مباحثات

رسانه فکری تحلیلی حوزه و روحانیت

ویراست جدید کتاب «شیوه شیوایی؛ درسنامه نگارش و ویرایش» که پاییز امسال به چاپ رسیده است، سومین کتاب سید ابوالقاسم ژرفا، نویسنده نام‌آشنای حوزوی است که پیش‌تر، کتاب‌های ارزشمند «بر ساحل سخن» و «بر بال قلم» را به جامعه حوزوی و جامعه هنری و ادبیاتی کشور هدیه داده بود.

حجت‌الاسلام و المسلمین سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا)، از اساتید حوزه علمیه و دانشگاه و از نویسندگان با سابقه حوزوی است که بیش از ۳۰ سال از عمر خود را صرف ادبیات، هنر و نویسندگی کرده است. او همچنین نزدیک به ۱۰ سال گذشته را به ترجمه کتاب الغدیر، نوشته علامه امینی مشغول بوده است و امید می‌رود که این اثر تا پایان امسال، یا ابتدای سال آینده، به چاپ برسد.  jarfa

کتاب شیوه شیوایی، چنانکه از نامش هویداست، یک متن ادبیاتی و به دنبال عرضه قواعد محض و  اطلاعات خام ادبی نیست؛ بلکه متنی آموزشی است و با هدف آموزش به شیوه کارگاهی برای طلاب حوزه علمیه نوشته شده است. به همین سبب، مطالب این کتاب در قالب درس‌هایی کوتاه و با آغاز و پایان مشخص، تقسیم‌بندی شده که هر درس معمولا با مقدمه‌ای مختصر شروع شده، مطالب را به صورت دسته‌بندی‌شده و ساده ارائه می‌کند و در پایان هر درس، تمرین‌هایی در نظر گرفته شده که باید توسط فراگیران انجام شود. خود نویسنده در سرآغاز کتاب می‌گوید: «فراگیرانی که این درس‌ها را با حوصله مطالعه کنند و یکایک تمرین‌ها را به دقت انجام دهند، می‌توانند از عهده نویسندگی با رعایت قواعد اصلی دستور زبان، لغت، فصاحت، بلاغت، و ویرایش برآیند. مقصود از شیوایی در این درسنامه همین است.».

مروری بر درس‌های این کتاب

این کتاب در دو فصل کلی تدوین شده که فصل اول به نگارش، و فصل دوم به ویرایش می‌پردازد.

فصل اول کتاب، که خود به ۲۰ درس و کارگاه تقسیم شده است، در واقع شامل ۴ موضوع کلی است که با توجه به کارگاهی بودن این اثر، به قسمت‌های کوتاه تقسیم شده تا در طول یک دوره ۲۰ جلسه‌ای مورد استفاده قرار گیرد.

۱. پیکره نوشته: در این تک‌درس، بخش‌های تشکیل‌دهنده متن و چگونگی پیکره‌بندی متن، آموزش داده شده و به فراگیران کمک می‌کند که نمایی کلی از متن خود را طراحی کنند و برای شیوه نوشتن آن تصمیم بگیرند.

۲. کلیدهای درست‌نویسی: ۱۰ درس از کتاب شیوه شیوایی به کلیدهای درست‌نویسی اختصاص یافته است. در این ۱۰ درس، نویسنده به ترتیب اهمیت و کاربرد، به ۴۷ قاعده درست‌نویسی اشاره می‌کند. به گفته نویسنده، این ۴۷ قاعده به صورت کاملا کارگاهی عرضه می‌شود تا راهنمایی عملی برای نویسندگان نوپا باشد.

۳. درست‌نویسی واژگانی: دو درس از این درسنامه درباره درست‌نویسی واژگانی است. در این دو درس به معیارهای برگزیدن واژه مناسب پرداخته می‌شود. معیارهایی چون اصالت واژه، تناسب واژه با سبک و مخاطب، و همچنین درست‌نویسی  املایی از آن جمله‌اند.

۴. زیبانویسی: بخش پایانی فصل نگارش، درباره زیبانویسی است؛ چرا که نویسنده معتقد است شیوایی، تلفیقی از درستی و زیبایی است. به همین سبب در این بخش سعی می‌کند بنیادی‌ترین شگردهای زیبانویسی را به مخاطبان خود آموزش دهد.

