مباحثات

رسانه فکری تحلیلی حوزه و روحانیت

در روزهای اخیر موضوع استیضاح وزیر علوم،تحقیقات و فن آوری بحث جدی محافل سیاسی است و هر دو طرف قضیه یعنی موافقان و مخالفان تلاش می‌کنند تا از همه‌ی ابزار از جمله رسانه‌ها و محافل مختلف سیاسی به اهداف خود برسند که این امر کاملاً طبیعی به نظر می‌رسد. اما در این بین انتشار خبری مبنی بر «امضای طومار حمایت از فرجی دانا از سوی جمعی از طلاب حوزه علمیه قم» مایه تعجب و شگفتی شد! این طومار برای نخستین بار در سایت دین آنلاین منتشر و البته تعداد و هویت امضا کنندگان آن نامعلوم است.

یکی از مهم‌ترین افتخارات حوزه‌های علمیه حمایت از نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و تذکر ناصحانه به دولتمردان در صورت مشاهده هرگونه خطا است که در سی سال گذشته این رسالت امر به معروف و نهی از منکر از طرق مختلف انجام شده است. اما هزینه کردن از حیثیت و شانیت حوزه‌های علمیه برای جریان‌ها و شخصیت‌های سیاسی امری بسیار مذموم بوده بویژه آنکه در هشت سال اخیر برخی از حوزویان همواره نسبت به هزینه کردن آبروی حوزه برای شخصیت‌های سیاسی هشدار می‌دادند. به همین دلیل جای بسی تعجب است که چگونه همان افراد و جریان‌های حوزوی هم اینک با زیرپا گذاشتن مبنای فکری خود اقدام به حراج نام حوزه علمیه برای حمایت از یک وزیر نموده‌اند؟

پرواضح است که سطوح مختلف حوزه از مراجع عظام تقلید گرفته تا اساتید و فضلا و طلاب درباره همه مسائل سیاسی دارای نظر و عقیده هستند و در این زمینه باید حضور فعالی نیز داشته باشند، اما هیچ گاه نباید نام و اعتبار حوزه‌های علمیه برای اشخاص یا جریان‌های سیاسی هزینه شود.

به نظر می‌رسد اگر حامیان فعلی دولت محترم در حوزه علمیه کمی تدبیر به خرج داده و نگاهی به دیدگاه‌ها و نظرات خود در یکی دوسال اخیر می‌داشتند، هیچ گاه به این صورت نام مقدس حوزه برای اشخاص سیاسی و ماجراهای بسیار سطحی و زودگذر هزینه نمی‌شد. این اصل کلی شامل همه حامیان جدی دولت‌های پیشین در حوزه علمیه نیز می‌شود.

مباحثات معتقد است نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران مولود حوزه‌های علمیه بوده و حوزویان باید نقش جدی در حمایت از دولت، مجلس، قوه قضائیه و همه بخش‌های آن داشته باشند و از موضع ناصحانه نیز نسبت به هرگونه انحراف و کج روی دولتمردان واکنش صریح و جدی داشته باشند.

رده‌های مرتبط

دیدگاه‌ها

  1. موسوی 

    چطور حمایت ها و تجمع ها و تحصن ها و … از دولت قبل جای بسی تعجب نداشت؟

    1. احمد نجمی 

      همانگونه که در متن تصریح شده است این امر شامل حامیان حوزوی دولت های پیشین هم می شود

      1. یادآور 

        اولا نویسندگان نامه، برخلاف شما، ادعای نمایندگی تمام حوزه را نکرده اند و به درستی خود را صرفا جمعی از طلاب معرفی کرده اند. آقای نجمی، روزی که به منزل آقای صانعی حمله و اموال ایشان تخریب شد خود شما بیرون مشغول انداختن عکس یادگاری بودید. ظاهرا آنروز چندان به فکر آبروی حوزه و روحانیت نبودید. فکر نمیکنم خیلی پیچیده باشد که چرا امروز ناگهان به یاد آبروی حوزه و روحانیت افتاده اید. جمعی از نمایندگان مجلس برای لاپوشانی برخورداری از مزایای تحصیلی خارج از ضوابط همان شیپور همیشگی، یعنی از دست رفتن اسلام، را به صدا در آورده اند. حمایت جمعی از طلاب حوزه از وزیر علوم دغدغه ادعایی ایشان را رسوا میکند و توجه را به مشکل اصلی ایشان برمیگرداند. و این موجب آبروریزی برای دوستان همفکر شماست.

