چندی پیش گروهی با عنوان «مباحثه پرسشهای تحول» از اینجانب دعوت کرد تا در ضمن حضور در این گروه شبکه اجتماعی ایتا به این پرسش پاسخ دهم که سایت مباحثات چه اقداماتی برای تبیین مبانی نظری نظامسازی دینی ارائه داده است.
حاضران در گروه هم تعدادی از فضلای آشنا و ناآشنا بودند. به نظر می رسید این اقدام یک حرکت خوب جهت تبیین عملکرد مجموعههای مختلف حوزوی است.
بنده نیز باتوجه به سوالات مختلفی که مطرح شد تلاش کردم پاسخهایی را آماده و ارسال نمایم. اما با کمال تعجب علاوه بر آنکه تبلیغ این برنامه با تصویر اینجانب منتشر شده بود، بدون اطلاع و کسب اجازه به صورت پوستر نیز چاپ و در تابلوی برخی مدارس نیز نصب شد.
بنده از این موضوع انتقاد کردم و اعلام نمودم این یک برنامهی عادی در گروهی اینترنتی است و نیازی به چاپ تصویر بنده و نصب در تابلوهای مدارس نبود. دوست رابط و پاسخگوی گروه این انتقاد بنده را حمل بر اخلاص کرده و توجهی به آن ننمودند.
تا اینکه روز گذشته مطلع شدم پوستر فوق در تابلوهای مدارس فیضیه و دارالشفاء هم نصب شدهاست!.این اقدام از نظر بنده بسیار ناپسند بود و ضمن انتقاد صریح، از گروه فوق خارج شدم.
واقعیت امر این است که در دههی اخیر دسترسی رسانههای گروهی باعث شدهاست بدون توجه به بار تبلیغاتی و رسانهای، برخی از گروههای فعال حوزوی بهرهبرداری کاملا نادرستی از این امکانات داشته باشند.
سوگمندانه باید گفت برخی حرکتهای حوزوی از جمله «شورای الگوی اسلامی پیشرفت» یا «موسسه فقاهت و تمدنسازی اسلامی» خواسته یا ناخواسته وارد پروپاگندای رسانهای شدهاند و بازنمائی فعالیتهایشان با آنچه که در واقع است فاصلهي کشهکانی دارد.
همین مورد اخیر را به عنوان یک نمونه بررسی کنیم. یک گفتوگوی ساده در گروهی محدود در فضای ایتا انجام میشود و مانند این گفتوگوها هر روز صدها و هزاران بار اتفاق میافتد، اما بازنمایی ـ بزرگنمائی ـ آن در قالب چاپ پوستر به گونهای است که بسیار بسیار فراتر به نظر برسد.
شخصا معتقدم این اقدامات بخاطر عدم تخصص رسانهای و شور و هیجان کاذبی است که در مجموعههای مختلف حوزوی حاکم است. هیجاناتی که فقط مناسب ایام انتخابات یا کمپینهای فروش کالا و محصولات باید باشد نه مباحث بنیادینی مانند الگوی اسلامی پیشرفت و مبانی علمی و عملی نظامسازی!!!
جالب اینجاست که اگرچه بحث نظامسازی دینی یا تحول در حوزه امری بدیهی برای بسیاری از حوزویان و بزرگان حوزه است اما بدلیل آنچه آنان در رفتار برخی پیشگامان این دو مهم دیدهاند – از جمله بحث پروپاگاندای رسانهای – عملا ترجیح میدهند وارد این مقولات نشوند!!!
درخواست برادرانه بنده از مراکز مختلف حوزوی از جمله این دو مرکز آن است که تاملی در رفتار رسانهای خود داشته باشند و تلاش کنند برنامههای خود از جمله انعکاس رسانهای را مطابق با واقعیتها پیش ببرند.
در پایان از آنجائیکه معتقدم برای نصب پوستر تصویری در مدارس مخصوصا مدرسه فیضیهی و دارالشفاء باید ظرف و مظروف مطابق و شایستهی یکدیگر باشند از طلاب و اساتید محترم بابت نصب پوستر اینجانب در این مدارس پوزش میطلبم.
احمد نجمی
مدیرمسئول