مباحثات

رسانه فکری تحلیلی حوزه و روحانیت

اشاره: در روز نهم دی‌ماه سال ۱۳۸۸ ملت بابصیرت و همیشه‌درصحنه ایران در راه تحقق اهداف نظام اسلامی و حفظ دستاوردهای انقلاب شکوهمند اسلامی، با حضور آگاهانه و مقتدرانه و بیعت مجدد خویش با آرمان‌های بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی(ره) و شهدای گران‌قدر و رهبر عظیم الشأن انقلاب، مقام معظم رهبری، حماسه‌ای جاودان و به‌یادماندنی در تاریخ انقلاب اسلامی خلق کردند. نمایش بصیرت و هوشیاری مردم مومن، با بصیرت و غیرتمند ایران در این حماسه باشکوه، چنان تجلی یافت که به فرموده مقام معظم رهبری، اگر صدها بار هم برای نعمت هوشیاری این ملت سجده شکر به جای آورده شود، باز هم کم است. و باز هم به تعبیر رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، حضور عظیم و تعیین‌کننده ملت مؤمن، بابصیرت و باغیرت ایران در راهپیمایی سراسری نهم دی ماه، تجلی دست قدرت خدا و حرکتی ماندگار در تاریخ انقلاب بود. و به تعبیر معظم له: روز ۹ دی از جمله روزهایی است که به واسطه حرکت عظیم و فوق العاده مردم، در تاریخ ماندگار شد.

به هر حال، حضور آگاهانه و پرشور مردم بصیر و فهیم ایران اسلامی در راهپیمایی نهم دی ضمن تجدید بیعت مجدد با امام(ره) و ولایت، شاهکاری زیبا و ماندگار از حماسه، بصیرت و اتحاد را خلق کرد. با توجه به اهمیت این روز بزرگ و جاویدان در تاریخ ملت ایران، در این گزارش، به مناسبت بزرگداشت این روز به دیدگاه‌های روحانیون و علمای حوزه که از طلایه‌داران حضور حماسی ملت ایران در روز ۹ دی بودند، در این خصوص می‌پردازیم.

 بسترها و زمینه‌های شکل‌گیری حماسه ۹ دی

از جمله بسترها و زمینه‌های مهم شکل‌گیری حماسه شکوهمند ۹ دی می‌توان به عواملی همچون زیر سؤال بردن اصل دین، نظام مقدس اسلامی و همچنین اصل ولایت فقیه اشاره کرد که باعث شد مردم ایران با خلق حماسه ماندگار خود، دشمنان قسم‌خورده نظام اسلامی را مأیوس کنند. آیت‌ﷲ نوری همدانی از مراجع معظم تقلید می‌گوید: «حماسه مردم در ۹ دی، سیلی محکمی به فتنه‌گران، آشوب‌طلبان و استکبار جهانی بود که در فتنه ۸۸، اساس نظام، دین و ولایت فقیه را هدف قرار داده بودند.»

این مرجع تقلید با بیان اینکه ضربه زدن به نظام اسلامی، دین و ولایت فقیه از جمله مهم‌ترین نقشه‌های شوم دشمنان در حوادث سال بود، با تحسین بیداری و بصیرت مردم می‌گوید: ما باید قدردان حماسه‌آفرینی مردم در ۹ دی باشیم و این روز را گرامی بداریم.

به گفته آیت‌ﷲ نوری همدانی، حماسه مردم در ۹ دی، از روزهای تاریخی و سرنوشت‌ساز ملت ایران بود که خروش مردم در این روز موجب شد فتنه‌گران، منزوی و استکبار جهانی و آمریکا مأیوس شوند.

از دیگر زمینه‌های اصلی شکل‌گیری حماسه ۹ دی می‌توان به هتک حرمت ماه محرم و روز عاشورا اشاره کرد که باعث جریحه‌دار شدن احساسات مذهبی مردم غیرتمند و مسلمان ایران شد. آیت‌ﷲ مرتضی مقتدایی، رئیس وقت حوزه علمیه قم معتقد است قضایای فتنه و اتفاقات بعد از انتخابات ۸۸ که شاید از پیش طراحی شده بود و از طرفی هتک حرمت محرم و عاشورا موجب شد قلوب مردم ایران جریحه‌دار شده و حماسه ۹ دی خلق شود.

به گفته این عضو مجلس خبرگان رهبری، امروز هر چه داریم از امام حسین و اهل بیت(ع) است و مردم ایران به خاطر این اعتقاد حاضرند از جان و مال خود بگذرند که نمونه بارز آن دوران دفاع مقدس است. بنابراین هتک حرمت عاشورا و عزاداران حسینی، ملت ایران را نگران و چشمان آنان را گریان کرد. این عوامل موجب شد تا مردم، حضور پرشوری در راهپیمایی ۹ دی داشته و به جانیان اثبات کنند که ملت ما همچنان طرفدار نظام و انقلاب هستند.

