مباحثات

رسانه فکری تحلیلی حوزه و روحانیت

سخنانی که چند صباحی بر زبان ایشان جاری می‌شود، با وجود تحصیلات ایشان در حوزه نشان دهنده این است که از مسلمات دین و شریعت عبور کرده‌اند و به نقطه‌ای رسیده‌اند که جایی برای احکام الهی و تشریع و نبوت حضرت محمّد صلی اللّه علیه و آله و سلّم نگذاشته‌اند.

درپی پخش سخنان آقای حیدری پیرامون موضوع «حجاب»، چند جمله‌ای را عرض می‌کنم.

جو حوزه علمیه به دلیل مسائل سیاسی، فرهنگی و اقتصادی به جایی رسیده است که بعضی از افراد در سطح منبری و بالاتر سعی بر این دارند که با نظریات و کلام‌های عوام‌پسند، مخاطبین و طرفداران بیشتری را در میان اقشار مختلف جامعه جذب کنند و در این معرکه که گرفتاری‌های متعدد در مسائل مختلف سیاسی و اقتصادی دامن‌گیر جامعه مسلمانان بوده و بزرگان را به خود مشغول کرده است و فرصتی برای درگیری‌های فکری و عقیدتی با درون ندارند، به افراد سوء استفاده‌کننده این مهلت را داده است که با وجود فضای شبهه در مسائل دینی، عقیدتی و فقهی، بر این موج سوار شده و بخواهند به هر نحوی سردمدار جریان‌های به اصطلاح روشنفکری دینی در جامعه باشند.

سخنانی که چند صباحی بر زبان ایشان جاری می‌شود، با وجود تحصیلات ایشان در حوزه نشان دهنده این است که از مسلمات دین و شریعت عبور کرده‌اند و به نقطه‌ای رسیده‌اند که جایی برای احکام الهی و تشریع و نبوت حضرت محمّد صلی اللّه علیه و آله و سلّم نگذاشته‌اند.

۱. ایشان در این بیان می‌گوید که احکامی که در قرآن بر آنها تصریح شده است برای هزار و چهارصد سال پیش بوده و امروز کاربردی ندارد.

به حجاب، دیه و قصاص اشاره می‌کند. جای سؤال است که آیا دین اسلام خاتم ادیان الهی نیست؟ آیا اکمل و اتم دین‌ها نیست؟ اگر نیست، لازمه‌اش ادامه ارسال رسُل از جانب خداوند متعال است؟و هدایت بندگان. اگر هست، پس احکامی که خدا در قرآن کریم صادر کرده است برای همه ازمنه لازم الاجرا است، چراکه براساس حکمت الهی برنامه سعادت بشر در آن تنظیم شده است. نه اینکه مدتی به آن عمل کرده و بعد آن را رها کنند!!! و اگر قرار بود تغییری در آن حاصل شود، باید از جانب خود خداوند و یا امامان علیهم السلام این تغییرات ایجاد شود، نه اینکه ما به دلخواه خود تغییر حاصل کنیم. آیا این موجب وهن و به سخره گرفتن دین نمی‌شود؟

۲. آیا درس خواندن، در اجتماع بودن وغیره منافاتی با حجاب دارد؟ مگر زنان در عصر پیغمبر(ص) و ائمه(ع) در اجتماع نبودند؟ مگر حکم حجاب چیزی طاقت فرسا و فوق تحمل بشری است؟چرا احکام الهی را به صورت وحشتناک برای مسلمانان جلوه می‌دهید؟

حجاب منافاتی با آزادی‌های شرعی زن ندارد. زنان مسلمان در حیطه شرع آزادی‌های اسلامی دارند که به موجب احکام الهی به آنها داده شده است؟

اگر این حجاب اسلامی را نمی‌پذیرید، مطلوب‌تان چیست؟ اگر غیر از این باشد، حجابی باقی نمی‌ماند که بر سر آن بحث کنید و باید مروج پوشش زنان در جوامع غیر اسلامی باشید.

۳. آقای حیدری که خود را مرجع می‌خواند، چرا در أخذ وجوهات شرعیه تابع روز نیستند و حکم ۱۴۰۰ سال پیش را بدون کم و کاست اجرا می‌کنند و از قبول وجوه امتناع نمی‌کنند.

۴. این سخنان خنده‌دار ایشان در نسخ احکام و عدم اجرای احکام الهی در این زمان و منافات داشتن احکام امروز با گذشته حاکی از انحراف عقیدتی ایشان است و مرتبط به فقه نیست.

