مباحثات
زمینه‌ها، اهداف و پیشنهادها

بررسی آخرین تحولات قره‌باغ

سخنان مقام معظم رهبری در مورد قره‌باغ

مردم‌ جمهوري‌ آذربايجان‌ مورد تجاوز ارامنه‌ قرار گرفته‌اند و دولت‌ ارمنستان‌ در اين‌ ماجرا متجاوز است‌. ارامنه‌ ايران‌ نيز درگذشته‌ دولت‌ ارمنستان‌ را به‌ سبب‌ ارتكاب‌ اين‌ تجاوز محكوم‌ كرده‌اند و ما اميدواريم‌ اين‌ جنگ‌ تحميلي‌ هر چه‌ زودتر با پيروزي‌ جبهه‌ حق‌ پايان‌ يابد[۱]در منطقه قره‌باغ، دولت ارمنستان و ارامنه‌ی آن منطقه به مسلمانان ستم می‌کنند. ما این حرکاتی را که اخیراً ارامنه در منطقه‌ی قره‌باغ، به پشتیبانی دولت ارمنستان انجام می‌دهند، محکوم می‌کنیم[۲] .در منطقه‌ی قفقاز نیز دولت‌هایی که می‌توانستند با اعمال فشارهای معمول، مانع از کشتار مسلمانان قره‌باغ شوند، نه‌تنها اقدامی جدی نکردند ، بلکه تلاش میانجی‌گرانه‌ی جمهوری اسلامی را هم آماج توطئه و مخالفت خود ساختند[۳]

مقدمه

آذربایجان منطقه‌ای عالم‌خیز است، و در طول تاریخ تشیع علمای اهل لنکران و بادکوبه بر تارک آسمان شیعه درخشیده‌اند، حتی سلطه ۷۰ ساله کمونیست بر منطقه و سیاست ضد مذهبی که آنان در پیش گرفتند نتوانست ارادت مردم منطقه به مکتب اهل‌بیت(س) را زایل نماید، بحران قره‌باغ در بطن خود، بحرانی نقطه‌ای و بدون ارتباط با تحولات پیرامون خود نیست و ریشه حقیقی اختلافات ارضی و قلمروهای سیاسی در قفقاز و آذربایجان را باید درگذشته دور بررسی کرد. قره‌باغ از مناطق شمالی ایران بود که در عهدنامه گلستان از  ایران جدا شد. با فروپاشی حاکمیت تزاری ، آذربایجان و ارمنستان تا حدودی مستقل شدند اما با قدرت‌گیری اتحاد جماهیر شوروی مجدد تحت حاکمیت این نظام سیاسی قرار گرفتند. با تضعیف شوروی  در سال ۱۹۸۸ ارمنیان خواستار استقلال، توسط ارتش جمهوری آذربایجان به رهبری حیدر علی‌اف طی سه سال به‌شدت سرکوب شدند. در واکنش ، ارتش ارمنستان برای دفاع از ارمنیان وارد عمل شد و طی یک جنگ سه‌ساله (۱۹۹۱ – ۱۹۹۴ ) مناطق قره باغ را به تصرف درآورد و جمهوری« آرتساخ » را به رسمیت شناخت.

کینه‌های قدیمی و معضلات داخلی الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان را بر آن داشته تا با بهره‌گیری از تفکرات نو عثمانی‌گری اردوغان و کمک‌های او قره باغ را باز پس گیرد. ارسال ده‌ها فروند هواپیمای پشتیبانی از اسراییل به باکو در چند روز اخیر، افتتاح سفارت ارمنستان در بیت‌المقدس و گسترش روابط با اسراییل، اعلام آمادگی ارسال ده‌ها بالگرد و صدها نیروی مسلح توسط پاکستان به آذربایجان و…… نشانگر پیچیدگی وضعیت فعلی است.اما نتیجه احتمالی این جنگ مثل آتش‌بس‌های قبلی خواهد بود. تداوم موازنه قدرت‌های خارجی و قره‌باغ مظلوم که در سایه قدرت‌طلبی‌های خاندان الهام علی‌اف و اشغالگری ارامنه و استفاده ابزاری غربی‌ها له می‌شود، متأسفانه باعث شد از ابتدای بحران تاکنون در حدود ۲۰۰۰نفر کشته و زخمی شوند. این گزارش سعی دارد به بررسی علل و اهداف شکل‌گیری بحران در قره باغ بپردازد، و پیشنهاداتی ارائه نماید.

علل و اهداف شکل‌گیری بحران در قره باغ

سیاست‌های دولت آذربایجان :

سیاست دولت ترکیه

سیاست رژیم صهیونیستی

سیاست دولت روسیه و غرب

پیشنهادها:

[۱]https://farsi.khamenei.ir/

[۲]https://farsi.khamenei.ir

[۳]https://farsi.khamenei.ir

Exit mobile version