به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیتﷲ رضا استادی، دبیر شورای عالی حوزههای علمیه پیش از ظهر امروز در اجلاسیه اساتید سطح یک مدارس علمیه استان قم که در سالن همایشهای مدرسه عالی دارالشفا برگزار شد، با اشاره به جایگاه اساتید و نقش آنان در تربیت طلاب گفت: معلمی و استادی وقتی صدق میکند که فرد علمی را تحویل کسی داده و شاگردانی تربیت کرده باشد.
وی با بیان اینکه درس خواندن و درس دادن برخی افراد تنها شرکت در کلاس درس است، افزود: شرکتکردن در کلاس ثمرهای را نخواهد داشت مگر اینکه استاد مطلبی رابیاموزد و شاگرد هم مطلبی را درک کند.
دبیر شورای عالی حوزههای علمیه اظهار داشت: شرط اول تدریس این است که خود استاد مطلب را خوب هضم کرده و فهمیده باشد و بعد از فهم برای شاگردان عنوان کند.
آیتﷲ استادی با بیان اینکه استاد باید بیان خوبی داشته باشد و درس را به خوبی و فصیح و بلیغ برای شاگردان بیان کند تا مطلب را بفهمند، خاطرنشان کرد: نکته دیگری که استاد باید رعایت کند تعامل و گفتو گو با شاگردان است یعنی درس را با همراهی شاگردان تدریس کند.
وی شیرینی در درس را هم مورد توجه قرار داد و گفت: اساتید باید شیرینی و لطافت را ممزوج با تدریس کنند تا شاگرد در فضای بسته و خشک کلاس درس قرار نگیرد و مطالب برای او ثقیل و خستهکننده نشود.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تأکید کرد: اساتیدی که در مقطع سطح تدریس میکنند، باید توجه به این مطلب داشته باشند که درس سطح غیر از درس خارج است و مطالب خود کتاب مورد تدریس باید مورد بررسی قرار بگیرد که برخی اساتید، اشتباهی که دارند این است که مرتب از مؤلف کتاب ایراد میگیرند و طلبه را نسبت ه کتاب و نویسنده آن بدبین میکنند.
آیتﷲ استادی با اشاره به اینکه اساتید نباید ارتباط در درس را فراموش کنند، ابراز داشت: درسی که میگوییم مرتبط با درسهای قبلی است، بنابراین باید ارتباط درسهای گذشته را برای شاگرد روشن کنیم.
وی در ادامه بر ضرورت توجه اساتید به نظم تأکید کرد و گفت: استاد میتواند با حضور به موقع در کلاس درس، مفهوم نظم را به شاگرد بیاموزد.
دبیر شورای عالی حوزه های علمیه با بیان اینکه بیاعتنایی به سخن شاگرد صحیح نیست و باید پاسخ آن داده شود، تصریح کرد: باید خود را عادت دهیم که اگر اشتباهی انجام دادیم قبول کرده و آن را برطرف کنیم.
وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از مسائلی که ما اساتید باید رعایت کنیم این است که بزرگان را به بزرگی یاد کنیم و با بزرگی تحویل دیگران دهیم و اشکالات آنها را با احترام مطرح کرده و با صراحت با آن برخورد نکنیم چون ممکن است مطلبی را بزرگی گفته باشد و قصد و فهو دیگری از آن مطلب داشته باشد که ما نمیدانیم.
آیتﷲ استادی با اشاره به اینکه انسان باید همیشه صادق باشد، افزود: مطالبی را که از دیگران یاد میگیریم نباید پنهان کنیم و باید بگوییم که از دیگران آموختهایم و به نام خودمان ثبت نکنیم.
وی تأکید کرد: صحبتکردن آسان است ولی در عمل باید انسان خود خود را نشان دهد، درس دادن آسان است ولی چگونه درسدادن و چگونه تربیتکردن شاگرد از آن مهمتر است.
دبیر شورای عالی حوزههای علمیه با اشاره به اینکه جایگاه اساتید و نقش آنان در تربیت طلاب بسیار برجسته است، گفت: اساتید مواظب باشند نقش کلیدی خود در تربیت طلاب را فراموش نکنند.
آرزوی سلامتی برای استاد حوزه
نگاه آیت الله استادی به سیاستورزی امام علی (ع)
تحول در فقه
تخصصی شدن حوزه، محصول بسط دایره فقاهت است