مجموع دین اعم از عقائد، احکام و اخلاق به گونه‌ای است که اگر بخشی از آن را ملتزم نشویم به بقیه آن نمی‌توان پایبند بود.

اگر علم الهی و به تبع، علم و عصمت معصومین(ع) را قبول نداشته باشیم، می‌توانیم از نص قرآن و کلام معصوم(ع) هم دست بکشیم و آن را رها کنیم.

اگر ایشان مثال به نسخ بزنند، در جواب می‌گوییم نسخ از جانب خدا بوده است، مگر شما به مقام الوهیت رسیده‌اید که به شرایط هر روز حکمی را جعل و حکمی را نسخ کنید؟! آیا شما اولین نفری بودید که به این کشف علمی در تاریخ رسیدید؟

همگی باید بدانند که چرا در طول این همه سال کسی از بزرگان و علمای شیعه از شیخ کلینی، صدوق و شیخ طوسی تا فقهای بزرگ همچون علامه حلی و نراقی‌ها(رحمهم اللّه) هیچ‌کدام در کتب‌شان حتی به عنوان قول نادر و شاذ به این قبیل سخنان اشاره نکرده‎‌اند. متاسفانه این افرد برای خود سپرهایی همچون ولایت فقیه و حمایت از نظام درست کرده‌اند که در امان باشند.

حوزویان و مسئولین حوزه باید متوجه باشند که نظریات ایشان در میان قشرهایی که دنبال اینگونه سخنان برای ایجاد فضای تبلیغاتی برای اهداف خود هستند، اثری سوء گذاشته و می‌گذارد. لذا، اینجا است که مسئولیت دینی و شرعی اقتضاء می‌کند در مقابل منحرف‌کنندگان جامعه شیعه بایستند.

و من اللّه التوفیق
سیّد محمّدمهدی هاشمی
۲۶ ربیع الثانی ۱۴۴۱

رده‌های مرتبط

دیدگاه‌ها

  1. ناشناس 

    در مورد دیه که مدت ها قبل دیوان عالی کشور حکم به تساوی دیه مرد و زن داده است و بیمه ها موظف است مساوی پرداخت کنند بنابراین آنچه در رساله های عملیه در مورد تفاوت دیه مرد و زن آمده است در عمل بی معنی و فاقد کاربرد عملی است زیرا بیمه گذاران باید مبلغ بیشتری بیمه پرداخت کنند تا بیمه دیه مرد و زن را مساوی پرداخت کنند نویسنده این مطلب امسال چه مبلغی چهت بیمه خودروی خود پرداخت کرده است ، مبلغ پرداختی دو برابر بوده است زیرا دیه زن و مرد مساوی برای بیمه شده است به این موضوع اعتراضی ندارند نویسنده این مطلب؟

    1. معرفت 

      تساوی دیه زن و مرد فقط در مورد بیمه است و ربطی به حکم شرعی دیه در اسلام ندارد اما بیمه بستگی به قرارداد ما با شرکت بیمه دارد مثلا ممکن است شرکت بیمه بگوید دو برابر دیه کامل یا نصف دیه را می‌دهد و اشکال شرعی ندارد

      1. ناشناس 

        ممنون بزرگوار الان اگر تمامی رساله های عملیه نوشته اید دیه زن نصف مرد است ولی تمامی شرکتهای بیمه بطوراجباری باید مساوی پرداخت کنند و به همین دلیل اجبارا باید همگان دو برابر حق بیمه بدهند نقض غرض شرع به نظر شما نیست

      2. ناشناس 

        عجیب است! در کشور اسلامی که ولی فقیه در رأس آن قرار دارد و حوزه های علمی از امکانات مالی، رسانه ای، تحقیقاتی، علمی بی نظیری در تاریخ شیعه برخوردار هستند، بیمه می تواند حکم غیر شرعی بدهد آن هم بر اساس حکم دیوان عالی کشور اسلامی که مسلماً نظر فقها و علما را رعایت می کند، آن وقت شما می گویید که این ربطی به شرع ندارد که اشکال شرعی داشته باشد؟
        سر خود را کلاه می گذارید یا سر خدا را یا سر مردم را؟

