با توجه به نزدیکتر شدن به روزهای انتخابات و همچنین برگزاری دومین و سومین مناظره انتخاباتی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در هفته گذشته، حوزه علمیه، هفتهای سیاسی و پرخبر را پشت سر گذاشت.
حوزه علمیه و انتخابات ریاست جمهوری
یکی از موضعگیریهای شایع در میان حوزویان، انتقاد به کمرنگ بودن دغدغه فرهنگ در میان کاندیداها بود. مدیر حوزههای علمیه خواهران خواستار نقد دیدگاههای فرهنگی نامزدهای انتخابات شد و گفت: «نقد دیدگاههای فرهنگی نامزدهای انتخابات بهترین راه برای شناساندن آنان به مردم است.» آیتﷲ محمد جواد فاضل لنکرانی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تأکید کرد: «مردم رییس جمهوری که فرهنگ در اولویت برنامه هایش نباشد نمی خواهند». حجتالاسلام حمید رسایی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با اشاره به اولویت دادن نامزدهای انتخاباتی به مسأله معیشت مردم و مغفول ماندن بحث فرهنگ، از رسانهها خواست تا این موضوع را یادآوری، پیگیری و مطالبه عمومی کنند. آیتﷲ اسدﷲ ایمانی، نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز هم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا گفت: «فعالیتهای اقتصادی، عمرانی و سیاسی با فرهنگ دینی معنا و مفهوم پیدا میکند.» حجتالاسلام و المسلمین تائب، استاد درس خارج حوزه علمیه قم نیز گفت: «در گفتمانهایی که در این چند شب دیده شد، توجه به فرهنگ تقریباً مورد غفلت وارد شده است» حجتالاسلام پناهیان نیز در همایش طلاب و روحانیان حامی گفتمان انقلاب اسلامی اظهار داشت: «در سخنان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری فقر نسبت به فرهنگ انقلابی را حس میکنیم». عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز از اینکه نامزدهای انتخابات از منظر فرهنگ به اقتصاد نگاه نمیکنند، انتقاد کرد.
خبر مهم دیگر هفته گذشته، ادامه بحثها و اظهارنظرها درباره کاندیدای اصلح بود. آیتﷲ عباس کعبی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم درباره نامزد اصلح گفت: «باید فردی را انتخاب کنیم که آمریکا و رژیم صهیونیستی از او وحشت داشته باشند». آیتﷲ محمدحسین احمدی فقیه یزدی، استاد خارج فقه حوزه علمیه قم در این باره گفت: «فردی که انتخاب میشود باید دارای ایمان، تابع دستور خداوند متعال و تابع دستور ولی امر مسلمین و آگاه به وظیفه خود باشد».
درپی همین مسئله و بالا گرفتن پرسش درباره اینکه نامزد اصلح مورد حمایت حوزه علمیه چه کسی است، شایعاتی مبنی بر حمایت جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از دکتر علی اکبر ولایتی منتشر شد که بلافاصله از طرف جامعه مدرسین قم تکذیب شد و اظهار شد که هنوز جامعه مدرسین به نتیجه نرسیده است. آیتﷲ عباس کعبی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با انتقاد از انتشار اخبار غیر واقعی درباره حمایت از یک نامزد در انتخابات ریاست جمهوری گفت: «جامعه مدرسین از شخص خاصی حمایت نکرده است». گرچه اخبار هفته گذشته درباره عدم حمایت جامعه مدرسین از شخصی خاص، با اخبار هفتههای پیش مبنی بر تصمیم جامعه مدرسین درباره عدم حمایت از هیچ کدام از نامزدها تفاوت داشت و اخبار این هفته حاکی از این بود که جامعه مدرسین در حال برگزاری جلسات و رایزنی برای رسیدن به یک نتیجه مشخص است.
درگذشت آیتﷲ طاهری
آیتﷲ طاهری، امام جمعه سابق اصفهان پس از اینکه مدتی به خاطر بیماری در بیمارستان الزهرای اصفهان بستری بود، سرانجام در ابتدای هفته گذشته دار فانی را وداع گفت.
