مباحثات

رسانه فکری تحلیلی حوزه و روحانیت

muharramآغاز ایام سوگواری سید الشهدا (علیه السلام)
مهم‌ترین رویداد هفته گذشته که فضای حوزه را تحت تأثیر قرار داد، آغاز روزهای سوگواری و عزاداری حضرت أباعبدﷲ الحسین (علیه السلام) بود. حضرت آیت‌ﷲ مکارم شیرازی به همین مناسبت، در توصیه‌های مهمی به عزاداران حسینی تأکید کردند: جوانان، مفهوم كلام سالار شهيدان «هيهات منا الذلة» را به‌خوبى بياموزند و آن را به كار بندند.

حضرت آیت‌ﷲ نوری‌همدانی نیز در پیامی به عزاداران حسینی، عاشورا را مکتبی جهانی دانسته و تأکید کردند: حرکاتی مانند قمه‌ زدن و امثال آن و هر حرفی که با عظمت و شأن این مکتب منافات داشته باشد، شرعاً جایز نیست.

آیت‌ﷲ‌العظمی مظاهری هم در پاسخ به استفتائی گفتند: راه صحيح و مشروع عزاداری، راهی است كه در آن، افراط و تفريط وجود نداشته باشد، لذا عزاداری‌ها بايد به شكلی متعارف و به شيوۀ سنّتي كه از سابق به ما رسيده است برگزار شود.

آیت‌ﷲ استادی، دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه با تأکید بر اینکه در مجالس عزاداری، فقط به سینه‌زنی اکتفا نشود، گفت: خطبا و سخنرانان باید در این مجالس، مسائلی را مطرح کنند که مورد نیاز مردم، به ویژه جوانان باشد.

امام جمعه قم با تأکید بر اینکه شعر آیینی باید در خدمت تعالی بشر و اسلام ناب باشد، گفت: در گذشته این‌ گونه نبود که برای مداحی و مرثیه‌سرایی نرخ تعیین کنند، اما متأسفانه امروز این مسائل کمرنگ شده است.

حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر رفیعی، عضو هیئت علمی جامعة المصطفی(ص) با انتقاد شدید از شاعران و مداحانی که ائمه معصومین(ع) را با غلو کردن، خدا می‌دانند، تصریح کرد: شیوه برخی عزاداری‌ها با اصول مکتب امام حسین(ع) تطابق ندارد.

حجت‌الاسلام و المسلمین آشتیانی، عضو جامعه مدرسین حوزه با تأکید بر لزوم قدردانی از نعمت ولایت و امامت، گفت: مجالس عزاداری سیدالشهدا(ع) باید کلاس درس امام‌شناسی باشد.

شیخ حسن الصفار، روحانی سرشناس عربستانی در آستانه ایام عاشورای حسینی، در جمع شیعیان قطیف عربستان گفت: شایسته است سخنرانی‌ها و منابر مزین به دعوت به احترام متقابل، همکاری و پذیرش نظرات دیگران در داخل جامعه و در تعامل با جوامع دیگر باشد. بدترین کار این است که از منبر برای نشر اختلافات و کینه در جامعه سوء استفاده شود.

آیت‌ﷲ مجتهد شبستری، امام جمعه تبریز نیز گفت: روحانیون و مبلغان باید منادی وحدت بوده و مردم را به همدلی و وحدت دعوت کنند.

و آخرین خبر اینکه در آستانه حلول ماه محرم الحرام و پیروزی خون بر شمشیر، دانشنامه سرور و سالار شهیدان امام حسین(ع) با یک هزار و ۸۶۳ مطلب، در فضای مجازی عرضه شد که می‌تواند برای طلاب و مبلغان ایام محرم،‌ بسیار سودمند باشد.

asgaroladiدرگذشت حبیب ﷲ عسگراولادی
یکی دیگر از اخبار هفته گذشته که بسامد پررنگی در اخبار حوزوی داشت، خبر درگذشت  حبیب ﷲ عسگراولادی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بود که پیام‌ها و واکنش‌های بسیار زیادی از شخصیت‌های برجسته حوزوی را به دنبال داشت.

در پی درگذشت مجاهد صادق و یار وفادار و معتمَد امام راحل آقای حبیب‌ﷲ عسگراولادی، آیت‌ﷲ‌العظمی خامنه‌ای در پیامی، این ضایعه را تسلیت گفتند.

آیت‌ﷲ مکارم شیرازی در پیامی، با تسلیت در گذشت مرحوم عسگراولادی، خاطرنشان کردند: آن فقيد سعيد، سال‌ها قبل از انقلاب و به طور مداوم بعد از انقلاب، در جبهه مدافعان نظام اسلامى بود و در خطّ رهبرى و مرجعيت گام برمى‌داشت.