  2. ناشناس 

    نویسنده محترم آیا تحصیلاتی در حد لمعه دارند یا خیر؟ اگر زمانی به حدی از تحصیلات حوزوی رسیدند که کتاب فقهی لمعه شهید اول را مطالعه کنند بروند در این مورد تحقیق کنند چرا این کتاب و البته سایر کتب فقهی بابی تحت عنوان باب خمس ندارند سپس بیایند و در مقاله خود بنویسند که ««آقای حیدری که خود را مرجع می‌خواند، چرا در أخذ وجوهات شرعیه تابع روز نیستند و حکم ۱۴۰۰ سال پیش را بدون کم و کاست اجرا می‌کنند »»

    1. ناشناس 

      معلوم میشود لمعه را هم نخوانده اید
      لمعه بعد از کتاب زکات، کتاب الخمس را اورده

      1. از ماهشهر 

        سلام بنده فقط یک کلیپ از ایشان در موضوع حجاب دیدم و همه را ندیدم و در این کلیپ حجاب را رد نکرده میگه که شکل حجاب متفاوت شده .
        به نظر بنده هر تفکر و نظری در جامعه اسلامی مطرح شود بجای اینکه فقط بگیم انحراف دارد آن را با دلیل منطقی رد بکنیم و نظر مقام معظم رهبری در کرسی های آزاد اندیشی هم بر همین منوال است

  3. ناشناس 

    در مورد قصاص نیز همانطور که در مورد پرونده معروف آقای دکتر نجفی شهردار سابق تهران دیدیم رضایت اولیاء دم سبب آزادی ایشان نشد در حالیکه طبق حکم قصاص باید ایشان پس از جلب رضایت ولی دم آزاد می شد بلکه اینک سال ها است که به این نتیجه رسیدند که حکم قصاص کافی نیست و متهم حتی در صورت جلب رضایت ولی دم باید همچنان به دلیل ««جنبه عمومی جرم قتل» محاکمه و به زندان برود بنابراین قصاص اسلامی را کافی و مناسب نمی دانند

  4. ناشناس 

    در تصاویری که توسط دفتر مقام معظم رهبری از برخی دیدارهای اخیر ایشان منتشر شده است برخی خانم ها با مانتو هستند و کمی هم موی سرشان بیرون است و این تصاویر بطور رسمی دفتر رهبری در سایت رهبری منتشر شده است و کسی هم اعتراضی نکرده است که چرا این خانم ها اجازه یافته اند وارد حسینیه امام خمینی محل دیدارهای رهبری شوند آیا این دلیلی نیست که حکم حجاب را … چرا نویسنده این مقاله به این مساله اعتراضی نداشته اند؟ یعنی نویسنده مقاله هم فکر می کند حکم حجاب آنجا نمی تواند جاری شود؟

  5. احمد بحرینی یزدی 

    چقدر خوب بود ((مباحثات)) نظر فقهی آقای حیدری را درباره حجاب در ذیل نامه آقای هاشمی می آوردید اما نظر فقهی ممکن است تغییر کند درباره شیر دادن مادر به دختردختر روایت صحیح السند از امام صادق علیه السلام داریم که دختر به شوهر حرام می شود ولی الان نظر فقهی اقای مکارم این است که در صورت چنین کاری شوهر حرام نمی شود

  6. حسینی 

    بحث علمی جای بیانیه صادر کردن نیست. اگر مخالف نظر ایشان هستید درس خارج بگذارید مبانی ایشان را نقد کنید. اگر میفرمایید حرفهای ایشان آنقدر حقیر است که ارزش نقد ندارد پس نگران نباشید. مردم و طلاب هم آنقدر کوته فکر و بی منطق نیستند که هر حرفی را بپذیرند.
    اعلام اینکه ایشان از مسلمات شریعت عبور کرده است به معنای تکفیر ایشان است. لطف کنید باب تکفیر را در حوزه اینقدر گشاد نفرمایید که هر کس مخالف مشهور حرفی زد و مبنایی اتخاذ کرد به اپوزوسیون تبدیل شود. من نه شاگرد آقای حیدری هستم و نه تحقیق کاملی در نظراتشان داشتم. هدف فقط نقد رویه ترور شخصیت افرادی بود که حرف جدید میزنند.