رهبر معظم انقلاب در قالب پیامی، درگذشت این عالم مجاهد را تسلیت گفتند. آیتﷲ مظاهری رئیس حوزه علمیه اصفهان و آیتﷲ علوی گرگانی نیز طی پیامهایی درگذشت آیتﷲ طاهری را به علما و خانواده ایشان و عموم مردم تسلیت گفتند.
پیکر آیتﷲ طاهری در روز ۱۴ خرداد تشییع و در گلستان شهدای اصفهان به خاک سپرده شد.
چهاردهم و پانزدهم خرداد
مناسبت خبرساز دیگر هفته گذشته، سالروز رحلت بنیانگذار کبیر انقلاب حضرت امام خمینی(ره) در ۱۴ خرداد و همچنین سالروز قیام خونین ۱۵ خرداد بود. جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در پیامی ضمن گرامیداشت پنجاهمین سالروز قیام پانزدهم خرداد و نیز سالگرد ارتحال امام خمینی(ره) همگان را به شرکت پرشور در مراسم ویژه سالگرد آن عزیز سفر کرده و استماع بیانات مقام معظم رهبری دعوت کرد.
حضرت آيت ﷲ مکارم شیرازی در ابتدای درس خارج خود بر اهمیت مراسم این دو روز مهم تأکید و مردم را به حضور با شکوه دعوت کردند. در شامگاه ۱۴ خرداد امسال، مراسم بزرگداشت بیست و چهارمین سالگرد رحلت امام خمینی(ره) در مسجد اعظم قم برگزار شد. در این مراسم حضرات آیات وحید خراسانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، جوادی آملی، علوی گرگانی و دیگر علما حضور داشتند. حجتالاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی رییس دفتر رهبر معظم انقلاب نیز به نمایندگی از ایشان در مراسم سالگرد حضرت امام حضور یافته بود. آیتﷲ مصباح یزدی، آیتﷲ امینی، آیتﷲ مقتدایی، اعضای جامعه مدرسین و نمایندگان خبرگان رهبری ،اساتید حوزه علمیه قم و تولیت آستانه از دیگران حاضران این مراسم بودند. همچنین در این مراسم آیتﷲ سید احمد خاتمی عضو هیات رییسه مجلس خبرگان رهبری و عضو جامعه مدرسین به ایراد سخن پرداخت. گزارش تصویری این مراسم باشکوه را در خبرگزاری حوزه ببینید.
همچنین با حضور پرشور و عظیم اقشار مختلف مردم از ایران و سراسر جهان در حرم مطهر امام خمینی، مراسم گرامیداشت بنیانگذار انقلاب اسلامی برگزار شد. حضرت آیتﷲ خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامي در اين اجتماع کمنظير، باور امام به «خدا، مردم و خود» را زمينهساز پيروزی، تداوم و پيشرفت مقتدرانه انقلاب اسلامی خواندند و با بيان توصيههای مهم انتخاباتی خطاب به مردم و نامزدها افزودند: «به ياري پروردگار ملت ايران ده روز ديگر حماسهای پرشور میآفريند و از آزمون بزرگ ۲۴ خرداد سرافراز و سربلند بيرون میآيد.» گزارش تصویری این مراسم را در خبرگزاری حوزه ببینید.
