سیدمحمود علوی، وزیر اطلاعات روز پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت در «گردهمایی مبلغان اعزامی در ماه رمضان» گفته است: افرادی گرایش به مسیحیت پیدا میکنند که جزو افراد عادی جامعه هستند، مثلا کارشان ساندویچفروشی و امثال اینها بود و خانوادگی مسیحی میشدند، ناچار شدیم اینها را احضار کنیم و دلیل گرایش به مسیحیت را از آنها جویا شویم. برخی از این افراد عنوان میکردند که «ما به دنبال دینی هستیم که به ما آرامش بدهد و بین ما صفا و صمیمیت و برادری ایجاد کند». به آنها گفتیم «اسلام دین برادری و صفاست»؛ گفتند «ما میبینیم علمای اسلام و کسانی که پشت تریبون صحبت میکنند به طور مداوم علیه یکدیگر سخن میگویند، اگر اسلام دین صمیمیت باشد باید قبل از هر چیز بین علمای خود صفا و صمیمیت ایجاد کند». تنازعات بین علما و مبلغین اثر منفی روی افراد میگذارد.
این اظهارات مورد استقبال برخی تحلیلگران حوزوی و سیاسی قرار گرفت. مجتبی لطفی از شاگردان و نزدیکان بیت آیتﷲ منتظری در کانال تلگرامی خود با اشاره به سخنان علوی نوشت: «نکته مهمی که وی از زبان تغییردهندگان دینشان (که امروزه زیاد شده)، بدان اشاره کرده، مقایسهای است که نسل فعلی میان منادیان دین اسلام و مسیحیت کردهاند. هنگامی که نسل امروز میشنوند پاپ فرانسیس در واتیکان خم میشود و پای رییس جمهور سودان جنوبی و معاونان وی را میبوسد و از آنان میخواهد به صلح احترام گذاشته و میگوید مردم از جنگ خسته شدهاند؛ و در صحنه دیگر میشنوند که از تریبون نماز جمعه ما احکام مرگ و حصر صادر میشود، به چه نتیجهای میرسند؟».
مهراب صادقنیا، اخلاقپژوه و عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان در کانال تلگرامی خود نوشت: «به جناب وزیر درود میفرستم؛ از این جهت که برخلاف برخی همکارانشان پای ماهواره و فضای مجازی و شیطنتهای مبشران مسیحی را وسط نکشیده و راستِحسینی گفتند که نفرتپراکنیهای برخی از مبلغان دینی هم سهمی درخور در تغییر کیش جوانان مسلمان دارد. با این حال، پیشنهاد میکنم وزیر محترم این خاطره را در گردهمایی امامهای جمعه و چند جای دیگر نیز بازگو کنند. شاید که زبان به نرمی گشایند».
سید زینالعابدین صفوی، مدرس اخلاق و معارف اسلامی در کانال خود متذکر شد: «آقای وزیر اطلاعات بهتر است اطلاعاتِ خود را بروزرسانی کند و بداند که اکنون تریبوندارانِ مذهبی در ایران اختلاف چندانی با هم ندارند. همه آنها به حد کافی«یکسانسازی» و در یک سامانه گزینش، تربیت و رصد میشوند. از تریبوندارانِ صدا و سیما، نمازهای جمعه و مساجد محل گرفته، تا روحانیان نهادها، اردوها، کاروانهای زیارتی و روضهخوانهای خانگی… همه یکدست شده و یک سخن میگویند. اکنون دیگر نه از آن واعظانِ دوقطبی خبری هست و نه از آن جامعه مخاطبان که با سخنِ واعظان دوقطبی شود! اگر اختلافی هست میان واعظان و مردمی است که دیگر به این تریبونها وقعی نمینهند. این تریبوندارانِ متحدالشکل، مدتها است که دیگر بر ضد یکدیگر سخن نمیگویند، بلکه متحد و یکپارچه بر ضد کسانی حرف میزنند که هیچ تریبونی ندارند».
احد آزادیخواه، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با «خبر فوری» گفت: «وزیر اطلاعات قطعا با اطلاعات قوی و مستدل سخن گفته است، اما اظهارات نباید دل شهروندان را خالی کند. اینطور نیست که ما تصور کنیم موجی از مسیحیت در کشور ترویج پیدا کرده و افراد زیادی به این دین گرایش پیدا کردند، بلکه این افراد تعداد محدودی هستند. نباید تصور کرد اعتقادات جهان اسلام به خطر افتاده است. این مساله تغییر دین اکنون آنقدر اپیدمی و شایع نشده که تصور کنیم کشور را در برگرفته و ممکن است اعتقادات جهان اسلام را به خطر بیندازد. این افراد نادر هستند، اما نمیتوان گفت که در آینده هم نادر هستند و آسیبرسان نخواهند بود».