  7. مدافع تشیع 

    نویسنده محترم کاش کمی به بحثهای درس خارج فقه که عربی هست یا به کتب فقهی ایشان امثال الثابت و المتغیر رجوع می کردند بعد نقد می کردند، اقای حیدری هیچ وقت خاتمیت اسلام و پیامبر(ص) را زیر سوال نبرده! ایشان شواهدی دارند از ایات قران و روایات که دلالت بر این دارد که بعضی از مصادیق بعضی از مفاهیم اسلامی تغییر می کند با توجه به شرایط زمان و مکان و با حفظ مفهوم آن مساله. مثلا اصل مفهوم حجاب اصل قرآنی و روایی است و جای شبهه ای نیست در آن و مفهومش تغییر نمی کند و لکن مصادق حتما باید چادر زمان اهلبیت باشد یا آنکه می توان با حفظ مفاهیم حجاب مصادیق بروز تری را با توجه به شرایط زمان و مکان به عنوان یکی از مصادیق حجاب معرفی کرد؟ چرا نویسنده خلط بین مفهوم و مصداق می کند؟ اقای حیدری هیچ جا نگفته مفاهیم اسلامی تغییر می کند بلکه بحث سر مصادیق بعضی مفاهیم است. فتأمل جدا.

  8. جاوید 

    پیداست مقاله مذکور صرفا بر اساس شنیده ها نوشته شده است و نویسنده محترم هیچ اطلاع دقیقی از نظرات علامه حیدری ندارند

    کاش به جای این همه توهین و تکفیر، آقای هاشمی وقت شان را صرف خواندن یکی از کتاب های علامه حیدری میکردند و اگر توانایی نقد را داشتند، به نقد مبانی علامه میپرداختند.

    از سایت مباحثات هم انتظار می رود با نشر اینگونه بیانیه های وقت تلف کن، وجهه خودش را خراب نکند!!!

  9. عبدالرضا محمدی 

    در پاسخ به ظاهر نقد-بخوانید توهین نامه-جناب هاشمی:

    برادر فقط کمی به خود زحمت بده و لااقل یک جلسه کامل از بحثهای آیت الله حیدری رو گوش بده.

    پر واضح است که کوچکترین آشنایی با نظرات آیت الله حیدری ندارید.

    شما فقط یک جا از یک منبع معتبر به ما نشان دهید که کجا آیت الله حیدری گفته حجاب واجب نیست؟!

    ضمن اینکه از کانال مباحثات هم بابت نشر این چنین سخنان جهت دار گله مندیم و امیدواریم که تعمدی برای تخریب آیت الله حیدری در کار نباشد.

  10. عبدالرضا محمدی 

    در پاسخ به ظاهر نقد-بخوانید توهین نامه-جناب هاشمی:

    برادر فقط کمی به خود زحمت بده و لااقل یک جلسه کامل از بحثهای آیت الله حیدری رو گوش بده.

    پر واضح است که کوچکترین آشنایی با نظرات آیت الله حیدری ندارید.

    شما فقط یک جا از یک منبع معتبر به ما نشان دهید که کجا آیت الله حیدری گفته حجاب واجب نیست؟!

    ضمن اینکه از کانال مباحثات هم بابت نشر این چنین سخنان جهت دار گله مندیم و امیدواریم که تعمدی برای تخریب آیت الله حیدری در کار نباشد.

    1. ناشناس 

      علامه حیدری ضد خرافات وشیعه علوی است نه صفوی مبارزه با خرافات کار امامان درطول تاریخ بوده واز انان برایت جستن

