امروز ششم مهرماه هزاروچهارصد و دو شمسی به دعوت حجتالاسلام والمسلمین معراجی مدیریت محترم کتابخانه تخصصی علوم حدیث توفیق این را داشتم که در جلسه بازدید آیتﷲ اعرافی از این کتابخانه شرکت کنم و دقایقی نیز مصدع مهمانان این جلسه شدم و نکاتی را درباره جایگاه این کتابخانه و افق فرا روی آن عرض کردم که در بخش دوم این یادداشت به اهم آنها اشاره خواهم نمود.
بخش اوّل:
در آغاز بخش نخست از یادداشت باید عرض کنم که جلسه امروز فراتر از یک بازدیدهای رایج بود. به دلیل تضارب و تبادل آرایی که درباره جایگاه و ضرورت توجه حوزه به حدیثپژوهی صورت پذیرفت، ایدههایی که مطرح شد، حمایتهای همدلانهای که برای توسعه حدیثدانی روشمند و اجتهادی بیان گردیدو …. در نوع خود کم نظیر بود.
مدیریت عالی حوزه علمیه کشور دو ساعت به بازدید از این کتابخانه تخصصی علوم حدیث و گفتوگو درباره عرصهها و زمینههای همکاری و مشارکت حوزه علمیه با این کتابخانه اختصاص داد و با حوصله و اشتیاق از وضعیت و ظرفیتهای متنوع و البته مغفول این کتابخانه از نزدیک آشنا شد و نکات و ایدههای ارزشمندی را نیز در راستای توسعه تعامل این کتابخانه با طلاب و همکاریهای مشترک با بخشهای آموزش و پژوهش حوزه بیان نمود که تحسین برانگیز بود. این اهتمام و نگرش عالمانه آیتﷲاعرافی به حدیثپژوهی مایه دلگرمی و امیدآفرین برای طلاب و پژوهشگران حدیث در حوزه علمیه است.
این جلسه گواه اهتمام مدیریت حوزه به کتاب و کتابخانه نیز بود و نشانههای متعددی از رویکرد مثبت و متعالی مدیریت عالی حوزه علمیه به حدیثپژوهی در حوزه را با خود به همراه داشت و بنده به نوبه خودم از این نگاه بلند آیتﷲ اعرافی به این مهم صمیمانه سپاسگزارم و امید است که پیشنهادات و ایدههای ایشان در این جلسه به زودی جامه عمل به خود بپوشد و سال دیگر در همین ایام نخستین رویش های آن را شاهد باشیم: ان شاء ﷲ. پژوهشگران کتابخانه تخصصی علوم حدیث مراتب قدردانی و سپاس خودشان را از حضور و پیشنهادات ارزشمند آیتﷲ اعرافی اعلام میدارند و دوام توفیقات ایشان را از خداوند متعال خواستارند.
بخش دوّم:
یک. جایگاه سنّـت و حدیث به مثابه ترجمان آن و نقش بیبدیل آن در پدیداری و توسعه علوم اسلامی بر همگان روشن و مبرهن است؛ حدیث مادر علوم اسلامی است و دانشهای اسلامی از آغاز تا کنون نیازمند حدیث بوده و هستند و حدیث عیار سنجش اسلامی بودن این علوم است. حتی قرآن و تفسیر آن نیز از مسیر سنّت و حدیث به دست ما رسیده است، لذا جایگاه سنّـت در اندیشه مسلمین بی بدیل و اهتمام به آن امری بایسته و اجتنابناپذیر است. آنگونه که معصومان بر این مهم اهتمام داشتند و به اصحاب خود در ثبت وحراست از میراث مکتوب حدیثی توصیه اکید داشتند .
دو. در تاریخ علم از گذشته تا اکنون با دو نوع کتابخانه مواجهیم : کتابخانههای عمومی و کتابخانههای تخصصی.
تاریخ حوزه های علمیه شیعه گواه این ادعا است که کتابخانههای بزرگ و جامع حوزهها هماره در پژوهش و تولید آثار فاخر و سرآمد شیعی نقش موثری داشتند؛ اگر کتابخانه بزرگ و فاخر سید مرتضی نبود تالیف کتابهای ماندگار حدیثی تهذیب و استبصار و دیگر کتب فقهی برای شیخ طوسی به این آسانی میسور نبود و حتی در رشد و ظهور نخبگان این کتابخانهها نقش آفرین بودند و در فرایند تبادل و تداول علم به نسلهای آینده کارکرد مهمی را داشتند.
سه. سده معاصر به دلیل تخصصیگرایی در علوم، عصر ظهور کتابخانههای تخصصی در علوم انسانی و تجربی است و کتابخانه تخصصی عنصری اجتناب ناپذیر ار فرایند رویکرد تخصصی و گرایشمحور به دانش است و حوزههای علمیه تشیع نیز از این ضرورت مستثنا نبوده و نیستند. ولی کتابخانه تخصصی تراز در هر علم و گرایش علمی معیارها و مولفههای خاص خود را دارد و فقط با نصب یک تابلو و خرید کتاب و عرضه آن در قفسهها این مهم میسور نیست؛ کتابخانه تخصصی تراز بایستی ضمن حضور در گفتمان علم در پدیداری پژوهشهای فاخر و سرآمد و تعاطی افکار و آرای نخبگان نقشآفرین باشد؛ کتابخانه تخصصی تراز رویکردی علمی به علم، کتاب و پژوهشگر است و به جای نگاه فرایندی و ماشینی در تهیه و عرضه کتاب، نگاهی علمی و تخصصی، بهروز و همگام با تحولات دانش دارد.
کتابخانه تخصصی تراز خود به مثابه دایرةالمعارف پویا و سیال علم در یک عرصه خاص است و گذشته تا حال و آینده یک دانش را در خود جای دادهاست و زبان گویای تاریخ، اندیشوران، اداور و تطورات، فرازها و فرودها، مسائل و چالشها، اندیشه ها و افکار جریان ها و مکاتب و ….. علم در یک حوزه کاملاً تخصصی را در قفسههای هوشمند و هدفمند خود جای دادهاست و در عین سکوت و صامت بودن، فریاد بلند دانش در درازنای تاریخ از گذشته تا اکنون را به پژوهشگران عرضه میدارد.
مهدی شیدائی
بنام خدا. به عنوان یک کتابدار که حدود بیست سال سابقه آشنایی با جناب حجت الاسلام و المسلمین آقای معراجی را داشته ام معروض می دارم که حضور ایشان در هر کتابخانه ای می تواند آن مکان را با عنایت حق تعالی به گنجینه ای فاخر و بی بدیل در علوم حدیث،کلام،فقه،تاریخ، و حتی ادبیات عرب تبدیل نماید.ان شا الله شاهد ارجنامه ای از این کتابشناس شیعه باشیم در آینده ای نه چندان دور. مهدی شیدائی کتابدار کتابخانه دانشگاه قرآن و حدیث(شهرری)