اما این واکنشها به سایتهای وابسته به اپوزیسیون نیز کشیده شد و بهانهای برای طرح مجدد اتهام عدم رعایت حقوق بشر در ایران قرار گرفت. سایت رادیو فردا ضمن انعکاس این خبر، افزود: «در سالهای گذشته تعدادی از مسیحیان انجیلی (تبشیری) بازداشت و به زندانهای درازمدت محکوم شدهاند. در بسیاری از موارد، اتهام این افراد «اقدام علیه امنیت ملی از طریق راهاندازی و شرکت در کلیساهای خانگی» عنوان شده است. از زمان پیروزی انقلاب بهمن ۵۷ تاکنون، دستکم شش رهبر کلیسا در ایران کشته شده و صدها مسیحی نیز تحت بازجویی قرار گرفته و زندانی شدهاند. علاوه بر این، چاپ کتاب مقدس مسیحیان به زبان فارسی ممنوع شده است و برخی از کلیساها تعطیل شدهاند و از مراسم کلیسایی به زبان فارسی جلوگیری به عمل آمده است».
سایت «محبت نیوز» وابسته به برخی جریانهای مسیحی با درج مطلبی با عنوان «وزیر اطلاعات در مورد گرویدن شهروندان به مسیحیت چه اعترافاتی کرد؟» ضمن انعکاس اظهارات علوی نوشت:«این سخنان و در واقع اعترافات وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی چند مسئله اساسی را آشکار میکند؛ اختلاف عمیق و شکاف میان حوزویان، افزایش گرویدن شهروندان عادی به مسیحیت برای رسیدن به آرامش، ناتوانی حوزههای علمیه و مبلغان در مقابل گرویدن مردم به مسیحیت و در نهایت ورود وزارت اطلاعات و نهادهای امنیتی و قوه قضائیه و اطلاعات سپاه برای مقابله با مسیحیان که مؤید شکست نهادهای تبلیغاتی اسلامی است که با مخارج و بودجههای سنگین، فقط جیب مردم را خالی میکنند و مفتخواران شاغل در آن، از اقتصاد میمکند. در حقیقت این اظهارات وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی مهر تاییدی است بر شکست اسلام ولایی- سیاسی».
سکوت حوزه علمیه قم در برابر حقوق اقلیتهای دینی و مذهبی اجازه مصادره این مسأله را به اپوزیسیون داده و آن را به موضوعی سیاسی-امنیتی تبدیل میکند که میتوان با احیای دیپلماسی حوزوی در این زمینه، تهدیدهای موجود را به فرصت تبدیل کرد.
شایان ذکر است سخنان سیدمحمد علوی و حواشی آن در حالی مطرح شد که ۹ اردیبهشت (سه روز پیش از اظهارات وی) کمیسیون بینالمللی آزادی مذهبی ایالات متحده آمریکا که ایران را از سال ۱۹۹۹ در لیست کشورهای مورد نگرانی ویژه نسبت به آزادی مذهبی قرار داده است، در گزارش سال ۲۰۱۹ خود با تأکید بر اتهامات سابق آورده: «روند آزادیهای مذهبی در ایران در سال ۲۰۱۸ مانند سال پیش از آن همچنان منفی بوده و حکومت اسلامی سرکوب بهاییها و مسیحیها و حتی مسلمانان، به ویژه اقلیت سنی مذهب و درویشها، را تشدید کرده است».
در پایان به نظر میرسد، طبق معمول، سخن درباره مواجهه جامعه اسلامی با ادیان و مذاهب چالش آفرین است. اول آنکه جذابیتهای عمومی برخی ادیان و مذاهب، زمینه طرح «اسلام رحمانی» و طرد دافعههای طبیعی دین را فراهم میآورد و حتی به نادیدهگرفتن قانون دربرابر آشوبگران و محکومان امنیتی نیز منتج میشود. دوم آنکه سکوت حوزه علمیه قم در برابر حقوق اقلیتهای دینی و مذهبی اجازه مصادره این مسأله را به اپوزیسیون داده و آن را به موضوعی سیاسی-امنیتی تبدیل میکند که میتوان با احیای دیپلماسی حوزوی در این زمینه، تهدیدهای موجود را به فرصت تبدیل کرد.
رحمت
میخواهم بگویم کسانی که دینشان را از اسلام به دین دیگری تغییر میدهند . اصولاً از اول هم مسلمان نبوده آند فقط در شناسنامه آنها قید شده بود مسلمان . از آنها میپرسم آیا در طول زندگی به احکام دین مثل نماز و روزه مقید بودن یا نه آیا اسلام را با تحقیق انتخاب کردن یا از پدر و مادر به ارث برده آند . پس نتیجه میگیریم فقط مسلمان شناسنامه ای بودن پس فرقی نمی کند که در این اسلام باشند یا دین دیگری انتخاب کنند . حالا امیدوارم که در دین جدید حداقل با تحقیق ورود پیدا کنند . البته برای آنها که خواستار آرامش هستند بهتر است از زیر پرچم اسلام خارج شوند زیرا دین اسلام دین جنگ و جهاد و گرفتاری و رنج می باشد بخاطر اینکه مسلمان هم خودش زیر بار ستم نمی رود و هم نسبت به مستضعفان جهان و کسانی که مورد ظلم هستند مسئول می باشد این مطالب گفته شده مربوط به مسلمانان شناسنامه ای بود . ولی یک عده در این میان هستند که قلبا اسلام خواه هستند ولی بخاطر ضعف ایمان که بر پایه سستی بنا شده وقتی روحانی های فاسد را دیدن از دین زده شدن به آنها میگویم اشتباه شما در این است که اسلامتان را آدمها گرفتید نه از منبع اصلی آن که قرآن و ائمه هستند در آخر برای شما گروه دوم دعا میکنم که خدا به راه راست هدایتتان کند.