        1. احمد نجمی 

          اگر متن را به درستی خوانده باشید هیچ گاه ایراد وارد نشده است که این نامه نمایندگی کل طلاب را دارد!
          همانطور که در متن آمده است از مراجع گرفته تا طلاب جوان می توانند و باید در مسائل اظهار نظر کنند.اما هزینه کردن نام حوزه درست نیست.
          بنده هم به عنوان یک طلبه ان روز ناظر!ماجرای حمله به آن بیت بودم و گزارشی از ماوقع در وبلاگم نوشتم.

  2. حسین 

    به نام خدا
    من به عنوان یکی از طلاب پرسابقه در حوزه که قریب ۳۰ سال است در حوزه هستم و بر بودن در آن افتخار میکنم از شما و تمام دوستان طلبه خواهش میکنم که هرگاه خواستید تصمیمی بگیرید اول موضوع را مطالعه بعد اظهار نظر کنید. اقدام برخی افراد در استیضاح فرد مذکور کاملا سیاسی است. لذا اتقوا الله فلتنظر نفس ما قدمت لغد

    1. احمد نجمی 

      اگر دقت کرده باشید هیچ دقاعی از حامیان یا مخالفان استیضاح صورت نگرفته است.موضوع بحث هزینه کردن از شانیت حوزه است

  3. طلبه 

    قربان برم خدا را یک بام و دو هوا را

  4. همتی 

    سلام
    تیتری که انتخاب کردید، دقیقا خلاف مرادتون رو می رسونه، طوری که با خوندن تیتر به نظرم اومد که جمع کننده امضا خودتون هستید…
    با تشکر از سایت خوبتون

  5. حدادی 

    یکی از وظایف ما حوزویان این است که با بصیرت باشیم زیرا خواص با بصیریت و نخبه‌گان دینی نقش تعیین کننده‌ای را در هدایت جامعه دارند. شخصیت شناسی و جریان شناسی از لازمه‌های بصیرت است. ضعف اساسی دوستان حوزوی ما این است که با دیدی خوشبینانه و سطحی معید جریان‌هایی می‌َشوند که هیچ سنخیتی با ایشان و تفکراتشان ندارند. اگر کمی اهل مطالعه و پیگیر جریاناتی که در دانشگاه ‌ها اتفاق افتاده است باشند، به روشنی می‌توانند رخنه‌ی تفکرات سکولار و ضد دینی را در یک ساله‌ی اخیر به وضوح ببینند و از شارلاتانیزم تبلیغاتی و مطبوعاتی ایشان به دور باشند.
    بنده به عنوان یکی از مبلغین فعال در دانشگاه‌ها اثرات تغییرات و تحرکات موزیانه‌ی ای که با حمایت قاطع وزیر و بهتر بگوییم دولت تدبیر امید انجام گرفته است را به عینه دیده‌ام.
    برداران محترم و دلسوز دین و نظام اسلامی فراموش نکرده‌اند که اولین اقدام این جریان فکری و سیاسی حذف افرادی همچون حجت الاسلام و المسلمین دکتر شریعتی ریاست سابق دانشگاه علامه طباطبایی بوده است و صدها انتصاب اتوبوسی (به تعبیر رئیس جمهور محترم) که اکثرا در جریان فتنه‌ی ۸۸ دخیل بوده‌اند.

