مباحثات- همزمان با نمایش فیلم رستاخیر در جشنواره فیلم فجر نقدهای محتوایی و ساختاری زیادی درباره این فیلم که گزارشی از وقایع کربلاست منتشر شد. با توجه به جدی بودن ایرادات مختلف محتوایی و ساختاری این فیلم، جامعه مذهبی کشور نیز حساسیت خاصی نشان دادند و در چند روز اخیر شاهد تذکرات جدی مراجع عظام تقلید نیز در این باره بودهایم.
در این زمینه توجه به چند نکته مهم ضروری است:
– قطعا تهیهکننده و کارگردان این فیلم با نیت کاملا صادقانه و خالصانه پا در عرصه تهیه رستاخیز نهادهاند و در حالی که مسابقه فیلمهای ساختارشکن فرهنگی در کشور همه را نگران کرده است، اهتمام به این موضوع کاملا ستودنی است. اما در عین حال انتظار میرفت از همان ابتدا از عالمان خبره تاریخ در نگارش فیلمنامه و انتخاب صحنهها و سایر موارد بهرهگیری شود.
– دلسوزی مراجع عظام تقلید و اهتمام آنها به حفظ کیان اسلام و تشیع امری کاملا بدیهی است. در همین راستا این بزرگواران اقدام به تذکر درباره ایرادات جدی فیلم دادهاند. قطعا باید به این تذکرات فراتر از نگرشهای رایج در فضای سیاسی و حزبی کشور نگریسته شود و با تعبد کامل به دور از هرگونه حاشیه و تنش، این موارد در فضایی محترمانه مورد رسیدگی و بررسی قرار گیرد.
– خوشبختانه روز گذشته وزیر محترم ارشاد و همچنین معاون سینمایی ایشان همانگونه که انتظار میرفت در موضعگیری سنجیدهای ضمن احترام به نظرات مراجع و علما اعلام کردند به یقین این نظرات مورد توجه قرار خواهد گرفت و تلاش خواهد شد که پیش از نمایش فیلم همه نگرانیها و ایرادات برطرف شود. با توجه به خاطرات نهچندان خوب از مواجهه دولت نهم و دهم در قبال تذکرات دلسوزانه مراجع، این واکنش قابل تقدیر است.
– از جریانات و رسانههای سیاسی کشور انتظار میرود ماجرای تهیه این فیلم و واکنش علما و مراجع را ابزاری برای عقدهگشاییهای سیاسی کشور قرار ندهند. خبر تأیید کامل فیلم رستاخیز از سوی مراجع که بعدها تکذیب شد و همچنین برخی ایرادات نهچندان درست که پیشزمینه رقابت سیاسی در آن مشهود است آفتی است که ممکن است جریان اصلاح این فیلم را از مسیر خود خارج سازد.