نقش علما و روحانیت در حماسه ۹ دی

یکی از جنبه‌های غیر قابل انکار حضور حماسی ملت ایران در حماسه ۹ دی، نقش روحانیت و علمای حوزه‌های علمیه بود که باعث ماندگاری و جاودانگی این حرکت عظیم ملت ایران شد. آیت‌ﷲ مرتضی مقتدایی، در این باره بر این باور است که روحانیت فعلی کشور، همان خواص بابصیرت مد نظر مقام معظم رهبری هستند که آگاهانه در صحنه‌ها حضور داشته، خطرات را می‌شناسند و به اهداف دشمنان آگاه‌اند و با حضور هوشیارانه خود موجب خلق حماسه‌های ماندگار می‌شوند.

نکته‌ای که توجه بدان حائز اهمیت می‌نماید این است که روحانیت آگاه و بصیر حوزه‌های علمیه علاوه بر نقش مؤثر در خلق حماسه ماندگار ۹ دی، خود نیز به تبعیت از مقام معظم رهبری، فتنه‌ها را شناخته و مردم را نسبت به آن آگاه ساختند.

پیام‌های و دستاوردهای حماسه ۹ دی

همان طور که هر حادثه و رویدادی دربرگیرنده پیام‌ها و دستاوردهایی است، حماسه حضور تاریخی ملت ایران در روز نهم دی نیز از این قاعده مستثنی نیست. یکی از دستاوردهای مهم حضور حماسی ملت ایران در راهپیمایی ۹ دی، ناکامی جریان فتنه و حفظ انقلاب اسلامی بود. آیت‌ﷲ علوی گرگانی از مراجع تقلید قم با بیان اینکه نهم دی‌ماه یوم ﷲ است، می‌گوید: «حضور حماسی ملت ایران در راهپیمایی روز ۹ دی‌ماه، جریان فتنه را ناکام و انقلاب اسلامی را حفظ کرد.»

اما از جمله پیام‌های حماسه ۹ دی می‌توان به طرفداری مردم از نظام مقدس اسلامی و اسلام و ولایت فقیه و رهبری نظام اشاره کرد. آیت‌ﷲ مقتدایی، عضو مجلس خبرگان رهبری در این خصوص می‌گوید: «بالاترین پیام این حماسه این بود که مردم، طرفدار نظام و اسلام بوده و دشمنان هرگز فکر نکنند مردم از انقلاب، نظام و ولایت فقیه دلسرد شده‌اند، بلکه آمادگی کامل دارند که تا آخرین نفس در مقابل دشمنان ایستاده و فداکاری کنند».

به گفته وی: مردم در جریان فتنه ۸۸ احساس کردند که گوشه‌ای از این جریانات متوجه رهبری و ولایت فقیه است، بنابراین به میدان آمدند و با حمایت همه‌جانبه از نظام و رهبری علاوه بر مأیوس کردن دشمنان به آنان فهماندند که خیلی کوچک‌تر از آن هستند که پایه نظام و اسلام را متزلزل کنند.

از دیگر دستاوردهای مهم حماسه نهم دی می‌توان به پشتوانه‌سازی محکم و استوار این حضور حماسی مردم برای حضور مقتدرانه ایران اسلامی در عرصه بین الملل اشاره کرد. آیت‌ﷲ مقتدایی در این خصوص می‌گوید: «حضور پرشور مردم در حماسه ۹ دی پشتوانه‌ای برای نظام اسلامی شد تا همچنان با اقتدار در عرصه بین الملل حضور داشته و در مسیر اهداف خود گام بردارند.»

حجت‌الاسلام و المسلمین سید محمد واعظ موسوی از اعضای مجلس خبرگان رهبری نیز با تأکید بر این مطلب که حماسه نهم دی نشان داد که ملت ایران در اطاعت و پیروی از ولایت فقیه و مقام معظم رهبری سر از پانمی‌شناسد، در خصوص پیام‌ها و درس‌های این روز بزرگ بر این باور است که حضور حماسی مردم در این روز، وجدان‌های خفته و غافل را بیدار کرد.

به گفته این عضو مجلس خبرگان رهبری و استاد درس خارج حوزه علمیه قم، حضور خروشان و کم‌نظیر ملت ایران در نهم دی‌ماه باعث شد که هم استکبار جهانی و هم دست‌نشانده‌های داخلی آنها بار دیگر متوجه ارتباط عمیق و تنگاتنگ و ناگسستنی امت اسلامی با پیامبر(ص)، اهل بیت(ع) و ولایت فقیه و ارزش‌های دینی شوند.

رده‌های مرتبط

پاسخ دهید