مقدمه
عنوان این طرح در ابتدا تاریخنگاری ابن طاووس بوده است و کتاب لهوف نیز بهصورت مجزا درون این طرح مورد بررسی قرار میگرفت؛ اما در ادامه تصمیم گرفته شد که عنوان آن به «منبعشناسی لهوف» تغییر کند. در این کتاب به منبعشناسی کتاب لهوف و مقایسه آن با گزارشهای معتبر و مشهور عاشورا مانند روایت ابن مخنف پرداخته میشود. به جهت اهمیت و مراجعه فراوان به کتاب لهوف، نسخه نویسان زیادی آن را استنساخ کردهاند؛ اما غالب این چاپها عمومی است و از نظر علمی نمیتوان بر آنها اعتماد کرد. لازم به ذکر است که کتاب ارزشمند لهوف، تنها اثر مستقل سید بن طاووس در مورد ائمه(ع) است.
ضرورت پژوهش
با توجه به اهمیت کتاب لهوف سید بن طاووس که پس از تألیف آن، مرجعی مهم و قابل اعتماد برای بسیاری از نوشتههای عالمان شیعه بوده است – و تا به امروز بهعنوان یکی از کتب مشهور در موضوع قیام و شهادت امام حسین(ع) بهشمار میرود – لازم است منابع این کتاب نیز بررسی و اندازه اعتبار روایات و گزارشهای آنها مشخص شود. از سوی دیگر اختلاف نسخ این اثر به اندازهای است که میتواند در اعتبار روایات آن تأثیرگذار باشد. از این رو ضرورت دارد که بدان پرداخته شود.
مراحل انجام پروژه
این پروژه در سه ماهه اول ۱۳۹۴ به اتمام رسیده و اکنون در حال طی نمودن مراحل مربوط به ارزیابی و نظارت است؛ اما در جلسه شورای علمی پژوهشکده، نظر اعضا بر آن شد که ترجمه جدیدی از لهوف نیز بدان افزوده شود. در حال حاضر حدود یک چهارم از کار ترجمه آن نیز انجام شده و از این رو ممکن است تکمیل این اثر به همراه ترجمه آن، تا پایان سال جاری به طول انجامد.
نوآوری پژوهش
نوآوری تحقیق این است که اولاً تصحیح جدیدی از کتاب لهوف ارائه میشود که با چاپهای پیشین آن متفاوت است؛ ثانیاً سعی شده تا منابعی که سید بن طاووس در لهوف از آنها استفاده کرده، یافته و بررسی شود؛ در این ارتباط حدود ۷۵ نسخه خطی مورد بررسی قرار گرفته و مقایساتی نیز بین آنها صورت پذیرفته است.