فصل دوم نیز که درباره ویرایش است، دو موضوع کلی را به فراگیران آموزش می‌دهد: شیوه خط و نقطه‌گذاری. هر کدام از این دو موضوع در دو درس آموزش داده می‌شوند.

کتاب «شیوه شیوایی» کتابی ارزشمند در زمینه نگارش و ویرایش است و به طور ویژه، برای طلاب جوان و فضلای حوزوی علاقه‌مند به نویسندگی و قلم، قابل استفاده است.  چاپ اول این کتاب، در پاییز سال ۱۳۹۳ و به همت معاونت آموزش مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران در تیراژ ۱۳ هزار نسخه به چاپ رسیده است. این کتاب ۳۳۶ صفحه در قطع وزیری است و به قیمت ۱۰۵۰۰ تومان در حال فروش است. تهیه این کتاب چندان دشوار نیست و از کتاب‌فروشی‌های اصلی مرکز شهر قم قابل خریداری است. با این حال، نشر هاجر (وابسته به مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران) که این کتاب را منتشر کرده، در خیابان معلم، مجتمع ناشران، پلاک ۱۱۴ واقع شده است. در صورت تمایل به داشتن اطلاعات بیشتر، با تلفن این ناشر تماس بگیرید:  ۳۲۱۴۴۴۰۰ – ۰۲۵

رده‌های مرتبط

دیدگاه‌ها

  1. حسینی 

    باسلام
    لطفا پاسخ صحیح ازمون درس دو رو قرار بدین
    با تشکر

  2. زهرا مظاهری 

    سلام لطفا پاسخ آزمون درس هشت را قرار دهید

  3. طلبه 

    سلام
    این کتاب هیچ راهنمای درستی برای تطبیق پاسخ آزمونها ندارد و متاسفانه تاثیر مثبت هم باقی نمیگذارد..
    لطفا پاسخ آزمونها را هم برای کمک قرار دهید چون مباحث و مثالهای داخل متن کتاب به روند پاسخ دهی کمک نمیکند.

    این مسئله بحرانی است لطفا ساده از کنار این پیام نگذرید.

  4. طلبه 

    سلام علیکم .کتاب شیوه مباحث و مثال های سختی داره برای امتحان خواندن آن مشکل میشود اگر امکان داره مباحث را کم یا تغییر دهید باتشکر از شما.

  5. سلیمه 

    با سلام:طلبه هستم ترم اولی هستم شیوه شیوایی پیچیدست اگرمیشه حذف کنیدچنددرسشو یاواقعایسری نمونه سوالات دراختیارطلبه هاقراردهیدکه بتونن درست متوجه شیوه شیوایی بشوند

  6. زهراسادات 

    سلام خسته نباشید کتاب شیوه شیوایی بسیار مباحث سنگینی دارد لطفا چاره کنید

  7. نرگس 

    مزخرف ترین کتابی بود که تا حالا دیدم پیچیده غیر قابل فهم

    1. hadi 

      سلام خسته نباشد شما بربال قلم میخوندی چی میگفتی؟؟؟؟

      1. فروزان ده حقي 

        واقعان کتاب عالیست اگرمیخواهیم یک نویسنده بشیم این کتاب روش نویسندگی راباید بخوانیم نه یکبار بلکه چند بار…مناین کتاب دارم ومیخوام تابستان خوب وعالی مطالعه کنم ان شاالله

    2. ناشناس 

      واقعان کتاب عالیست اگرمیخواهیم یک نویسنده بشیم این کتاب روش نویسندگی راباید بخوانیم نه یکبار بلکه چند بار…مناین کتاب دارم ومیخوام تابستان خوب وعالی مطالعه کنم ان شاالله

  8. شمس الله 

    حضرت عباسی شما این کتاب رو از کجا آوردین. بابا مرد خوب جواب آزمون ها رو می نوشتی چه‌کاریه میکنی اخه

  9. ناشناس 

    این کتاب از شیوایی خوبی برخوردار نیست

    کلا جالب نیست برامون

  10. همدانی 

    این کتاب قواعدی دارد که در متن نوشتۀ کتاب رعایت نشده است!!

پاسخ دهید