مباحثات

رسانه فکری تحلیلی حوزه و روحانیت

حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی ریاست بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء و مسئول بعثه حضرت آیت‌ﷲ‌العظمی جوادی آملی در مدینه منوره و مکه مکرمه، پس از مراجعت از این سفر روحانی، در دیدار محققین و پژوهشگران پژوهشگاه علوم وحیانی معارج و نیز مسئولین و کارکنان بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء، به تشریح فعالیت ها و برنامه های بعثه حضرت آیت‌ﷲ‌العظمی جوادی آملی و همچنین بیان نکاتی در خصوص جایگاه حج و رسالت مسلمانان در این خصوص پرداخت  که بخشی از این سخنرانی را می خوانیم:

حج همواره از جایگاه والا و رفیعی در فرهنگ و مکتب غنی و قوی اسلام داشته و دارد اما وقوع برخی از حوادث زمینه ساز فرصت بهتر برای شناخت عمیق تر و بیشتر از موقعیت حج در عصر حاضر و شرایط کنونی برای امت اسلام به ویژه مسلمانان ایرانی فراهم می آورد. یکی از بیانات حضرت آیت‌ﷲ‌العظمی جوادی آملی این است گرچه در زیارات رسول گرامی اسلام و ائمه اطهار علیهم السلام می خوانیم که اینان حقیقت نماز و زکات را به پا داشتند و آنها را «اقامه» کردند اما هیچ کجا نداریم که آنها حج را «اقامه» کرده باشند چرا که این فرصت در اختیار آنان قرار نگرفت تا حج را «اقامه» کنند که امام خمینی رضوان ﷲ تعالی علیه برای احیاء حج و اقامه حج به پا خواست و این حرکت تا امروز ادامه دارد.

حج امروز در اسارت آل سعود است، اگر حج اسیر نبود و به درستی اقامه می شد، عظمت و شکوه حقیقی آن به روشنی، چشم همه جهان را خیره می ساخت چرا که حج به تنهایی آن قدر جذابیت دارد که می تواند منادی اسلام در همه جهان باشد و قلوب جهانیان را به سوی اسلام و معارف بلندش هدایت کند؛ انسان در حج حقیقت توحید را می بیند.

ما همواره با حج و سرزمین وحی تعامل روزانه داریم با کعبه زندگی می کنیم؛ حیات و مماتمان با کعبه و با توحیدی است که از آن سرزمین آمده است، با جریان رسالت، امامت و ولایتی است که از آن سرزمین آغاز شده لذا باید با یک مدیریت و درایت خاص درباره آن صحبت کنیم؛ برخورد گزینشی، احساسی و مقطعی با موضوع حج که هویت جامعه اسلامی به آن بستگی دارد شایسته یک جامعه دینی و اسلامی نیست.

انتقاد از تفکر تحریم حج به بهانه فاجعه منا

حج با هویت ما، اعتقادات و باورهای ما گره خورده و ما یک راه بیشتر نداریم و آن اقامه حج با حکمت، تدبیر و با به کار گرفتن عقل و درایت جهان اسلام است. ما با تحریم حج، همه منافع عظیمی که خدای متعال در حج قرار داده است را از دست خواهیم داد از جمله وحدت امت اسلامی که این خواسته آل سعود است.

حج از آنجا که یک کنگره عظیم جهانی است بناست به درستی فرصتی را برای ارتباط همه دنیای اسلام به صورت سازنده، موثر و کارساز فراهم کند. منافع حج یک منفعت همگانی و متعلق به همه جهان اسلام است که در این بین مهمترین منفعت حج ، وحدت جهان اسلام است؛ ما باید از سنگر حج وحدت جهانی اسلام که خواستگاه توحیدی دارد را به نمایش بگذاریم که اگر حج اقامه شود این اتفاق خواهد افتاد اما اکنون چون حج در اسارت است، وحدت جهان اسلام اتفاق نمی افتد.

