مباحثات

رسانه فکری تحلیلی حوزه و روحانیت
مروری بر اخبار حوزه در هفته گذشته

هفته گذشته برای حوزه علمیه، هفته‌ای با رنگ و بوی سیاست بود و خبرگزاری‌ها و سایت‌های حوزوی اخبار بسیاری درباره فضای سیاسی کشور در آستانه انتخابات ریاست جمهوری یازدهم منتشر کردند.

آیت‌ﷲ علوی گرگانی ضمن تأکید بر لزوم شرکت حداکثری مردم در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم تأکید کرد و گفت: «آبروی نظام در گرو حضور مردم در صحنه بوده و اگر ملت به انتخابات بی‌اعتنا باشند خوشحالی دشمن را در پی خواهد داشت».

آیت‌ﷲ نوری همدانی نیز با اشاره به اوضاع حساس کشور در آستانه برگزاری انتخابات، اظهار داشت: «ملت ایران باید نسبت به وظیفه خطیر خود در ایجاد حماسه سیاسی در روز ۲۴ خرداد آگاه باشد و این حضور را الهی دانسته و انجام آن را بر خود واجب بداند».

مدیر حوزه‌‌های علمیه سراسر کشور هم ضمن تأکید بر اینکه کشور از بداخلاقی‌های انتخاباتی ضربه خورده است، گفت: «آنچه طی سال‌های اخیر شاهد آن بودیم بداخلاقی‌های انتخاباتی است و در این زمینه ضرباتی خورده‌ایم و رفتارهایی دیده‌ایم که هیچ تناسبی با انقلاب و دین نداشتند».

معاون جامعه و مردم جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به موضع جامعه مدرسین در مسئله انتخابات گفت: «جامعه مدرسین از چند ماه قبل با تشکیل کمیته سیاسی، اوضاع را رصد کرده و به بررسی کاندیداهای احتمالی پرداخته است و در این خصوص جلساتی با کاندیداهای احتمالی داشته است».

تولیت آستانه مقدسه حضرت معصومه(س) و امام جمعه قم نیز با توجه به نزدیک شدن ایام انتخابات ریاست جمهوری گفت: «در انتخاب رئیس جمهور باید دید کدام یک از کاندیداها اصل ولایت فقیه را مطرح می‌کنند و به آن پایبند هستند و نیز باید دید چه کسانی از سخن گفتن در این مورد پرهیز دارند.

شورای نگهبان و ماجرای رد صلاحیت‌ها

ولی در اواسط هفته گذشته و با نزدیک شدن به پایان مهلت شورای نگهبان برای اعلام کاندیداهای تأییدشده توسط این شورا، موج جدیدی از اخبار در حوزه علمیه جریان گرفت؛ جریانی که با مشخص شدن رأی نهایی شورای نگهبان و رد صلاحیت حجت‌الاسلام و المسلمین هاشمی رفسنجانی، شدت بیشتری پیدا کرد؛ به خصوص که انتقادهایی نیز نسبت به عملکرد شورای نگهبان از جانب برخی علما نظیر آیت‌ﷲ حائری شیرازی انجام شده بود.

آیت‌ﷲ علوی گرگانی پس از پایان مهلت شورای نگهبان برای اعلام نتایج بررسی صلاحیت‌ کاندیداهای ریاست جمهوری گفت: همه نامزدها و گروه‌ها باید به رأی این شورا که بر اساس قانون اساسی اعلام نظر می‌کند تمکین کنند تا آبروی نظام حفظ شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمود عبدﷲی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به سخنان امام خمینی(ره) درباره شورای نگهبان گفت: «حفظ انسجام و پیشروی نظام، وابسته به این است که وحدت حفظ شود بنابراین موضع‌گیری‌های منفی در برابر شورای نگهبان و نهادهای قانونی اخلال در انسجام جامعه ایجاد می‌کند و در شرایطی که استکبار جهانی نقشه کشیده و می‌خواهد این انسجام را از بین ببرد چراغ سبز نشان دادن به استکبار جهانی است.»

حجت‌الاسلام والمسلمین محمود رجبی، قائم مقام موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان اینکه شبهه در نظر شورای نگهبان هیزم به آتش دشمن ریختن است گفت: کاندیداها و طرفدارانشان باید به رای شورای نگهبان احترام گذاشته و نظر ایشان را فصل‌الخطاب قرار دهند.

