صبح بیست و یکم خردادماه سال جاری، «حورا صدر» دختر امام موسی صدر و مدیر مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر با حضور در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ضمن بازدید از این مجموعه بزرگ علمی و فرهنگی و آثار و محصولات آن، در جمع مدیران این پژوهشگاه به سخنرانی پرداخت.
خانم صدر با بیان اینکه مؤسسه امام موسی صدر امکانات زیادی ندارد و حتی محل و جای کوچکی هم دارد، گفت: با اینحال، این مؤسسه، همکاران خوبی را جذب کرده و کارهای بزرگی را انجام داده و در حال انجام آن است.
خانم صدر ادامه داد: تأسیس مؤسسه با دو هدف انجام شده است:
هدف اول: پیگیری قضیه ربوده شدن امام موسی صدر؛ این پیگیری اکنون در ایران و لبنان در حال انجام است؛ گرچه این بخش بیش تر مربوط به مؤسسه در لبنان است اما ما هم پیگیر هستیم.
هدف دوم: جمعآوری و انتشار اندیشههای امام موسی صدر؛ با توجه به اینکه ایشان در ایران نبودهاند و آثارشان به زبان عربی است، اولین گام، ترجمه این آثار به فارسی است. برای این کار تعدادی از کتابها بهصورت کلی و موضوعی با عنوان «در قلمرو اندیشه امام موسی صدر» منتشر شدهاند؛ دو مورد آن مربوط به مباحث تفسیری است که مخاطبین آن اعضای جنبش امل بودند و اخیراً انجام شده است؛ در سال ۲۰۰۰ برای اولین بار در لبنان چاپ شد و در سال ۲۰۱۴ تجدید چاپ گردید. احساس ما این است که اگر همکاریهای اساسی صورت گیرد، این آثار میتوانند دستمایه پژوهشهای آینده ما باشند.
امام موسی صدر ۱۸ سال در لبنان فعالیت کردند و تأثیرات زیادی داشتند؛ هنوز که هنوز است آثار ایشان بعد از ۳۶ سال از ربودهشدنشان در لبنان دیده میشود و هنوز راهکارهای ایشان دنبال میشود.
امام موسی صدر هیچوقت فرصت نداشتند که آثار خود را مدون کنند و ما باید از لابهلای مصاحبهها و رفتار و سلوک ایشان، اندیشههای وی را استخراج کنیم. به همین خاطر، کار ما دشوار و پیچیده است.
نکته دیگر اینکه الآن حضور نداشتن ایشان در صحنه کاملاً محسوس است؛ مخصوصاً با توجه به رفتاری که از ایشان سراغ داشتیم؛ ان شآء ﷲ تلاش ما برای آزادی ایشان به نتیجه برسد.
ما باید بتوانیم اندیشه ایشان را بهویژه در حوزه و بین طلاب و محققین منتقل کنیم؛ زیرا ایشان دغدغه رشد، توسعه و اعتلای حوزه را داشتند و به همین دلیل میتوان در کنار شخصیتهای دیگر، آرای ایشان را بررسی و ترویج کرد. امیدواریم این جلسه سرآغازی باشد برای شناساندن این گنجینه عظیم که میتواند برای نسل جوان قابل استفاده باشد.
ما حتی از نقد اندیشههای ایشان هم استقبال میکنیم تا در دام شخصیتپرستی نیفتیم؛ باید نگاه جامعی به فکر و اندیشه ایشان داشته باشیم.
نکته مهم اینکه ارتباط ایشان با سایر مذاهب بسیار خوب بود و این امر از یکسو باعث تقویت تشیع شد و از سوی دیگر سبب گردید دیگر طوایف در لبنان احساس طایفهگرایی نکنند.
در پایان این جلسه، دو خاطره از اخلاص و خلوص نیت ایشان نقل میکنم.
در یک جمعی برخی به وی گفتند که در مورد شما حرفهایی هست و اینکه چرا این اندازه به شما توجه دارند و محبوب شدهاید؛ لابد تشکیلاتی دارید!؟ ایشان در جواب گفته بودند: شما اگر به کیلومترشمار ماشین بنده در این کشور کوچک لبنان نگاه کنید خواهید دید که من همهجا را گشته و رفتهام و در هر خانهای را زدهام و با اهل آن خانواده درباره دغدغههایشان صحبت کردهام؛ کسی را مثل من نمیتوانید پیدا کنید که این چنین کرده باشد.
یک بار هم وقتی عکس ایشان را روی مجلات میزدند عدهای میگفتند: کدام دستگاه جاسوسی پشت سر ایشان است؟! ایشان در پاسخ گفته بودند: کسی نمیآید بگوید وی اخلاص دارد که این چنین مورد توجه قرار گرفته است.
خبری که در این جلسه میخواهم از آن رونمایی کنم این است که هرچند سالروز تولد ایشان ۱۴ خرداد و سالروز ربودهشدن ایشان ۹ شهریور است، اما قرار است روز ۳۰ بهمن، سالروز حضور ایشان در کلیسای مسیحیان لبنان را بهعنوان روز ملی گفتوگو نامگذاری کنیم.
هدف از برهم زدن اوضاع لبنان، حزبالله و ضربه زدن به منافع ایران است/تحریمهای علیه حزبالله، بسیار سختتر از تحریمهای علیه جمهوری اسلامی است
هیچ اثری از آثار مرحوم علامه سیدجعفر مرتضی را نمیبینید که دستهای آلوده در تاریخ اسلام را شناسایی نکرده باشد
با پروندهای ویژه حوزویان و دشواریهای اخلاقی زیستن
صدرالدین صدر، سیّدی که پدر همه بود