اخبار داخلی حوزه
یکی از رویدادهای مهم حوزه در هفته گذشته، برگزاری اجلاسیه اساتید سطح یک مدارس حوزه علمیه قم بود. آیتﷲ سید هاشم حسینی بوشهری، در این اجلاسیه که در مدرسه عالی دارالشفاء برگزار شد، با اشاره به جایگاه علم و عالم تصریح کرد: «به فرموده امام علی(ع) علم، دلها را از نادانی میرهاند و موجب روشنایی چشمها و توان بخشیدن بدن در مقابل ضعفهاست». وی در ادامه با اشاره به بایستههای اساتید حوزه، خاطرنشان کرد: برای پیشرفت و رشد حوزه علمیه باید استعدادهای طلاب کشف و شناسایی شود. (گزارش تصویری این مراسم)
خبر دیگر اینکه رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب از برگزاری آزمون اختصاصی و پذيرش دانشجو در دورههای مجازی دانشگاه ادیان و مذاهب خبر داد. حجتالاسلام و المسلمين ابوالحسن نواب در گفتوگو با خبرگزاری حوزه اظهار داشت: این دوره مجازی اوایل شهریور ماه و در دو رشته کلام شیعه و تاریخ شیعه از طریق آزمون اختصاصی ویژه طلاب و دانشجویان از طریق آزمون سراسری سازمان سنجش اقدام به پذیرش میکند.
بین الملل
آیتﷲ مکارم شیرازی در دیدار شماری از علمای فلسطینی مقیم لبنان که به منظور شرکت در مراسم بیست و چهارمین سالگرد ارتحال حضرت امام به جمهوری اسلامی ایران و شهر مقدس قم سفر کردهاند، با بیان اینکه که شادی شما ما را شاد و حزن و اندوه شما ما را نگران و اندوهگین میکند، ابراز امیدواری کردند که اینگونه سفرها سبب وحدت بیش از پیش مسلمانان شوند.
خبر دیگر اینکه شیخ یوسف قرضاوی، رئیس اتحادیه علمای جهان اسلام با توصف حزب ﷲ لبنان به «حزب طاغوت» و «حزب شیطان» گفت: «حزب ﷲ از بشار اسد دفاع میکند در حالی که من سالها از سید حسن نصرﷲ دفاع میکردم. سالها در حمایت از حزب ﷲ و ایران علیه مشایخ عربستان سعودی موضع گرفتم اما مشایخ عربستان از من پختهتر و داناتر بوند زیرا به حقیقت ایرانیها و حزبﷲ پی بردند». وی همچنین از همه کسانی که قادر به جنگ هستند خواست تا با پیوستن به صف گروههای مسلح در سوریه، در کنار آنها با نظام سوریه بجنگند و در این باره گفت: «اهل سنت باید علیه ایرانیان و شیعیان ایران و حزب ﷲ لبنان موضع بگیرند». سخنان قرضاوی واکنشهای بسیاری را در محافل رسانهای و شبکههای اجتماعی به دنبال داشت.
مبعث رسول اکرم(ص)
از دیگر مناسبتهای پایانی هفته گذشته، سالروز بعثت نبی مکرّم اسلام بود. همزمان با این مناسبت، مسئولان نظام، نمایندگان و سفیران کشورهای اسلامی و جمعی از خانواده معظم شهدا با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کردند. ایشان اتحاد و همدلی را ضروریترین نیاز امروز جهان اسلام دانستند. همچنین در این روز عدهای از سربازان امام زمان(عج) توسط آیات عظام صافی گلپایگانی و مکارم شیرازی به لباس مقدس روحانیت، ملبس شدند.
بازار نشر
پایانبخش گزارش هفتگی مباحثات، اخبار بازار نشر و کتابهای حوزوی است. کتابهای «نظارت بر قدرت در فقه سیاسی» نوشته سید سجاد ایزدهی، «ابعاد فقهی حقوقی اُتانازیا با رویکرد حقوق کیفری» تألیف محمد مهدی رحیمی و محسن آقاسی با مقدمه محمد عاشوری، «ضوابط استنباط احکام از آیات قرآن کریم در آموزههای معصومین علیهم السلام» تألیف علی کریمی خوشحال از تازههای نشر هفته گذشته حوزه بودند و کتاب «سیر و سلوک طرحی نو در عرفان عملی شیعی» به زودی توسط انتشارات مؤسسه امام خمینی(ره) منتشر میشود.
اسلام و غرب؛ امام خمینی و شارحانش
روحانیت اصیل و آفات آن از نگاه امام خمینی(ره)
آیتاللهالعظمی گلپایگانی، مودّی به آداب سنت
منظومه اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)