آیت‌ﷲ عباس کعبی، حقوقدان سابق شورای نگهبان و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به جایگاه شورای نگهبان در قانون گفت: شورای نگهبان وابسته به هیچکدام از قوای سه‌گانه نیست و ساز و کار مشخصی برای تایید یا رد صلاحیت داوطلبان دارد و در مجموع نظر شورای نگهبان از نظر قانون فصل‌الخطاب است.

آیت‌ﷲ حسن ممدوحی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و عضو مجلس خبرگان، کاندیداها را به تمکین از حکم شورای نگهبان دعوت کرد و گفت: کاندیداها باید هر نظری شورای نگهبان می‌دهد، بپذیرند.

آیت‌ﷲ سعیدی، امام جمعه قم با اشاره به اینکه اقتدار شورای نگهبان مانع از انحراف است، گفت: دلگرمی به سخنان شیادان، بستگان و اطرافیان ناصالح نتیجه‌ای جز جدایی از رهبر و امت و در نهایت ذلت و خواری نخواهد داشت.

مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم با صدور بیانیه‌ای ضمن حمایت از مواضع شورای نگهبان، از نامزدهای تایید شده خواست با رفاقت در میدان رقابت در شأن امت بزرگ اسلامی حضور یابند. در بیانیه مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم آمده است: اکنون که با ساز و کار قانون ‌محور، شورای محترم نگهبان نظر نهایی خود را با اهتمام به تایید سلایق مختلف در خانواده انقلاب اعلام کرده، ضمن حمایت از شورای نگهبان و تبریک به نامزدهایی که از وظیفه‌ای سنگین فارغ و با اعلام تمکین، کام ملت عزیز و رهبری فرزانه را شیرین کردند از نامزدهای تایید شده می‌خواهیم که با رفاقت در میدان رقابت در شأن امت بزرگ اسلامی، با خلق حماسه‌ای الهام‌بخش زمینه نومیدی بدخواهان را فراهم سازند.

از اخبار دیگری که در هفته گذشته بخشی مهم از اخبار حوزه علمیه را به خود اختصاص داده بودند،‌ حول محور حمایت حضرت آیت‌ﷲ مصباح یزدی از یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری یازدهم قرار داشت؛ حمایتی که حجم وسیعی از انتقادها و مخالفت‌های تند با ایشان را به دنبال داشت. عده‌ای نیز در برابر این مخالفت‌ها به طور جدی موضع‌گیری کردند. حجت‌الاسلام و المسلمین رجبی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به این که برخی افراد از روی ساده لوحی و با وسوسه دیگران دست به اقدامات اهانت آمیز علیه آیت‌ﷲ مصباح می زنند، گفت: صحنه گردانی این اقدامات با دشمنان اسلام و نظام است.

حجت‌الاسلام و المسلمین طائب، رییس شواری مرکزی قرارگاه عمار نیز از بی حرمتی‌های اخیر علیه آیت‌ﷲ مصباح یزدی انتقاد کرد و گفت: کسانی که یک عالم را به دلیل اظهار نظر، مورد اهانت و پرخاش قرار می‌دهند، اگر احیاناً بر امور مسلط شوند استبداد گفتمانی، استبداد بی فکری و تعطیل کردن نقد و نظر را در دستور کار خود قرار می‌دهند.

در همین راستا آیت‌ﷲ حسن ممدوحی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز ضمن انتقاد از اهانت برخی افراد به آیت‌ﷲ مصباح یزدی، اظهار داشت: اهانت به هیچ وجه و از هیچ کس قابل قبول نیست.

کمیته طلاب و روحانیون جبهه پایداری استان تهران نیز در واکنش به انتشار شب‌نامه‌ای منتسب به طلاب علیه آیت‌ﷲ مصباح یزدی با صدور بیانیه‌ای این عمل را محکوم کرده و از مسؤولین مرتبط و دستگاه‌های قانونی خواستار برخورد سریع با نویسندگان و منتشرکنندگان این نامه شد.

دیدار سعید جلیلی، کاندیدای ریاست جمهوری یازدهم با مراجع عظام تقلید

سعید جلیلی در ابتدای سفر خود، پس از دیدار با آیت‌ﷲ صافی گلپایگانی،  به زیارت آستانه مقدسه حضرت معصومه(س) رفت. سعید جلیلی در اولین شب حضورش در قم به دیدار آیت‌ﷲ علوی گرگانی رفت. ایشان در دیدار با این کاندیدای ریاست جمهوری یازدهم، حضور پرشور مردم در انتخابات ریاست جمهوری برای خلق حماسه سیاسی را مورد تاکید قرار داد.

