مباحثات

رسانه فکری تحلیلی حوزه و روحانیت

برگزاری پانزدهمین اجلاسیه اساتید خارج و سطوح عالی حوزه علمیه با حضور آیت‌ﷲ مکارم شیرازی

ejlas-asaatidهفته گذشته برای حوزه‌ علمیه، هفته‌ای پر رویداد بود؛ رویدادهایی که هر کدام به نوبه خود از اهمیت بسیاری برخوردار بودند. ولی شاید بتوان مهم‌ترین رویداد هفته گذشته را برگزاری پانزدهیم دوره اجلاسیه اساتید خارج و سطوح عالی حوزه علمیه با موضوع «راهکارهای ارتقای سطح علمی در نظام آموزشی حوزه» دانست که به تصمیم‌گیری‌های جدیدی در مدیریت آموزشی حوزه انجامید.

چهاردهمین اجلاسیه اساتید سطح عالی حوزه، سال گذشته با موضوع برنامه‌ها و طرح ساماندهی دروس در مقاطع عالی حوزه و نحوه عملیاتی کردن آن و سیزدهمین اجلاسیه با عنوان «حوزه، اساتید، رسالت جهانی» در سال ۹۰ برگزار شده بود.

آیت‌ﷲ مکارم شیرازی در سخنرانی خود در این اجلاس گفتند: «در گذشته مجمع اساتیدی وجود داشت که بعد از آن شورای عالی و جامعه مدرسین به فکر افتادند که تشکیلاتی به نام «مجمع اساتید تحت‌برنامه‌ای» ایجاد شود؛ در این اواخر تشکل سومی هم اعلام وجود کرد، دیدیم اگر بنا شود در حوزه علمیه سه تشکل مجمع اساتید داشته باشیم، باعث اختلاف‌ها و خدای ناکرده مسائلی که نباید بشود، می شود، گفتیم باید همه را ادغام و یک کاسه کرد.»

آیت‌ﷲ سید هاشم حسینی بوشهری، مدیر حوزه‌های  علمیه سراسر کشور نیز طی سخنانی در این اجلاس، با بیان اینکه تشکیل مجمع واحد اساتید تنها به واسطه پیگیری جامعه مدرسین، شورای عالی و مدیریت حوزه نبوده، بلکه جزو خواسته‌های اکید رهبر معظم انقلاب است تا وحدتی در حوزه علمیه به وجود آید، پانزدهمین اجلاسیه اساتید را نشان دهنده یکپارچگی اساتید و ظرفیت عظیم علمی در حوزه دانست.

حجت‌الاسلام احمد فرخ‌فال، مدیر حوزه علمیه قم و همچنین حجت‌الاسلام سیدحسن ربانی، مدیر مرکز خدمات حوزه علمیه و حجم الاسلام والمسلمین فرحانی معاون آموزش حوزه‌های علمیه، از دیگر سخنرانان اصلی این اجلاسیه بودند. در این اجلاسیه همچنین جمعی از اساتید پیشکسوت حوزه علمیه مورد تقدیر قرار گرفتند. گزارشی تصویری این نشست را در خبرگزاری رسا و همچنین گزارشی از حاشیه‌های این اجلاس را در خبرگزاری حوزه ببینید.

انتخابات ریاست جمهوری و حوزه علمیه در هفته گذشته

رهبر معظم انقلاب در دیدار رئیس، هیأت رئیسه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی ضمن تأكید بر تبعیت از قانون و صداقت در تبلیغات انتخاباتی، فرمودند: «سخنان كاندیداها باید واقعی، صمیمی، متكی بر اطلاعات درست و صادقانه باشد. كاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری باید فقط واقعیت را به مردم بگویند، هم واقعیت اوضاع كشور و هم واقعیت در مورد خودشان». همچنین در هفته گذشته،‌ گزیده‌ای از بیانات ایشان درباره انتخابات در قالب کتابچه‌ای قابل دانلود، منتشر شد.

