مباحثات

رسانه فکری تحلیلی حوزه و روحانیت

بیانات و سخنان مراجع تقلید و بزرگان حوزه

آیت‌ﷲ‌العظمی وحید خراسانی در درس تفسیر قرآن در مسجد اعظم، تاکید کرد: اگر عبادت و کار ما تنها برای خدا باشد، به حقیقت عبودیت رسیده‌ایم. ایشان افزود: بشر گرفتار دو آفت ترس و امید است؛ می‌ترسیم از قدرت‌ها و به ارباب ثروت، قدرت و مقام، امیدوار هستیم.

آیت‌ﷲ‌العظمی صافی گلپایگانی در دیدار نیکلای ملادنوف نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در عراق، از مواضع حکیمانه آیت‌ﷲ‌العظمی سیستانی تقدیر کرد و گفت: ملاحظه کردید که چطور حضرت آیت‌ﷲ سیستانی همه را به اتحاد و همبستگی دعوت کردند و ملت عراق هم، دور محور ایشان جمع شدند.

ایشان همچنین در دیدار معاون پژوهش حوزه‌های علمیه گفت: از سختگیری دولت چین درباره مسلمانان، ناراحت و نگران هستیم.

آیت‌ﷲ نوری همدانی با بیان اینکه در هیچ کجای دنیا نمی‌توانند ۲۰ میلیون نفر را در یک جا گرد هم آورند، گفت: تجمع عظیمی که در اربعین حسینی شکل می‌گیرد، چیزی شبیه معجزه است و قدرت جهان تشیع را نشان می‌دهد.

ایشان در دیدار رییس و اعضای هیئت رییسه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: مساجد فراوانی در کشور بدون امام جماعت هستند و عرصه‌های دیگری نیز نیازمند حضور روحانی است. بنابراین لازم است طلاب و فضلای حوزه احساس مسئولیت بیشتری داشته باشند.

در پی دعوت نماینده ولی فقیه و علما و مسئولان استان سمنان، آیت‌ﷲ نوری همدانی از ۱۸ آذرماه به استان سمنان سفر خواهد کرد.

آیت‌ﷲ جوادی آملی در نشست دوره‌ای اساتید سطح عالی و خارج حوزه علمیه قم، با موضوع «نقد مبانی فکری گروه‌های تکفیری» گفت: اگر گفتگوی علمی باشد، شمشیر به میان نخواهد آمد. وی همچنین افزود: حوزه نباید به فقه و اصول بسنده کند و در علوم عقلی نیز باید حضور فعالی داشته باشد.

ایشان همچنین در درس خارج تفسیر در مسجد اعظم قم، با اشاره به اینکه گریه کردن شیعیان در عزای اباعبدﷲ الحسین علیه‌السلام، تنها عاطفی نیست، گفت: گریه کردن شیعیان، عارفانه و عاشقانه و شجاعانه است.

آیت‌ﷲ جوادی همچنین در دیدار وزیر اطلاعات گفت: رفع مشکلات اقتصادی و رفع بیکاری، از عوامل مهم ارتقای امنیت جامعه است. وی تاکید کرد: پاک‌ترین و بهترین نیروهای وزارت اطلاعات، توده مردم هستند.

آیت‌ﷲ جعفر سبحانی در دیدار حجت‌الاسلام عباس اسکندری مدیر کل تبلیغات اسلامی استان قم که نامه قدردانی حجت‌الاسلام والمسلمین خاموشی رییس سازمان تبلیغات اسلامی را تقدیم ایشان کرد، گفت: بسیاری از مساجد روستایی و شهری در استان‌های کشور، از وجود مبلغان دینی بی‌بهره هستند. ایشان همچنین با اشاره به تلاش‌های تبلیغی مرحوم فلسفی، گفت: امروز جای مرحوم فلسفی در تهران خالی است.

ایشان همچنین در دیدار نمایندگان مجمع طلاب و فضلای حوزه علمیه قم گفت: باید مرکزی در حوزه علمیه قم تشکیل شود، که مصوبات کنگره جهانی ضد تکفیر را پیگیری و تنظیم کند، تا همیشه ارتباط بین علمای جهان اسلام برقرار باشد.