آیت‌ﷲ نوری همدانی در دیدار با سعید جلیلی، کاندیدای ریاست جمهوری یازدهم، ضمن قدردانی از مواضع سعید جلیلی در سیاست خارجی کشور، گفت: «ما در شرایط کنونی با مشکلات اقتصادی، گرانی، اشتغال، پایین بودن ارزش پول و… روبه‌رو هستیم که باید نسبت به حل این مشکلات چاره اندیشی شود.»

سعید جلیلی همچنین در این سفر با با آیت‌ﷲ سبحانی، با آیت‌ﷲ سعیدی امام جمعه موقت قم، و آیت‌ﷲ جوادی آملی دیدار کرد. (گزارش تصویری این دیدارها)

حمله به منزل آیت‌ﷲ شیخ عیسی قاسم، رهبر شیعیان بحرین

یکی دیگر از خبرهایی که حوزه علمیه را در هفته گذشته تحت تأثیر قرار داد، خبر حمله نظامیان رژیم آل خلیفه به خانه رهبر شیعیان بحرین بود. در روزهای نخستین هفته گذشته، ده‎ها نظامی مسلح رژیم آل‌خلیفه با حمله به منزل آیت‌ﷲ شیخ عیسی قاسم، رهبر شیعیان بحرین، خسارت‌هایی را به منزل وی وارد کردند. در پی این جریان، بسیاری از بزرگان حوزه علمیه در این باره موضع‌گیری کردند.

حضرت آیت‌ﷲ مکارم شیرازی با محکوم کردن تعرض به بیت آیت‌ﷲ شیخ عیسی قاسم، گفت: حکومت بحرین بداند اگر بخواهد این روش را ادامه دهد روز به روز خود را منفورتر می کند؛‌ آنها اگر می خواهند در بین مردم خود زندگی کنند باید خواسته‌های مشروع و قانونی مردم را بپذیرند.

حضرت آیت‌ﷲ نوری همدانی نیز تعرض به بیت رهبر شیعیان بحرین را محکوم کرد و به رژیم آل خلیفه هشدار داد: در صورت تکرار این گونه اقدامات باید منتظر اعتراض جدی علما و حوزه باشد.

علما و طلاب حوزه های علمیه بحرین هم در اعتراض به یورش نظامیان رژیم آل خلیفه به منزل آیت‌ﷲ شیخ عیسی قاسم رهبر شعیان این کشور، دروس حوزه های علمیه را به مدت یک روز تعطیل و در منامه تحصن کردند. آیت‌ﷲ سید عبدﷲ غریفی از علمای بحرین در این مراسم گفت: از جمعیت‌های معارض به ویژه الوفاق می‎خواهیم که در مواضع خود در قبال آل خلیفه پس از این جنایت تجدید نظر کرده و علاوه بر دفاع مستمر از شیخ عیسی قاسم به اعتراضات و حمایت از جنبش ادامه دهند.

دیگر اخبار حوزه علمیه:

معاون آموزش حوزه‌های علمیه، حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالکریم فرحانی از افزایش نزدیک به دو برابری دروس آموزشی قرآن کریم در مصوبات جدید شورای عالی حوزه‌های علمیه خبر داد.

معاون تهذیب حوزه‌های علمیه گفت: با طلابی که خارج از مقررات آیین‌نامه تلبس، ملبس به کسوت روحانیت شوند از سوی معاونت آمار و بررسی حوزه و دادگاه ویژه روحانیت برخورد خواهد شد.

برنامه امتحانی تیر ماه ۹۲، ضوابط و شرایط ثبت‌نام امتحانات نیمسال دوم سال تحصیلی ۹۲ ـ۹۱ اعلام شد. طلاب سطوح عالی دارای کد محل تحصیل ۵۲۹ و ۵۳۰ اعم از آزاد، مراکز حوزوی و مؤسسات و… لازم است برای ثبت نام نیمسال اول و دوم دروس فقه، اصول و فلسفه و سایر دروس از طریق سایت معاونت آموزش اقدام کند.

میلاد امیر مؤمنان و ایام اعتکاف

مناسبت دیگر هفته گذشته، ایام سه‌روزه اعتکاف بود که در این باره نیز اظهارنظرهایی انجام شد. آیت‌ﷲ مکارم شیرازی با تاکید بر اینکه احیای سنت اعتکاف از برکات انقلاب اسلامی بوده است ابراز داشت؛ «اعتکاف نیز مانند برخی سنت‌های اسلامی پس از انقلاب اسلامی ایران احیا شد و جالب است که مشتاقان و مشتریان آن نیز غالباً جوانان و عده زیادی از دانشجویان هستند و این مسئله نشان می‌دهد که روح دینی و دستورات اسلام همچنان در نسل جوان ما زنده است».

مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور با تاکید بر لزوم مقید بودن به مسئولیت‌ها حتی در ایام اعتکاف گفت: اعتکاف هیچ منافاتی با مسئولیت‌های اجتماعی ندارد.

آیت‌ﷲ علوی گرگانی نیز درباره اعتکاف گفت: «لازم است مبلغان در فرصت اعتکاف به روشنگری در زمینه شرایط حساس کشور پرداخته و بستر مناسب برای تحقق حماسه سیاسی را فراهم کنند».

همزمان با سیزدهم رجب، سالروز میلاد حضرت علی(ع) مراسم عمامه گذاری طلاب در دفاتر مراجع تقلید حضرات مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی و علوی گرگانی برگزار شد. گفتنی است در این مراسم که با حضور مردم و طلاب و روحانیان صورت گرفت تعداد ۲۷ نفر از طلاب به دست حضرت آیت‌ﷲ مکارم شیرازی در مدرسه امام امیرالمومنین(ع) ملبس به لباس مقدس روحانیت شدند.

حوزه علمیه خواهران در هفته گذشته

حوزه علمیه خواهران نیز به خاطر برگزاری مراسم تجلیل از برگزیدگان ششمین جشنواره برترین‌های حوزه‌های علمیه خواهران که در سالن همایش سازمان تبلیغات اسلامی استان قم برگزار شد، هفته پرخبری را پشت سر گذاشت.

رئیس مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران ضمن خبر دادن از راه‌اندازی نزدیک به دو هزار وبلاگ توسط خواهران طلبه گفت: راه‌اندازی دو هزار وبلاگ مربوط به خواهران طلبه پدیده بزرگی است که امیدواریم در آینده شعار «هر طلبه یک وبلاگ» محقق شود.

آیت‌ﷲ مقتدایی، رئیس شورای سیاست‌گذاری حوزه‌های علمیه خواهران گفت: امروز به مبلغان خواهر در دانشگاه‌ها، آموزش و پرورش و مجامع دینی نیاز است. بر اساس فرمایش مقام معظم رهبری جامعة الزهرا و مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران باید مانند دو بال علمی در کنار یکدیگر باشند و به عنوان پشتوانه و مکمل یکدیگر ایفای نقش کنند بنابراین زیر نظر یک شورای سیاست‌گذاری به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه خواهران گفت: مقدمات تشکیل پژوهشکده‌های تخصصی از طریق راه‌اندازی هسته‌های پژوهشی در مدارس علمیه به وجود آمده است. تشکیل این پژوهشکده برای برترین‌های پژوهشی ضروری بوده و مقدمات تشکیل آنها از طریق تشکیل هسته‌ها در مدارس فراهم شده است.

محسن شاکر، مدیر نرم‌افزار حوزه‌های علمیه خواهران از راه‌اندازی سامانه اساتید حوزه‌های علمیه خواهران خبر داد. وی یکی از مزایای سامانه اساتید حوزه‌های علمیه خواهران را تجمیع اطلاعات و سوابق علمی، پژوهشی، فرهنگی و اجرایی آموزشی اساتید و امکان مدیریت سامانه توسط مدیران واحدهای آموزشی و مدیریت‌های استانی حوزه‌های علمیه خواهران ذکر کرد.

حوزه و بازار نشر:

کتاب جلال حکمت و عرفان یادنامه استاد علامه سید جلال‌الدین آشتیانی از سوی انتشارات بوستان کتاب منتشر شد. این اثر گوشه‌ای از تلاش‌های علمی و فکری این فیلسوف فرزانه را در مقاله‌هایی چند به تصویر کشیده است.

همایش‌ها و مناسبت‌های پیش رو:

مدیر روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم از برپایی نمایشگاه عکس «۱۵ خرداد» در بیت امام راحل خبر داد.

پانزدهمین اجلاس اساتید سطوح عالی و درس خارج حوزه علمیه نیز با موضوع «راهکارهای ارتقای علمی نظام آموزشی در حوزه علمیه نهم خرداد ماه در تالار قدس مدرسه عالی امام خمینی(ره) برپا خواهد شد.

رده‌های مرتبط