مباحثات

رسانه فکری تحلیلی حوزه و روحانیت

رحلت آیت‌ﷲ سید محمدباقر شیرازی
یکی از اخبار هفته گذشته، رحلت ملکوتی حضرت آیت‌ﷲ سید محمدباقر شیرازی بود. ایشان که که حدود سه ماه پيش به دلیل وخامت حالشان در اثر خون‌ریزی شدید داخلی، در بیمارستان امام رضا (علیه السلام) مشهد مقدس بستری و تحت مراقبت شدید پزشکی قرار داشت، و چندی پيش برای ادامه درمان به بيمارستان امام رضا (عليه السلام) در تهران انتقال داده شده بود، سرانجام در زادروز و میلاد باسعادت امیرالمؤمنین، در سن ۸۵ سالگی به ملکوت اعلی پیوست. (تصاویری از زندگی این عالم ربانی)

رهبر انقلاب اسلامی در پی درگذشت عالم بزرگوار مرحوم آیت‌ﷲ آقای حاج سیّد محمّد باقر شیرازی، با صدور پیامی، رحلت این عالم ربانی را تسلیت گفتند.

حضرات آیات مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی و حسینی بوشهری و دیگر علما نیز در قالب پیام‌هایی، رحلت ایشان را به پیشگاه مقدس امام زمان(عج)، رهبر معظم انقلاب، عموم مردم متدین و بیت شریف آن مرحوم، تسلیت گفتند.

پیکر آیت‌ﷲ شیرازی پس از طواف در حرم مطهر رضوی و اقامه نماز توسط آیت‌ﷲ سیدان از اساتید برجسته حوزه علمیه مشهد، در رواق دارالعباده حرم مطهر حضرت امام رضا(ع) به خاک سپرده شد. (گزارش تصویری از مراسم تشییع)

برگزاری مراسم بزرگداشت مرحوم آیت‌ﷲ مشکینی
در هفته گذشته، همایش بزرگداشت مرحوم آیت‌ﷲ مشکینی با قرائت پیام رهبر معظم انقلاب و با سخنرانی رییس مجلس خبرگان رهبری،‌ در تاریخ ۲۵ اردیبهشت‌ماه در شهر مقدس قم برگزار شد. 

رهبر معظم انقلاب در پیام خود به کنگره مرحوم آیت‌ﷲ مشکینی تأکید فرمودند: آقاى مشکینى (رحمةاللّه علیه) – در زمان حیاتشان من این را اعتقاد داشتم، الان هم بر همان اعتقاد هستم – یک آدم بى‌بدیل بود؛ یعنى ما حقّاً [و] انصافاً، هیچ‌کس دیگر را با این جامعیّت در خصوصیّات مختلف، در بین بزرگان روحانى‌مان نداریم.

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر رهبر معظم انقلاب با تأکید بر این‌که آیت‌ﷲ مشکینی یک استاد اخلاق به تمام معنا بود،‌ گفت: امثال آیت‌ﷲ مشکینی شناسنامه ما هستند و چنین کسانی که به عنوان یک نماد بزرگ برای حوزه در جهان هستند باید تکریم شوند.

آیت‌ﷲ ری‌شهری، رئیس مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث زهد،‌ پارسایی و بی‌علاقه بودن به دنیا را از دیگر ویژگی‌های آیت‌ﷲ مشکینی برشمرد و گفت: آیت‌ﷲ مشکینی تا آخرین روز از زندگی حاضر نشد رساله خود را منتشر کند.

آیت‌ﷲ استادی، دبیر شورای عالی حوزه علمیه نیز با تأکید بر این‌که موقعیت و پست و مقام هیچ تأثیری در آیت‌ﷲ مشکینی نداشت، گفت: رفتار و منش آیت‌ﷲ مشکینی قبل و بعد از انقلاب یکسان بود و پذیرش مسئولیت‌های بزرگ تغییری در وی ایجاد نکرد.

سخنان و بیانات علما و مراجع تقلید
حضرت آیت‌ﷲ‌العظمی شبیری زنجانی ضمن ابراز نگرانی نسبت به وضعیت علمی حوزه‌های علمیه از طلبه‌ها خواستند با تلاش و اصل قرار دادن درس، میراث علمی گذشتگان را احیا کنند.