سختگیری های امنیتی و مغرضانه مامورین سعودی با حجاج به ویژه روحانیون و اعضای بعثه های مراجع

اکنون شرایط حج به نحوی است که گفتگو کردن و ایجاد ارتباط بین حجاج کشورهای مختلف امکان پذیر نیست و با آن برخورد می شود نمی توان از اینگونه حجی، آن توقعات والا را داشت. اینکه امروزه آل سعود با حج چه می کند و چه سوء استفاده هایی از منافع آن می کند دردی است به مراتب بزرگتر و دردناکتر از آنچه در حادثه منا اتفاق افتاد؛ این ابراجی که در کنار خانه خدا برافراشته شده و هیچ فلسفه وجودی ندارد و فضای معنوی بیت ﷲ را تحت تاثیر خود قرار داده است نمونه ای از اینگونه اقدامات نسنجیده آل سعود است.

انتقاد از سوء مدیریت سعودی ها در اداره حج

اقدامات آل سعود نه تنها به اسارت بردن حج بلکه استثمار حج است، حجی که اینگونه توسط سعودی ها مدیریت و اداره می شود نمی تواند حج را اقامه کند و تنها یک سری اعمال و مناسکی است که برگزار می شود بی انکه وحدتی در جامعه اسلامی ایجاد کند. که باید برای این مسئله چاره اندیشی بشود.

رسالت بعثه ها با این وضعیت حج به خوبی روشن می شود، مراکزی که باید برای وحدت منتج از حج بیندیشند، بعثه ها و نهادهایی است که توسط مراجع عظام تقلید شکل می گیرد و لذا همه بعثه ها با یک هماهنگی و وحدت خاصی در طول مدت حج فعالیت می کنند. بخشی از رسالت بعثه ها بیان احکام و انجام درست مناسک حج است. اما این کوچکترین رسالت بعثه هاست اگر قرار است حج هدایتگر جهان اسلام، بلکه هدایتگر جهان بشری باشد وظایف بالاتری بر عهده بعثه ها قرار می گیرد.از عمده ترین رسالتهایی که بر عهده بعثه هاست این است که بعثه ها باید با تولید بسته های علمی و فرهنگی، آماده ارائه تولیدات خود در این حوزه ها به علاقمندان و مشتاقان از همه ملتها باشند.

انتقاد از سکوت کشورهای اسلامی در قبال فاجعه منا

عربستان با پول نفت جهان اسلام سلطه خود را بر کشورها تحمیل کرده است و به کشورهای دیگر اجازه اظهار نظر نمی دهد و به راحتی با پول، همه را ساکت می کند و تنها ایران اسلامی آزاده شده به رهبری حضرت امام راحل است که در مقابل او ایستاده است لذا حتی بعضی کشورها که در این حادثه کشته های بیشتری نسبت به ایران داده اند، سکوت کرده اند و اعتراضی نمی کنند.

باید همه متفکران و همه فرزانگان جهان اسلام در رشته ها و فنون مختلف در مدیریت و توسعه حج نقش داشته باشند و برای این مراسم باشکوه و جلال اسلامی چاره جویی کنند تا معارفی که می تواند از این سرزمین برخیزد، جهانگیر و عالم گیر شود. اگر این مهم اتفاق بیفتد حج متحول خواهد شد، آل سعود به تنهایی این قابلیت را ندارد که حج را به صورت باشکوه و مناسب برگزار کند که حادثه منا نشانه این بی قابلیتی است که حجاج قبل از آنکه قربانی کنند، خود در اوج مظلومیت قربانی شدند.

جامعه اسلامی یک راه بیشتر ندارد و آن احیاء و اقامه حقیقی آن حج شایسته ای است که منابع وحیانی ما آن را وعده داده است. مسلمانان نباید اجازه بدهند که آل سعود حج را از معنویت به سوی مادیت ببرد و آن را استثمار کند. تنها در این صورت است که ظرفیت های بالای حج در ایجاد معنویت و اخلاق در جهان شکوفا خواهد شد.

رده‌های مرتبط

پاسخ دهید