    البته به یاد داشته‌ باشیم که جریان‌های مختلف در قالب یارگیری از حداکثر ظرفیت‌های که می توانند ایجاد بکنند استفاده می کنند مخصوصا این که روحانیت نقش تأثیر گذاری را در توجیه اقداماتشان خواهد داشت. لذا از برادران می خواهم که «ابن لبون» بودن را در این وقایع فراموش نکنند و تنها در زیر علم ولایت که تنها جریان حق جمع شوند و بدون اطلاع و تحقیق پای هر طوماری را امضاء نکنند که بی شک در محضر خداوند و حضرت ولیعصر جواب‌گو خواهند بود.
    والسلام علی من التبع الهدی

  6. موسوی 

    ببینید سوال این است آیا شما در برابر اظهارات بآیت الله ممدوحی مبنی بر اینکه «وزیر علوم فردی لاابالی است» موضع گرفتید؟ قطعاْ نه. شک نکنید کلمات جناب ممدوحی بسیار بیشتر از چند امضای بی اثر تاثیر رسانه ای دارد و به گفته شما «حراج نمودن آبروی حوزه» است.
    گمان من این است هم متن آن امضا و هم این نوشته در نقد آن، سفارشی است. و الا اگر دغدغه آبروی حوزه است، هزاران نکته دیگر است که میتوان به آن اشاره کرد و نقد کرد. نه چند امضای بی اثر و خنثی.

    1. محمّد 

      من با نظرِ آقای موسوی موافقم.

  7. محمد یزدی 

    ظاهرا دین آنلاین تنها خبر گردآوری امضا را کار کرده است و خود این سایت هیچ موضعی درقبال این موضع نگرفته است. فکر کنم کار شما تقریبا تخریب یک رسانه است!

    1. احمد نجمی 

      تخریبی صورت نگرفته است.همین مطلب شما درج شده است که سایت دین آنلاین این طومار را منتشر کرده!البته برخی موارد حاشیه ای هم وجود داشت که ترجیحا به آن نپرداختیم. اینکه چگونه یک کمپین اینترنتی می تواند امضای طلاب تلقی شود؟هر مخاطبی به راحتی می تواند این طومار را امضا کند و در نهایت به نام طلاب تمام شود!
      همچنین فقط سایت نام برده این طومار را از طریق نرم افزار گوگل به اشتراک گذاشته است!

  8. محمد یزدی 

    اینکه دلیل نشد برادر من! من خودم این طومار را در فیسبوک هم دیده بودم. بعد مگر گروهی از طلاب بخواهند این کار را بکنند غیر از این ابزار کاری دیگر هم می توانند انجام دهند؟ دوستان شما هستند که با جرئت و جسارت ر حیاط فیضیه هر نوع خزعبلاتی را به نفع جبهه خود می نویسند و امضا می کنند حالا یک عده خواسته اند این کار را توی فیسبوک و گوگل هم انجام دهند. من اصلا خط و مشی دین آنلاین را نمی دانم چه سیاستی را دنبال می کنند. آنها هم شاید مناافعی داشته اند. اما به یقین شما هم از انتشار این مطلب منافعی را دارید دنبال می کنید.

    1. احمد نجمی 

      متاسفانه در پاسختان تهمتی وجود داشت که فعلا نادیده می گیرم.وقتی اطلاع دقیقی از گرایش سیاسی بنده ندارید نباید در این زمینه اظهار نظر کنید.همانطور که درباره دین آنلاین این احتیاط را داشته اید.
      تاکنون طومارهای مختلفی از سوی جوزویان تهیه شده است که مستندترین آنها، دارای نام است.

  9. کمال 

    وظیفه اصلی حوزه دفاع از دین است، هر حرکتی باید بر این هدف عرضه شود. اما متاسفانه میبینیم حب و بغضهای سیاسی این هدف را تحت الشعاع قرار داده. ای کاش درد دین بر درد سیاست غلبه داشت

  10. شیرازی 

    کلا نادیده گرفتن کار بدی نیست برادر!