دیگر مراجع تقلید نیز درباره رئیس جمهور اصلح، بیاناتی را ایراد کردند. آیت‌ﷲ علوی گرگانی در دیدار جمعی از  فرماندهان نیروی انتظامی با اشاره به اهمیت انتخابات ریاست جمهوری و لزوم انتخاب اصلح، ابراز امیدواری کردند: «رئیس جمهوری انتخاب شود که درد مردم را بفهمد.»

آیت‌ﷲ نوری همدانی نیز در پایان درس خارج خود تأکید کردند: «رئیس جمهور باید  شجاع و در مقابل دشمنان ایستادگی داشته باشد، و همچنین متدین بوده و امتحان خود را پس داده و برای حل مشکلات داخلی برنامه داشته باشد.»

از میان دیگر  اساتید و بزرگان حوزه، آیت‌ﷲ کعبی، آیت‌ﷲ نمازی، آیت‌ﷲ صفائی بوشهری و آیت‌ﷲ آملی لاریجانی از جمله کسانی بودند که در هفته گذشته درباره انتخابات ریاست جمهوری اظهار نظر کرده و خطاب به نامزدهای انتخاباتی و همچنین مردم ایران، توصیه‌هایی ایراد کردند.

با نزدیک شدن به ایام انتخابات ریاست جمهوری یازدهم،‌ آمد و شد نامزدهای انتخاباتی به شهر مقدس قم و دیدار آنها با مراجع تقلید و علما  نیز افزایش یافته است و در هفته گذشته دکتر محمدباقر قالیباف و همچنین دکتر سعید جلیلی برای  دیدار با برخی از علما و مراجع تقلید به قم آمدند. با این وجود، آیت‌ﷲ حسینی بوشهری مدیر حوزه‌های علمی سراسر کشور متذکر شد که دیدار نامزدهای انتخاباتی با مراجع تقلید به معنای حمایت مراجع تقلید از آنها نیست.

mesbah-jaliliبا توجه به انجام دیدارهای نامزدهای انتخاباتی با مراجع تقلید و علما، آیت‌ﷲ مکارم شیرازی و آیت‌ﷲ صافی گلپایگانی تأکید کردند که از نامزد خاصی حمایت نمی‌کنند و همچنین آیت‌ﷲ حسینی بوشهری، مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور به این موضوع اشاره کرد که احتمالا جامعتین در این انتخابات وارد تعیین مصداق نشود. ولی رویکرد آیت‌ﷲ مصباح یزدی، رویکردی متفاوت بود و ایشان پس از دیدار با دکتر سعید جلیلی،‌ به طور خیلی جدی حمایت‌ خود را از این نامزد انتخاباتی اعلام کرد و گفت: «بعد از آقای باقری لنکرانی همه دوستان ما تشخیص دادند که اصلح آقای جلیلی است و امیدواریم که احیای ارزش‌های اسلامی به دست ایشان اتفاق بیفتد و ایشان بهترین یاور رهبری باشند.»

ایشان همچنین با  بیان اینکه مطرح کردن مشکلات اقتصادی به عنوان مهمترین هدف و نقطه اساسی، نشان از ضعف تفکر دینی و فاصله گرفتن از آرمان‌های امام(ره) دارد، درباره دلیل حمایت خود از دکتر سعید جلیلی اظهار داشت: «به نظر می‌رسد که ایشان در اصول و مبانی ضعف ندارد و در مواردی مانند پایبندی به دین، عشق به ولایت، جدیت در اجرای احکام و اهتمام به ارزش‌های اسلامی، بیش از حد نصاب را دارد.»

همایش نکوداشت مرحوم آخوند خراسانی

رویداد مهم دیگری که در هفته گذشته اتفاق افتاد، برگزاری همایش نکوداشت صاحب کفایه، مرحوم آخوند خراسانی بود.