آیت‌ﷲ حسین مظاهری، در دیدار اعضای هیئت رییسه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، گفت: مصلحت کنونی حوزه علمیه در جهت ارتقای سطح علمی و معنوی حوزه‌ها، وحدت و یکپارچگی تشکل‌های مختلف مدرسین حوزه است. وی افزود: بروز اختلاف و چنددستگی در حوزه‌ها، به خصوص در بین اساتید و مدرسین سطوح عالی که پشتیبان و طرفدار نظام مقدس جمهوری اسلامی هستند، خسارات جبران‌ناپذیری به همراه دارد.

آیت‌ﷲ علوی گرگانی در دیدار جمعی از مدیران اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان قم، با انتقاد از افزایش ۳۰ درصدی قیمت نان، گفت: برخی افراد به بهانه این افزایش قیمت، قیمت دیگر کالاها را نیز افزایش می‌دهند.

وی همچنین در دیدار با مدیران موسسه تئاتر طراوت قم، تاکید کرد: هنر باید در خدمت دین باشد. وی افزود: هنرمندان لازم است در مسیری گام بردارند که دغدغه‌های رهبری، بزرگان دین و جامعه اسلامی را برطرف کنند، نه اینکه به نگرانی‌ها بیفزایند.

حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی رییس جمهور، در جمع علما و روحانیان استان گلستان گفت: رسالت امروز علما و روحانیان، تبلیغ و ترویج اسلام رحمانی است. وی افزود: باید تلاش کرد چهره حقیقی اسلام که همان چهره رحمانی و اعتدالی است را به دنیا بشناسانیم.

آیت‌ﷲ حسینی بوشهری بر ضرورت خودداری بانوان مبلغه، از خرافه‌گرایی و بیان مسائل انحرافی در مجالس دینی تاکید کرد و گفت: باید آموزش‌های روایی در مجالس مذهبی منازل و دانشگاه‌ها و دبیرستان‌ها، جایگزین بحث‌های بی‌اساس شود.

آیت‌ﷲ مرتضی مقتدایی در دیدار سید حسین برکه از موسسین حرکت جهاد اسلامی، گفت: فلسطین، مسئله اصلی جهان اسلام است و ما تا پیروزی نهایی، از آن حمایت خواهیم کرد و همیشه برای پیروزی ملت فلسطین دعا می‌کنیم.

وی همچنین در بازدید از دفتر شبکه ماهواره‌ای ولایت، گفت: جای افتخار و شکرگزاری بسیار است که شبکه ولایت در حوزه علمیه پرآوازه قم، فعالیت کرده و برنامه‌های آن از پایگاه عظیم تشیع پخش می‌شود و عاشقان ولایت را از معارف اهل بیت سیراب می‌کند.

آیت‌ﷲ فاضل لنکرانی در نشست دوره‌ای اساتید سطوح عالی و درس خارج حوزه علمیه قم، تاکید کرد: آنچه موجب حفظ دماء مسلمین و مورد تاکید علمای اهل سنت و شیعه است، شهادتین ظاهری است. وی همچنین گفت: امروز داعشی‌ها و تکفیری‌ها، تمام این ضابطه‌ها را کنار گذاشته و به کشت و کشتار مردم بیگناه مسلمانان می‌پردازند.

آیت‌ﷲ مصباح یزدی گفت: اگر اهمیت نعمت عظیم ولایت فقیه و شخص امام و رهبری را درک کنیم، متوجه می‌شویم که امروز، دشمن‌ترین افراد کسانی هستند که در جهت تضعیف ولایت فقیه و شخص ولی فقیه گام برمی‌دارند.

وی همچنین گفت: مستکبران به بهانه طرفداری از خلافت اسلامی، داعشی‌ها را گول زده‌اند تا به اهداف خود برسند. وی افزود: اشتباه است که خیال کنیم با ریشه خراب و انگیزه مادی، می‌توان حکومت اسلامی تشکیل داد.

حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی در همایش بزرگ طلاب و روحانیون استان قم گفت: حوزه علمیه قم، تولیدکننده تئوری اداره حکومت، بر مبنای احکام الهی است. وی افزود: حوزه قم در کمتر از نیم قرن، مولد تئوری‌های بزرگ برای اداره جامعه بوده است.

وی همچنین گفت: سیاست‌زدگی و سیاست‌گریزی، هر دو آفت بزرگی برای حوزه است. لذا باید در برابر سکولار شدن با نقاب تقدس، ایستادگی شود.

 

دومین همایش بزرگداشت آیت‌ﷲ‌العظمی خویی

کنگره بزرگداشت آیت‌ﷲ‌العظمی خویی، با حضور شخصیت‌های حوزوی، و اندیشمندانی از عراق، در شهرستان خوی برگزار شد.