آیت‌ﷲ‌العظمی جوادی آملی در درس تفسیر قرآن خود بیان کردند: اگر انسان آیات ۳۰ الی ۳۸ سوره بقره را ده بار هم بخواند سخن از بردن انسان از زمین به آسمان و تعلیم و تعلم اسماء نخواهد بود بنابراین تمام جریان خلقت حضرت آدم در زمین و به صورت تمثل اتفاق افتاده است همان گونه که جریان حضرت مریم و داوود این گونه بوده است.

حضرت آیت‌ﷲ نوری همدانی در دیدار جمعی از بانوان طلبه استان‌ آذربایجان شرقی، یکی از ثمرات مهم انقلاب اسلامی را باز شدن باب علم به روی بانوان دانسته و گفتند: خواهران طلبه نقش مهمی در پیشبرد اهداف نظام اسلامی دارند.

رئیس حوزه علمیه اصفهان، حضرت آیت‌ﷲ مظاهری در سخنرانی هفتگی خود در مسجد حکیم گفتند: والدین توجه کنند اگرچه درس بچه‌ها مهم است و باید به آن توجه کرد لکن این راجع به دنیای فرزندان است، درباره دین‌داری فرزندان باید توجه ویژه‌ای شود.

حضرت آیت‌ﷲ علوی گرگانی در دیدار جمعی از فرماندهان نیروی انتظامی، طرح‌های بصیرت را سبب افزایش ایمان و معنویت در میان جامعه خوانده و گفتند: بصیرت نیاز امروز جامعه است.

آیت‌ﷲ ناصری، استاد اخلاق حوزه علمیه اصفهان در دیدار اساتید و کادر مدرسه علمیه خواهران دولت آباد و مسئولان مدیریت حوزه علمیه خواهران استان اصفهان، با اشاره به آیات الهی گفتند: انسان اول باید خود را اصلاح کند و بعد وظیفه‌اش این است که دیگران را اصلاح کند.

اخبار داخلی حوزه
ششمین جشنواره علامه حلی به کار خود پایان داد. مراسم اختتامیه این جشنواره با حضور آیت‎ﷲ حسینی بوشهری مدیر حوزه‌‏های علمیه سراسر کشور و تقدیر از برگزیدگان در قم برگزار شد. دبیر علمی ششمین جشنواره علامه حلی با اعلام این که بیشترین آثار علمی در میان گروه‌های علمی متعلق به گروه اخلاق و تربیت است گفت: در جشنواره امسال موضوع سبک زندگی اسلامی به‌صورت ویژه‌‏ای مورد توجه قرار گرفته بود.

مراسم عمامه گذاری طلاب حوزه علمیه هم‌زمان با میلاد با سعادت امام علی(ع) در بیوت و دفاتر مراجع تقلید برگزار شد.

حجت‌الاسلام محمودی، مسئول امور هنرهای تجسمی مرکز فرهنگی هنری دفتر تبلیغات اسلامی از فعالیت ۲۰ گروه هنری طلاب خبر داد.

تدبیر
حضرت آیت‌ﷲ خامنه‌ای در هنگام بازدید خود از ستاد فرماندهی نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بیان داشتند: من همواره طرفدار ابتکار در سیاست خارجی و مذاکره بوده و هستم و توصیه همیشگی من به مسئولان این بوده که در سیاست خارجی و مبادلات بین المللی هرچه تلاش و ابتکار وجود دارد به کار بندند اما نباید نیازمندی‌های کشور و برخی مسائل همچون تحریم‌ها به مذاکره گره زده شود.

آیت‌ﷲ کعبی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز گفت: گره زدن مشکلات اقتصادی به مذاکرات افزون بر زیاده‌طلبی دشمنان موجب می‌شود مذاکرات از موضع ضعف ادامه پیدا کند و رونق اقتصادی نیز محقق نشود.