  11. ناشناس 

    سلام. آیت الله حیدری نظر و دیدگاه خود را در مورد احکام ثانویه اعلام کرده اند.این نظر براساس مطالعات چندین ساله او بوده است. از طرف دیگر ایشان یک فرد علمی نیست، اتفاقا یک فردی است که زبان عربی را به خوبی بلد است یعنی قران و سایر کتب حدیث و سایر کتب مرجع علمی تدریس شده در حوزه را به راحتی می فهمد.
    حال سوال اینجاست که چرا برای رد نظرات و اظهارات او به عبارات احساسی پناه آورده می شود و به جای اینکه با استفاده از قران (و نحوه روایات ضعیف) به او پاسخ داده شود صرفا به روش عوام او را تختئه و انکار می کنند. پاسخ یک ادعای یا نظریه که براساس مستندات علنی باشد باید براساس مستندات علمی باشد. مهمترین مستند علمی در حوزه دین هم قرآن است. یادآوری می شود اگر قرار است براساس روایات پاسخ ایشان داده شود باید آن روایات صد درصد تایید شده و مستند باشد و اتکا به روایات ضعیف (و مثلا صرف اینکه در بحارالانوار ذکر شده) قابل پذیرش نیست.
    امروزه مثل صد سال قبل نیست که مردم کورکورانه حرف دیگران را بپذیرند. شاید یک ادعا مدت کوتاهی سر زبانها باشد ولی افراد پس از مدت کوتاهی به دنبال صحت و اساس آن کشته و واقعیات را بدست می آورند. و صحت آن را می فهمند و از آن زمان به بعد ملاک خواهد بود زیرا اگر صحیح نباشد دیگر ارزش خود را از دست می دهد. یادمان باشد ۱۴۰۰ پیش مردم به راحتی قرآن را می فهمیده اند، امروز که مردم باسوادتر کار سختی نیست. زمان و مکان نیز در قابل اجرا بودن احکام قدیمی مهم است. چه بسیار احکامی که دیگر امروزه اصلا معنی ندارد. مثلا امروزه کسی با شتر بر کرد خانه خدا طواف نمی کند. تاویل های مختلف (تحت عنوان تفسیر،) باعث پیچیده نشان دادن احکام و نهایتا گمراهی و سرخوردگی مردم می شود.
    به قول بزرگان احکام شرعی نباید با فطرت بشر مغایرت داشته باشد و باعث سختی آنها بشود.

  12. پرسشگر 

    یک سوال در مورد خمس داشتم. در قرآن فقط دو بار لزوم پرداخت خمس گفته شده است و آن هم در مقطع زمانی و موقعیت مشخصی و در عوض چندین بار به پرداخت زکات توصیه شده است (تقریبا همراه با نماز).
    حال سوال اینجاست که چرا علمای شیعه اینقدر بر روی گرفتن خمس تاکید دارند و نحوه خرج کردن آن را در انحصار خود می دانند و لی روی زکات مانور زیادی نمی دهند؟
    یادآوری: مبلغ خمس از درآمد افراد چند برابر زکات است. طبق فرومل علمای شیعه خمس به سود سالیانه تمامی افراد (خصوصا تجار و کاسب ها و حتی کارمندانی که درآمد و پس انداز بالایی دارند) تعلق می گیرد و بیشتر شبیه مالیات است. زکات به موارد و آیتمهای کمتری تعلق می گیرد و نحوه هزینه کردن زکات تقریبا به تشخیص زکات دهنده و عمدتا جامعه هدف آن فقرا، مساکین، ابن سبیل و افراد فرودست و کم بضاعت می باشد. ولی نحوه هزینه کردن خمس به خصوص سهم امام، صرفا به تشخیص و انتخاب مراجع تقلید است، که عمده آن صرف بیت، حوزه علمیه و شهریه طلاب خودشان می شود. و معمولا آن را خرج فقرا و مساکین نمی کنند. مگر در موارد خیلی خیلی خاص و آن هم بخش بسیار اندکی از آن را، که بیشتر جنبه تبلیغی و پروپاگاندا دارد.
    نکته دیگر اینکه چرا ما در سیره حضرت علی (ع) و خصوصا در زمان خلافت ایشان روایات زیادی در مورد گرفتن خمس از مردم نداریم؟ حتی در زمان پیامبر (ص) و خلفای راشدین نیز عمده اتفاقات مربوط به زکات است. علمای اهل سنت نیز خمس گرفتن از مردم را قبول ندارند و انجام نمی دهند.
    نکته بعدی اینکه خلفای عباسی که خود را جانشینان پیامبر می دانستند نیز اهتمامی به گرفتن خمس نداشتند بلکه از مردم زکات می گرفتند. حتی در زمان ولیعهدی امام رضا (ع) نیز هیچ حکم یا فرمانی از طرف مأمون برای گرفتن خمس صادر نشده است. درحالی که مأمون فرد تیزهوشی بود و اگر کمترین راهی بود برای بدست آوردن منافع دنیوی کوتاهی نمی‌کرد.
    شاید بگویند خمس و زکات همان مالیات در حکومت اسلامی است. بنابراین در جوامعی که حکومت اسلامی هستند مثل ایران، عراق، سوریه، افقانستان، پاکستان و… و مردم مالیات می دهند، چرا باید خمس هم بدهند؟ این یعنی مالیات مضاعف. یادآوری می کنم از زمان روی کار آمدن آقای احمدی نژاد بودجه حوزه های علمیه از محل خزانه دولت ایران چندین و چند برابر شده است. (تقریبا هر سال ۱/۵ برابر سال قبل).
    مجددا سوالم را تکرار می کنم: چرا علمای شیعه اینقدر روی گرفتن خمس تاکید دارند درحالی که آیات خمس مربوط به شرایط زمانی و موقعیت مکانی بسیار خاص و مشخصی بوده و هزینه کردن این مبالغ بسیار بسیار کلان صرفا با نظر خودشان است و صرفا برای امورات بیت، حوزه علمیه و شاگردان خودشان است.

