با نزدیک شدن موعد انتخابات ریاستجمهوری و شوراهای شهر سال ۱۴۰۰ موضوع اهمیت مشارکت حداکثری اهمیت ویژهای یافته است. این مشارکت بدون نقشآفرینی گروههای مرجع و نخبگانی جامعه محقق نخواهد شد. در حوزههای علمیه نیز سطوح مختلفی از حوزویان بویژه … ادامه …
اگر بخواهیم در حق جامعهی ایمانی لطفی کنیم خوب است که در تشخیص مصداق نیز به آنها کمک کنیم. اما حمایت مصداقی نباید به صورت کلی باشد؛ حداقل از گذشته تجربه بگیریم و همیشه معرفی مصداقی ما مشروط بر تداوم سلامت آن فرد باشد؛ یعنی تا زمانی که از خط حق و معیارهای کلی دینی خارج نشود. ادامه …
سید مرتضی خاتمی سبزواری[۱] رضا همدانی[۲] مقدمه: اخیراً فرمایشاتی از استاد گرانقدر جناب حجتالاسلام و المسلمین محمد سروش محلاتی با موضوع «مدارای مذهبی، استراتژی قبل از ظهور» منتشر شد، که لازم است نکاتی در نقد این مطالب بیان گردد؛ چرا … ادامه …
مرحوم آیتﷲ حاج شیخ محمدتقی شریعتمداری، در بهار سال ۱۳۱۳ هجری شمسی در تهران متولد شدند؛ پدر ایشان مرحوم حجتالاسلاموالمسلمین شیخ غلامرضا شریعتمداری، نوۀ دختری شیخ علی شریعتمدار (فرزند ملا محمدجعفر شریعتمدار استرآبادی) بود و نام خانوادگی «شریعتمداری» از این … ادامه …
نخستین برنامه مناظره تلویزیونی کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری در حالی برگزار شد که احتمال برخی بداخلاقیها وجود داشت و این رویه همچنان اخلاق و روان جامعه را تهدید میکند. یکی از مواردی که به عنوان مصداق بارز بداخلاقی میتوان نام برد … ادامه …
بستر انتخابات چه بایستهها و لوازم اخلاقی برای حضور روحانیون را در خود به دنبال دارد؟ واقعیت این است که برای بررسی پرسش شما، باید زمینه و سا ختاری را که این پرسش در آن مطرح میشود بررسی کرد. به … ادامه …
تعبیری که امام دارند این است که تحجر میتواند نسبت روحانیت با سیاست را توضیح دهد. قبل از انقلاب، صورت غالب تحجر عبارت است از تنزهطلبی و ورکشیدن رخت و دامن افراد و جریانهای حوزوی از میدان سیاست و میدان مبارزه با امر سیاسی. اما بعد از انقلاب عبارت است از تلاش برای به انحصاردرآوردن عرصه سیاسی؛ که تعبیر امام در اینباره «قیممأبی» است. ادامه …
بحث بنده در ارتباط با کنشگری روحانیت در ظرف بزرگی تحت عنوان جمهوری اسلامی است. این ظرف دارای مسائلی است که برای تأثیر و کنشگری باید آنها را در نظر بگیریم و بدون در نظرداشتن آنها، کنشگری کمتر خواهد بود. … ادامه …
بعد از میرزای شیرازی، تکثر مرجعیت به تکثر زعامت منجر شد؛ چون مرجعیت نهادی بود که برای پاسخ به نیاز زعامت سیاسی بهوجود آمده بود؛ نه پاسخ به سؤالات شرعی. پس شکلگیری نهاد مرجعیت به دلیلی ورای نیاز مردم به پرسشهای فقهیشان بود؛ و آن عبارت بود از نیاز به تعامل با ساختار قدرت و سازوکار سیاسی. ادامه …
فردی که در مناظره شرکت میکند، تا چه مقدار حق دارد در حریم خصوصی رقیب خود یا همراهان او و یا همحزبیهای او ورود پیدا کند؟ اینکه میگوییم حریم خصوصی هم مسائل خانوادگی و هم برنامهها و فعالیتهای آنان را شامل میشود. معنای مناظره قطعاً نقد برنامهی طرف مقابل هست؛ اما نقد شخصیت خود فرد شاید قابل دفاع نباشد. ادامه …