حضرت آیت‌ﷲ نوری همدانی نیز در پیامی با تسلیت درگذشت حبیب ﷲ عسگراولادی از خدمات آن مرحوم تجلیل کرده، گفتند: آن مرحوم در عمر پرافتخار خود جز به عظمت و حاکمیت اسلام فکر نکرد و در عرصه انقلاب لحظه‌ای انقلاب را تنها نگذاشت و با قلم و قدم و بیان و فکر و اندیشه همواره در این راه گام برداشت.

آیت‌ﷲ جوادی آملی با صدور پیامی، ضمن تسلیت ارتحال مؤمن مجاهد مرحوم عسگراولادی، ابراز امیدواری کردند: مجاهدت‌های صادقانه آن مرحوم برای نظام اسلامی و خدمات بی‌شائبه به طبقه محروم، مورد عنایت پروردگار واقع شده و در پرتو قرآن و عترت، با سید الشهداء(ع) محشور شوند.

حضرت آیت‌ﷲ مظاهری در پیامی به مناسبت درگذشت حاج حبیب‌ﷲ عسگراولادی این مرحوم را شخصیتی مجاهد و متخلق دانستند که عمر شریف خود را در راه مبارزه با طاغوت و پاسداشت نهاد مرجعیت و ولایت فقیه معروف نمود.

آیت‌ﷲ موسوی اردبیلی در پیامی با تسلیت درگذشت مرحوم حاج حبیب ﷲ عسگر اولادی، خاطرنشان کردند: این فقید سعید از متقدمین در انقلاب به شمار می‌روند و در زمینه‌سازی انقلاب، مشقات و مشکلات فراوانی را تحمل کرده و بعد از انقلاب در تمامی صحنه‌ها و دفاع از ولایت فقیه به خصوص مقام معظم رهبری، نقشی بی‌بدیل ایفا نمودند.

بسیاری دیگر از شخصیت‌های حوزوی نیز با صدور پیام‌ها و انجام مصاحبه‌هایی، درگذشت حاج حبیب ﷲ عسگراولادی را تسلیت گفتند. جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز با صدور پیام تسلیتی به مناسبت درگذشت سرباز فداکار انقلاب مرحوم عسگراولادی یادآور شد: آن مرحوم از یاران صدیق امام عظیم‌الشأن و مقام معظم رهبری بود و خدمات فراوانی را از خود برجای گذاشت.

سرانجام پیکر مرحوم حبیب ﷲ عسگراولادی در میان حزن و اندوه دوستداران انقلاب در قطعه شهدای ۷۲ تن بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شد. گزارش تصویری دیدارهای این مجاهد انقلابی در زمان حیاتش را با مراجع تقلید،‌ می‌توانید در خبرگزاری حوزه ببینید.

اخبار داخلی حوزه علمیه
جلسه مشترک معاونین حوزه‌های علمیه کشور، معاونین حوزه علمیه استان قزوین، با حضور آیت‌ﷲ حسینی بوشهری در قزوین برگزار شد.

آیت‌ﷲ سید هاشم حسینی بوشهری، در سفر خود به شهر قزوین، در همایش طلایه داران تبلیغ که در سالن همایش اداره تبلیغات اسلامی قزوین برگزار شد گفت: روحانیت تافته جدا بافته نیست. حوزه نمی‌تواند نسبت به نظام بی‌تفاوت باشد.

مدیر اداره تلبس دفتر معاونت تهذیب حوزه‌های علمیه گفت: پیشنهاد شده که روز عید غدیر، به‌ عنوان روز نمادین و ملی عمامه‌گذاری طلاب نامگذاری شود، تا جشن تلبس به‌ صورت همزمان در سراسر کشور برگزار گردد.

تدبیر
رهبر معظم انقلاب در دیدار خود با هزاران نفر از دانشجویان و جوانان در آستانه ۱۳ آبان، درباره مذاکرات اخیر ۱ + ۵ گفتند: به مذاکره خوشبین نیستم ولی باذن ﷲ از این مذاکرات ضرری هم نمی‌کنیم و این تجربه، ظرفیت فکری ملت ما را بالا خواهد برد؛‌ اگر مذاکرات به نتیجه برسد که چه بهتر ولی اگر نتیجه نگرفتند معنایش این باشد که کشور باید روی پای خودش بایستد.

حضرت آیت‌ﷲ صافی گلپایگانی با تأکید بر لزوم تقید دولت و کارکنان دستگاه‌های اداری به ترویج دین و حفظ دینداری جامعه، گفتند: باید برنامه‌های ویژه‌ای برای گسترش دین‌مداری در جامعه پیش‌بینی شود.

آیت‌ﷲ سبحانی ضمن ارائه پیشنهادی به دستگاه‌های اداری کشور گفتند: برای ایرانیان افتخار است که تاریخ آنها از هجرت نبی اکرم(ص) آغاز شده، ولی با توجه به وقایع و اهمیت تاریخ قمری در اسلام، لازم است در مکاتبات اداری، در کنار تاریخ شمسی،‌ تاریخ قمری نیز مد نظر قرار گیرد.

رده‌های مرتبط