    1. ناشناس 

      فکر کنم مالیات از اصل درآمد گرفته می‌شود و خمس با آن متفاوت است. فکر کنم خمس صرفا برای حوزه های علمیه و بیوت مراجع خرج نمی‌شود و بهتر بود جمله آخر را نمی‌نوشتید.

  13. محمد حقگو 

    سلام.
    متاسفانه جناب هاشمی با لحن تلخ و متکبرانه ای به تخریب جناب حیدری پرداخته اند.
    کاری به صحت و سقم بیانات جناب حیدری ندارم ولی نکته ی مهمی را به عرض شاکردان احتمالی جناب هاشمی و سایر طلاب می رسانم.
    متاسفانه سالها ، فرهنگ حاکم بر حوزه ها ، بحث جدلی و احساسی و خشن بر سر موضوعات مختلف بوده است. ( کسانی که عرایض بنده را قبول ندارند ، با صرف کمی وقت ، در جلسات مباحثات طلاب شرکت کنند و از نزدیک شاهد روش بحث باشند) . هنوز هم بین خود معممین ، بحث طلبگی مصداق در گیری لفظی تنداست( اگر به در گیری فیزیکی منجر نشود) .
    خوشبخنانه روحانیانی که طی سالهای اخیر با عموم مرذم جامعه تماس دارند ، درک کرذه اند که پاسخ تند و گاه متکبرانه به عموم مردم ( که برخی از اسلاف ، آنها را عوام کالانعام می نامیذند!!) نتیجه ی منفی دارد. به همین خاطر در بسیاری از موارد ، طلاب و روحانیان را در پاسخگویی به سوالات ( به اصطلاح خودشان شبهات) ، گشاده رو و دارای سعه ی صدر می بیتیم و در ظاهر خبری از تشر و پرتاب نعلین نیست اما نکته ی قابل تامل این است که این ظاهر مهربان و گشاده ، باید به باطن تسری پیدا کند و قلبا هم برای هر انسانی حق جستجو گری و اشکال در معتقدات خودش و خودمان قائل باشیم که اگر جز این باشد خدای ناکرده مصداق فاصله ی بین باطن و ظاهر می شویم که نام دیگرش دو رویی است. مسلما نرمخویی ظاهری هم اگر با خشوع قلبی در مقابل دیگران و حق پذیری همراه نباشد نامی جز نفاق ندارد.
    پیش از شروع بحث علمی ، تصمیم مان را در باره ی محق بودن خودمان نگیریم. بگذاریم حق جای خود را پیدا کند.
    تکفیر علنی یا در لفافه و تحقیر و توهین صریح یا ضمنی ، نشان دهنده ی ضعف و فقدان ادله نزد گوینده است.
    خداوند همه ی ما را جزو منصفین وهدایت یافتگان قزار دهد.
    آمین

  14. Arsalan 

    با تشکر از آقای هاشمی چند نکته قابل تامل است
    امثال سید صادق شیرازی یا همان مرجع تقلید انگلیسی که ملکه انگلیس به ایشان در مرکز لندن یک حسینیه اعطا نمودند نیز به همین صورت کم‌کم در اثر غرور و خودرایی این‌گونه از مدار خارج شدند
    حالا آقای حیدری یا هر کس دیگر که می‌خواهند باشند متاسفانه ایشان مرجع تقلید هستند در بیاناتشان اعلام می کنند قوانین مربوط به ۱۴۰۰ سال قبل است و این واقعاً جای تاسف دارد برای چنین شخصیتی
    خار مغیلان اگر در چشم یا در پا رود همان خار است منتها درد چشم بسیار است

    1. علی 

      بجز این بیانات که صرفا در قالبهای غیر علمی ادعا، جدل، مغالطه، وعظ می گنجید آیا دلیل و برهان هم برای رد نظر علمی ایشان که حتی صحیح نقل نکرده اید، دارید ؟؟؟؟؟؟؟

