اخیراً در برخی کانالهای حوزوی مطالب سلسلهواری در نقد عملکرد «نشست دورهای اساتید» و دیدگاههای تعدادی از اعضای اتاق فکر آن منتشر شده است. با توجه به ابعاد مختلف این موضوع مباحثات نکاتی را یادآور میشود:
۱. حوزه علمیه قم متشکل از تفکرات و سلیقههای گوناگون و حتی کاملاً متضاد با یکدیگر است. این تفاوت دیدگاهها در امور علمی، اخلاقی و سیاسی طبیعی است و به همین میزان هم تضارب و بحث و اختلاف رأی هم از قدیمالایام تا کنون وجود داشته است. بنابراین مطالب منتشرشده در اعتراض به نشست دورهای اساتید از جهت محتوا برای معترضین محترم شمرده میشود. اما آنچه که مورد توجه مباحثات قرار گرفته «روش انتقال نظر» است.
۲. حوزه علمیه فضائی کاملاً محترم و شناسنامهدار است. هر نظر و رأیی در این فضا باید متناسب با همین ویژگیها مطرح شود. متأسفانه بهخاطر گسترش فضای مجازی، این دو ویژگی فراموش شده و هویتهای مبهم به دور از رعایت احترام در گفتار اقدام به انتشار مطالب اعتراضی گوناگونی میکنند. سؤال اینجاست که مخاطبان این نقدها کاملاً قابل دسترسی هستند؛ پس چرا معترضان در جلسات مشترک با حضور بزرگان منصف و مورد قبول طرفین اقدام به طرح سؤالات نمیکنند؟ اگر چنین جلساتی برگزار شد و اعتراضها همچنان باقی ماند، آنگاه میتوان به مراحل بعدی وارد شد.
۳. روند کنونی کاملاً خارج از هنجارهای حاکم بر حوزه است؛ «تهدید به افشا» و «بهرهگیری از روشهای مرسوم ژورنالیستی برای فشار به طرف مقابل» نهتنها در حوزه هیچ تأثیر مثبتی ندارد، بلکه میتواند نتایج عکسی را هم نشان دهد. عجیب است که پیشگامان این اعتراض از مسألهی کاملاً بدیهی هنجارهای حوزوی بیاطلاع هستند و با «روشهای کهنهشدهی رسانهای» مقاصد خود را پیگیری میکنند. شبیه این رفتار را در ماههای اخیر از جناب آقای اکبرنژاد شاهد بودیم که متأسفانه روشهای نادرست ایشان عملاً محتوای مطرحشده را به حاشیه برد؛ چهبسا درصورت رعایت احترام و پرهیز از جنجالهای رسانهای میتوانستند برخی از ایدهها را به نتیجه برسانند.اصل مهم این است که نقدهای درونحوزوی باید براساس ارزشها و آداب و رسوم مقبول و متعارف در حوزه باشد؛ نه متأثر از فضای بیرونی و بیگانه از حوزه. تصور کنید اگر روزی جریانی مخالف با جامعهی مدرسین و یا شورای عالی حوزه دقیقاً با چنین روشی قصد رسیدن به اهداف خود را داشته باشد، چه واکنشهایی را بهدنبال خواهد داشت؟
۴. اما در این بین از اعضای اتاق فکر نشست دورهای اساتید نیز انتظار میرود هر انتقادی را حمل بر تخریب نکنند و هماناندازه که به وجود نظرات مختلف در حوزه معتقد هستند، از بیان نقدهای محترمانه و منصفانه استقبال نمایند و با شرح صدر به آنها پاسخ دهند؛ چراکه نقشآفرینی در بین چندصدنفر از اساتید سطوح عالی حوزه امری بسیار مهم و جدی است و نمیتوان انتظار داشت که هیچ نقد یا اعتراضی وارد نشود. نگاهی به سابقه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نشان میدهد در دهه شصت این مجموعه آماج تندترین حملات افراطیها از باند مهدی هاشمی گرفته تا برخی دیگر از سیاسیون بود؛ تا جایی که این تشکل را خارج از دائره انقلاب و حامی اسلام امریکایی میدانستند.
۵. مباحثات معتقد است حوزه علمیه قم با سابقهی علمی و معنوی خود متشکل از هزاران نفر از اساتید و طلاب محترم است و در ظل عنایات حضرت ولیعصر(عج) و اشراف مراجع بزرگوار تقلید و رعایت منویات رهبر کبیر انقلاب حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، در عین وجود تلاطمهای گوناگون با صلابت و اقتدار به رسالتهای خود عمل خواهد نمود.
ناشناس
آدم یاد دعوای اصلاحطلبا و اصولگراها میفته که دیگه برای مردم هیچ اهمیتی نداره
ناشناس
مباحثات معتقد است حوزه علمیه قم با…
این حرفتون تلاشی برای ایجاد خفقان و اسکات صداهای غیر همراستا با قرائت رسمی حوزویِ حکومتی است. ضمنا اونقدی که فکر میکنید، مهم نیستید؛ مهم نیستید کلاً