آیت‌ﷲ‌العظمی صافی گلپایگانی در پیامی به همایش، تأکید کردند: حوزه‌های علمیه و علما مدیون خدمات علمی این عالم بزرگ هستند و همه باید حق‌شناس و قدردان چنین نعمتی باشیم.

حجت‌الاسلام و المسلمین علیدوست، در این همایش ضمن تأکید بر جایگاه کفایه در حوزه علمیه، گفت: «اگر این شیوه مرحوم آخوند در پژوهش در حوزه‌های علمیه از دیرباز تا کنون عرف می‌شد، امروز تراث بسیار عظیمی در اختیار ما بود و حوزه‌ها بسیار بالنده‌تر بودند».

حجت‌الاسلام نظری منفرد نیز در این همایش به ایراد سخن پرداخت و با اشاره به سجایای معنوی آخوندی خراسانی اظهار داشت:‌ «آخوند خراسانی مرد متواضعی بود و خواب کوتاهی داشت. دو وعده غذا می‌خورد‌ اما آدم با سخاوتی بود. مخالف هوای نفس خودش بود و فرزندانش را تشویق می‌کرد که از شخص دیگری تقلید کنند.»

گزارش تصویری این همایش را در اینجا ببینید.

دیگر اخبار حوزه علمیه

حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالکریم فرحانی، معاون آموزش حوزه‌های علمیه گفت: امسال ۱۵ هزار و ۵۷۰ طلبه می‌توانند وارد حوزه‌های علمیه شوند و ۴۱۹ مدرسه در سراسر کشور مجوز دریافت کردند.

نماینده مجلس خبرگان رهبری، آیت‌ﷲ شبستری از تعطیلی مدارس علمیه در فصل تابستان انتقاد کرد و گفت: «تعطیلی برای حوزه و طلبه معنا ندارد، اگر حوزه هم تعطیل باشد، طلبگی تعطیلی ندارد، به عبارت دیگر تعطیلات در حوزه مرسوم نیست.»

برگزاری شست «کارکردهای فقه مقارن در حل مسائل جهان اسلام» در مشهد، سفر شیخ حسین انصاریان به  ایتالیا، هشدار آیت‌ﷲ نوری همدانی درباره رشد وهابیت در کشورهای منطقه و انتقاد حجت‌الاسلام و المسلمین زمانی از اینکه طلبه‌ها کمتری حضور را در عرصه بین الملل دارند، از دیگر اخبار داخلی حوزه در هفته گذشته بود.

سری به بازار منشورات حوزوی در هفته گذشته

حجت‌الاسلام صادق اشکوری، رئیس مجمع ذخایر اسلامی از چاپ فهرست نسخه‌های خطی فارسی در کتابخانه سلیمانیه ترکیه در آینده‌ای نزدیک خبر داد. این کتاب جزو سلسله معرفی میراث مخطوط شماره ۲۰۴ است و بخشی از نسخه‌های خطی است که در فهرست‌های عربی کتابخانه سلیمانیه به عنوان نسخه عربی معرفی شده است.

سومین جلد «مطالعات استراتژیک توسعه فرهنگ دینی» به همت پژوهشکده باقرالعلوم(ع) قم منتشر و در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفت.

نسخه دوم نرم افزار دو زبانه جغرافیای جهان اسلام، به همت گروه تاریخ و سیره معاونت پژوهشی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی تولید شد.

«زندگی مهدوی در سایه دعای عهد»، به قلم حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قرائتی از سوی بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) و مرکز تخصصی مهدویت قم منتشر شد.

در فضای مجازی نیز ویژه نامه حضرت زینب(س) از نگاه شهید مطهری، دانشنامه «قانون و قانون مداری» و ۲۶۰ هزار عنوان کتاب از کتب کتابخانه‌های حوزه‌های علمیه خواهران کشور منتشر شد.

رده‌های مرتبط