  15. ناشناس 

    آیا حوزویان محترم از یک مارتین لوتر دیگری در دین می ترسند

  16. ناشناس 

    با سلام و عرض ادب و احترام اگر جمع مباحث حول محور سخنان آیه الله حیدری رابخواهیم خلاصه کنیم جدای از مباحث طلاب و معممین حوزه ونقادان ایشان فکر نمیکنید حوزه از ظهور یک مارتین لوتر دیگری در دین میترسد فکر نمیکنید خیلی از افکار و تفکرات و مشی های دینی باید نقد شود اصلاح شود بروز شود

  17. منتظر 

    در شرایطی که دین حکومتی ایران و حوزه های زیادی که با هزینه گزاف در سراسر ایران احداث گردیده و دین داران سیاسی نمی توانند پاسخ مناسبی برای سوال بخصوص قشرجوانان ایرانی داشته باشند و اگر جوانی هم به سمت مذهب حکومتی جذب می شود بخاطر کسب منافع مادی یا پیدا کردن شغل می باشد . دین اسلام نیز نیاز مبرم به یک مارتین لوتر دارد امیدواریم ما در عمر باقی مانده مارتین لوتر اسلامی راببینیم . انشااا

  18. محمد حسین 

    باعرض سلام واحترام به جناب سیّد محمّدمهدی هاشمی هاشمی عزیز من هم مثل جنابعالی اهل بخیه هستم وبا علوم اسلامی و نحله های فکری وحوزه های دینی کاملا آشنا درمورد تحولات وتکامل مکتب حوزویان ما آگاهی چندانی ندارند متاسفانه اگرعلوم اسلامی را ۱۰۰ قسمت بکنیم نوعا مراجع ما روحداکثر۱۵ درصد فقه واصول کارمیکنند وما مرجع دینی مثل شیخ مفید و ابن جنید و خواجه نصیر و علامه طباطبائی نداریم باوربفرمائید بیش از۹۸ درصد حوزه ۵ جلد اول تفسیر میزان را نمیفهمند به همین دلیل غلط ترجمه میشود وغلط نتیجه میگیرند شمایان ازدیرباز مردم را یا عالم ویا عوام میدانید ومنظوراز عالم هم کسی است که به اصول دین ترسیم شده ازسوی شیخ مفید مقید ودراستحکام پایه های آن بکوشد ومنحرف ودجال هم ازنظر شمایان کسانی مانند ابن ادریس وعلامه حیدری هستند که بزند زیر میز شیخ طوسی یاسفره حوزه ها ودراعتقادات شما تشکیک کند شما وسید علی میلانی نوه میلانی بزرگ به همراه اراکی ووامضاء کننده گان بیانیه علیه سیدکمال حیدری وامثالکم کاملا مقلد وتوان وجرات اظهار نظر را ندارید چون حوزه های ما شامل کلام وفلسفه اسلامی نمیشوند وعلامه طباطبائی را سنگسار وملاصدرا را تبعید وعلامه حیدری را تعطیل کردید حربه شما انگ بیسوادی فردی منسوب به حوزه ها ودرجمع نکره معرفی کردن عالمان واقعی است ولی اهل بصیرت میدانند امثال میلانی ومرحوم یزدی و محسن اراکی با تکیه بردنیا وتقلید از عوام وترس اردست دادن مناصب اقدام به تکفیر وحذف دانشمندان مینمائید اینجانب سخنان سید علی میلانی ونوشته های محسن اراکی را به دقت دیدم وخواندم اراکی تنها حسنش اینه که توعراق بزرگ شده ودرانگلیس مامور بوده یعنی حداکثر دوتا زبان درحد عوام عراق وانگلیس میداند ومیلانی هم با تقطیع سخنان علامه حیدری درتشحیذ چاقوی عوام بسیار کوشیده وقبرو قیامت را کاملا نادیده گرفته من نمیخوام هرچه حیدری میگوید ویا مینویسد وکلا موسوعه ایشان را ۱۰۰ درصد تایید کنم چون ایشان هم مثل صدوق ومفید وطوسی وبروجردی انسانند وقابل نقد ولی ولی اقدامات حوزویان دربستن مدرس ودفتر وباب مدینه علم اگر نشات گرفته ازهواهای نفسانی باشد قطعا وقطعا از سر جهل است و السلام علی من اتبع الهدی.

پاسخ دهید