حجت‌الاسلام مجید انصاری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با انتقاد از آنچه نسبت‌های دروغ و تهمت به دولت خواند و با بیان اینکه دولت قوی‌ترین سرداران عرصه دیپلماسی را برای گفت و گو و مذاکره به میدان فرستاده است، گفت: این افراد باید بدانند کجا را مورد هدف قرار داده‌اند، آنها فقط رئیس جمهوری و دولت را نمی‌زنند، بلکه با کارهای خود نظام را نشانه گرفته‌اند.

حضرت آیت‌ﷲ مکارم شیرازی گفتند: ما نمی‌توانیم تمام وسایل رسانه جمعی را از بین ببریم؛ ولی باید به اندازه توانمان در این مسیر برای رشد صنعت رسانه به وظایف خود عمل کنیم، تا میدان را به دست دشمن ندهیم.

حضرت آیت‌ﷲ نوری همدانی با انتقاد از گرانی و عدم نظارت بر قیمت‌ها در بازار گفتند: دولت باید بر تعیین قیمت‌ها و بازار نظارت کند تا هر کس هر چه دلش خواست روی اجناس نکشد؛ مردم ما از این مساله رنج می‌برند.

حضرت آیت‌ﷲ صافی گلپایگانی در پیامی به جشن بزرگ ولادت با سعادت حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام تأکید کردند: زمامداران و فرمانداران و مسئولان حکومتی همه و همه اگر می‌خواهند با مردم بوده و مردم آنها را دوست داشته باشند، باید روش حکومتی آن امام عادل و پیشوای دادگستر را دنبال نمایند.

آیت‌ﷲ حسینی بوشهری، مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور، در دیدار با ٰرئیس مرکز تحقیقات مجلس شوراری اسلامی، کار شورای نگهبان را مطابقت حکم ‏اسلام و قانون اساسی با قوانین و مصوبات مجلس دانست و گفت: انتظار ما از مجلس این است که قوانین را بر اساس حکم‌ﷲ تصویب کند.

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، حجت‌الاسلام والمسلمین مبلغی نیز با تأکید بر این‌که ارتباط میان حوزه و مجلس باید تقویت شود، گفت: علمای حوزه در فقه متبحر هستند اما آمادگی ارائه خدمات خود را که کارگشای قانون‌گذاری است ندارند.

مسائل مستحدثه
حضرت آیت‌ﷲ‌العظمی مکارم شیرازی در جمع رئیس و مسوولان ستاد همکاری‌های آموزش و پرورش و حوزه‌های علمیه گفتند: فضای مجازی امروز حرف نخست را در تخریب یا سازندگی می‌زند؛ هرچند بانیان آن در خارج از کشور بنای تخریب فرهنگ دینی ما را دارند. بنابراین باید از این ابزاری که می‌تواند عامل هدایت یا ضلالت خانواده‌ها باشد به نحو صحیح استفاده کنیم.

دبیر ستاد همکاری‌های آموزش و پرورش و حوزه‌های علمیه نیز در این دیدار گفت: همایش علمی «تربیت اسلامی فضای مجازی» راهکارها و چالش‌ها در روزهای ۲۷ و ۲۸ اردیبهشت‌ماه برگزار می‌شود.

با پایان یافتن نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، حضرت آیت‌ﷲ سبحانی از رعایت شئون اخلاقی و حجاب و عفاف، برگزاری نماز جماعت‌های باشکوه، مراقبت بر عرضه کتاب‌ها و نادر بودن کتاب‌های مشکل‌دار، ایجاد فضای معنوی و اخلاقی و برگزاری نشست‌های علمی فراوان در نمایشگاه کتاب تهران تقدیر و تشکر کردند.

حجت‌الاسلام مهدی رجائی، رئیس دبیرخانه حوزوی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، گفتمان‌سازی در عرصه نخبگان و عموم جامعه را دومین هدف مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، خواند و گفت: طراحی و تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در دستور کار این مرکز قرار دارد.

حجت‌الاسلام و المسلمین فرخ‌فال، مدیر حوزه علمیه استان قم در اولین گردهمایی معاونین تبلیغ مدارس علمیه استان قم، با بیان اینکه مبلغان باید با انحرافات مبارزه کنند، گفت: حضور مبلغان حوزوی در پاساژهای شهر قم موجب شد ۷۰ درصد ناهنجاری‌ها اصلاح شود.

رده‌های مرتبط

پاسخ دهید