجد آمده است: «ساختمان بر روی قبور و چراغ روشن کردن در اطراف قبور و نماز خواندن در کنار آن‌ها حرام است».‏[۲]‎  با استناد به چنین فتاوایی بود که وهابیان تکفیری در بدو تشکیل حاکمیت آل سعود، کلیه مشاهد و زیارتگاه‌های مورد احترام مسلمین ـ اعم از شیعه و سنی  ـ را در سرزمین عربستان تخریب نمودند؛ از حرم ائمه شیعه(ع) در بقیع گرفته تا مقبره عثمان بن عفان خلیفه مورد احترام اهل سنت. در زمان حاضر نیز، بنا بر گزارشات متعدد، داعش تنها در عراق، بیش از ۴۳۷۰ موقعیت تاریخی را در پنج استان این کشور تخریب کرده است؛ موقعیت‌هایی که در میان آن‌ها مکان‌ها و زیارتگاه‌های مورد احترام شیعه، سنی، صوفیان، مسیحیان و… وجود داشته است؛ از جمله مقبره یونس پیامبر(ع)، جرجیس نبی(ع)، همه امامزاده‌ها و زیارتگاه‌ها و مساجد شیعیان در تل‌عفر و مرقد شیخ فتحی موصلی و احمد الرفاعی از بزرگان صوفیه.

در تقابل با دیدگاه تکفیریان، سفرهای زیارتی و توسعه اماکن مذهبی از اصول پذیرفته‌شده نزد شیعه و اکثریت پیروان اهل سنت است؛ تا آن‌جا که امروزه بسیاری از اماکن زیارتی در شمال آفریقا، شام (سوریه، لبنان و فلسطین)، عراق، ترکیه، شبه قاره هند، افغانستان و آسیای مرکزی اختصاص به اهل سنت دارند. علاوه بر این، اساساً بسیاری از مشاهد مشرفه و زیارتگاه‌های موجود در کشور ایران نیز تقدس و حرمت والایی نزد اهل سنت داشته و نمی‌توان آن‌ها را اماکن زیارتی صرفاً شیعی دانست؛ مثلاً امروزه در میان عموم مسلمانان، شخصیت والای امام رضا(ع) جایگاه ویژه‌ای داشته و کمتر فرقه و یا گروهی را می‌توان یافت که همچون وهابیت، با زیارت ایشان و سفر به مشهد مقدس مخالف باشد.

از نظر سازمان جهانی جهانگردی، مذهب به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین انگیزه‌های سفر شناخته شده است؛ برای نمونه هرساله در روز جهانی جوان (۲۲ مرداد/ ۱۲ آگوست)  واتیکان برای قوی‌تر کردن باورهای دینی در بین جوانان کاتولیک، مراسمی مذهبی به‌صورت جهانی و با حضور پاپ برگزار می‌کند که در آخرین اجتماع آن‌ها در سال ۲۰۱۶  لهستان، نزدیک به دو میلیون نفر از کشورهای مختلف حضور داشتند؛ یا در اسلام، آیین حج، سالانه بیش از ۲ میلیون زائر را در شهر مکه و مراسم اربعین حسینی چندین میلیون نفر را در شهر کربلا گرد هم می‌آورد. با توجه به این ظرفیت عظیم و قابل توجه، نکات ذیل قابل تأمل است:

(عکس از ابنا)

Exit mobile version