آیت‌ﷲ‌العظمی شبیری زنجانی، در دیدار جمعی از اعضای برگزاری کنگره آیت‌ﷲ‌العظمی خویی گفت: ایشان احترام خاصی برای امام خمینی قائل بودند.

آیت‌ﷲ شیخ مسلم داوری از شاگردان آیت‌ﷲ خویی، در پیامی تصویری به کنگره بزرگداشت ایشان گفت: علم رجال و حدیث قبل از حضرت آیت‌ﷲ خویی، رو به افول و فراموشی بود، اما در اثر تلاش‌های ایشان، تدریس این علوم تجدید، و اصول علمی آن تکمیل گردید.

در این همایش همچنین دکتر سید حمید خویی، نوه آیت‌ﷲ، گفت: سوگند می‌خورم که حضرت آیت‌ﷲ خویی، کوچکترین قدمی برای کسب مرجعیت برنداشت. بلکه مرجعیت به سراغ ایشان آمد. و این جمله را بارها خودشان فرموده بودند.

دکتر حمید معارف از اساتید دانشگاه تهران نیز در این همایش گفت: آیت‌ﷲ خویی با استناد به آراء رجالی دانشمندان، و مراجعه به اصل کتاب‌ها، جامع‌نگری در نقل قول‌ها، عدم برخورد گزینشی با اقوال رجالی و…، به تالیف «معجم الرجال و الحدیث» پرداختند.

تصاویری از این همایش در خبرگزاری حوزه منتشر شده است.

دیدار بیت آیت‌ﷲ مهدوی کنی با مراجع و علما

شماری از اعضای بیت مرحوم آیت‌ﷲ مهدوی کنی، با حضور در شهر مقدس قم با برخی از مراجع و علما دیدار و گفتگو کردند.

در این دیدارها، آیت‌ﷲ جوادی آملی، آیت‌ﷲ مهدوی کنی را از مصادیق «العلماء باقون ما بقی الدهر»، دانسته و گفت: ایشان همواره از بازار بازی دنیا دور بود. نه بیراه رفت و نه راه کسی را بست و کاری که خدای سبحان خواسته را به درستی انجام داد.

همچنین آیت‌ﷲ موسوی اردبیلی به تاثیر فراوان فعالیت‌های انقلابی آیت‌ﷲ مهدوی کنی در به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: ایشان از اوایل انقلاب، مسئولیت‌های مهم زیادی را بر عهده داشتند که در انجام همه آنها بسیار خوب و موفق عمل کردند.

اخبار حوزه‌های علمیه

حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مبلغی استاد حوزه علمیه قم، با شیخ احمد الطیب شیخ الازهر دیدار و گفتگو کرد. حجت‌الاسلام والمسلمین مبلغی همچنین در کنفرانس بین‌المللی مبارزه با تروریسم و افراطی‌گری در قاهره مصر حضور یافت و در سخنان خود بر تدوین سند نفی تکفیر با مشارکت همه مذاهب اسلامی تاکید کرد. این کنفرانس، با حضور اندیشمندانی از ۱۲۰ کشور جهان به مدت ۲ روز برگزار شد.

اعضای جدید هیئت رییسه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم انتخاب شدند. آیت‌ﷲ حسینی بوشهری، مرتضی مقتدایی، سید محمد غروی، محمود عبدﷲی و ابوالقاسم وافی، اعضای دوره جدید هیئت رییسه جامعه مدرسین هستند.

نشست دوره‌ای اساتید سطح عالی و خارج حوزه علمیه قم، با موضوع نقد مبانی فکری گروه‌های تکفیری، در مدرسه آیت‌ﷲ گلپایگانی قم برگزار شد. در این همایش، آیت‌ﷲ جوادی آملی، حجت‌الاسلام والمسلمین فاضل لنکرانی و حجت‌الاسلام والمسلمین مروی نیز حضور داشتند.

تصاویری از این نشست در خبرگزاری حوزه منتشر شده است.

همایش ملی فلسفه فقه با تاکید بر مکتب فقهی امام خمینی و با حضور اساتید و پژوهشگران حوزه و دانشگاه و به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.

دبیر علمی این همایش، از تولید ۳۰۰ مقاله در حوزه فقه مضاف خبر داد و گفت: تاکنون بیش از ۴۰ اثر تخصصی در حوزه فقه‌های مضاف ارائه شده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین علیدوست نیز در این همایش گفت: فلسفه فقه در بسیاری از موارد، بنیان و اساس اصول فقه است. بسیاری از حلقه‌های مفقود که در نظام استنباط به آنها نیازمند هستیم، از سنخ مسائل فلسفه فقه است.

حجت‌الاسلام سعید مهدوی امین مدیر کل تبلیغات اسلامی استان لرستان، با اشاره به وجود ۳۰۰ خانه علم در روستاهای این استان گفت: از این تعداد، ۱۵۰ خانه عالم فاقد روحانی هستند.

برنامه امتحانات کتبی نیمسال اول طلاب سطح عالی حوزه علمیه استان قم، اعلام شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرجام، مدیر اجرایی حوزه علمیه خراسان، در گردهمایی مدیران مدارس علمیه استان‌های خراسان، از تدوین سند چشم‌انداز ۲۰ ساله این حوزه خبر داد و گفت: امیدواریم برنامه اجرایی و عملیاتی ۵ ساله این حوزه، در زمان مشخص اماده و تصویب شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین اسکندری مشاور رییس سازمان تبلیغات اسلامی در امور حوزه‌های علمیه و روحانیت، از استقرار ۳ هزار روحانی در روستاهای پرجمعیت کشور خبر داد.

مرکز تخصصی علامه امینی تبریز، برای تکمیل ظرفیت سال تحصیلی جاری خود در رشته‌های تخصصی کلام اسلامی، کلام مقارن و شیعه‌شناسی، از بین طلاب، دانش‌پژوه می‌پذیرد.

مدیر اداره تلبس معاون تهذیب حوزه‌های علمیه، از آغاز ثبت‌نام طلاب دارای مجوز تلبس در سال ۹۳، برای اردوی مشهد مقدس به همراه خانواده خبر داد.

مراسم افتتاحیه مرکز موضوع‌شناسی احکام فقهی با حضور اساتید و دانش‌پژوهان این مرکز برگزار شد. حجت‌الاسلام باباییان  در این مراسم گفت: مراجع تقلید، پشتوانه مرکز موضوع‌شناسی احکام فقهی هستند.

دکتر محمدجواد صاحبی دبیر شورای علمی دین‌پژوهان کشور، نقش انجمن‌های علمی حوزه در تولید علم را بی‌بدیل توصیف کرد و گفت: ۱۰۰ کارشناس در انجمن ادیان و مذاهب حوزه مشغول به فعالیت هستند.

مهلت شرکت در جشنواره پژوهشی علامه حلی، تا ۱۵ دی سال جاری تمدید شد.

آزمون مسابقات علمی طلاب حوزه علمیه استان قم، با حضور ۲۵۰۰ تن از طلاب در سطوح مختلف برگزار شد. طلابی از ۴۰ مدرسه علمیه در این آزمون شرکت کردند.

این مسابقات در استان‌های مختلف از جمله آذربایجان شرقی نیز برگزار شد.

بیش از ۵۰ نماینده مجلس شورای اسلامی، در نامه‌ای به وزیر آموزش و پرورش، استفاده از ظرفیت‌های عظیم عالمان دینی و حوزه‌های علمیه را ضرورتی اجتناب‌ناپذیر دانستند و خواستار توسعه همکاری‌های این وزارتخانه با حوزه علمیه شدند.

رییس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش، از همکاری ۵۰۰ نفر از اعضای هیئت علمی و روحانیون فاضل در تالیف کتب درسی خبر داد.

نشریات، مجلات و کتاب‌های جدید

دوره جدید «کتاب نقد»، با انتشار شماره ۶۹ این فصلنامه آغاز شد. کتاب نقد در دوره جدید با رویکردی پژوهشی و انتقادی و همچنین در گستره علوم انسانی و علوم اسلامی فعالیت خواهد کرد.

نهمین شماره ماهنامه افق مبین در مدرسه علمیه آیت‌ﷲ قاضی دزفول منتشر شد. این نشریه در سطح استان خوزستان و مراکز حوزوی کشور توزیع می‌شود.

شماره ۴۶ دوماهنامه علمی فرهنگی حورا، با موضوع مناسبات خانواده و دولت، از سوی مرکز تحقیقات زن و خانواده مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران، منتشر شد.

ره‌توشه تبلیغ خواهران مبلغ، از سوی مرکز نشر هاجر وابسته به مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران منتشر شد.

رده‌های مرتبط