یکی از مسائل مربوط به عید نوروز که بعضاً مورد توجه برخی از محققین قرار گرفته است، بحث اسلامی بودن یا نبودن این عید ایرانیان و همچنین این نکته است که آیا به این عید، در روایات اسلامی توجه شده است و اینکه دیدگاه عالمان و فقهای اسلامی درباره این ایام چیست. بنابراین، این نوشتار، نگاهی به برخی احادیث و دیدگاههای بعضی از عالمان اسلامی در این باره دارد. ادامه …
با توجه به اهمیت این روز بزرگ و جاویدان در تاریخ ملت ایران، در این گزارش، به مناسبت بزرگداشت این روز به دیدگاههای روحانیون و علمای حوزه که از طلایهداران حضور حماسی ملت ایران در روز ۹ دی بودند، در این خصوص میپردازیم. ادامه …
ائمه اطهار(ع) به طور خاص از زمان امام صادق(ع) و اوج آن در زمان امام هادی(ع) و به طور خاصتر امام حسن عسکری(ع)، برای آمادهسازی شیعیان برای دوران جدید و رویارویی با شرایط عصر غیبت، سازمان وکالت را به مثابه الگویی برای برآورده ساختن نیازهای جامعه اسلامی تأسیس و تقویت ادامه …
حوادث و اتفاقاتی که بعد از افزایش قیمت بنزین و سهمیهبندی آن در واپسین روزهای آبان ۹۸ در کشور رخ داد را میتوان از منظرهای مختلفی مورد تجزیه و تحلیل قرار داد؛ در این میان، اما نقش و وظایفی که حوزههای علمیه و به خصوص حوزه علمیه قم و روحانیت در قبال این حادثه و حوادث مشابه داشته و دارند، از اهمیت بسزایی برخوردار است. ادامه …
با ظهور انقلاب اسلامی از سویی ایده تقیه کنار گذاشته میشود و از سوی دیگر اصل و مشروعیت نظام سلطنتی زیر سؤال میرود؛ که هر دو نکته را میتوان در فقه سیاسی امام خمینی(ره) به روشنی مشاهده کرد. در این دوران پرسش جدیدی فراروی فقه سیاسی قرار میگیرد و آن سؤال از مشروعیت یا عدم مشروعیت نظام مردمی است؛ یعنی عدم مشروعیت نظام سلطنتی امری مفروغ عنه است. ادامه …
آیتالله مکارم شیرازی: گاهى دشمنان تعبیر مىکنند که اگر ما موفق شویم حجاب را از سر مسلمانان یا از سر زنان ایرانى برداریم، در واقع تا حد زیادى توانستیم اسلام یا نظام جمهورى اسلامى را شکست دهیم. آیتالله نوری همدانی: اساساً شأن فقیه بیان کلیات احکام خداست؛ اما شکل حجاب و خصوصیات آن را باید به خود خانمها واگذار کنیم یا از نظرات مشورتى آنان استفاده کنیم. ادامه …
یکی از خصوصیات مهم نهضت پانزده خرداد این بود که برخلاف عموم حرکتها و مبارزههای قبل، هدف اصلی را نشانه گرفته بود و شاه را مقصر اصلی میدانست. پیش از این نهضت، سیاستمداران و مبارزان سیاسی یا جرأت مخالفت با اصل رژیم سلطنتی را نداشتند. آنان درصدد بودند تا با انتقاد از دولت و با قوانین انتظامی، آزادیهایی کسب کنند و روزنامه و نشریهای داشته باشند و بتوانند نمایندگانی به مجلس بفرستند. ادامه …
میتوان گفت ماهیت مشکلاتی که جهان اسلام هماکنون با آن رو به روست با دورهای که سید در آن بوده است، تغییر چندانی نکرده است. بحث وی در مبارزه با استکبار و سلطه خارجی، در مورد کنترل نیروهای تندرو در جهان اسلام و جلوگیری از موانع وحدت و تأکید ویژهی وی بر همگرایی جهان اسلام هنوز مورد نیاز ماست. ادامه …
با علوم انسانی نمیتوان مانند علوم پایه برخورد کرد؛ مثلاً مباحث مربوط به علوم تربیتی بر پایه فلسفه و متدولوژی خاصی که در غرب بوده، شکل گرفته و اگرچه در خاستگاه خود کاربردی بوده و نتایج لازم را داشته است، اما بهدلیل تفاوتهای شکلی و ماهوی عمده و فارغ از برخی اصول کلی، در جامعه ما کارایی لازم و نتیجه مطلوب را نخواهد داشت. ادامه …
چه خوب بود فرمايشات آن حضرت كه حاوى يك دنيا عزّت و شرف و سربلندى و استقلال و ايمان و ايقان و صبر و ثبات و فتوّت و جوانمردى است، در روى تابلوها و پردههایى با ترجمه شيرين و شيواى آن نوشته مىشد و مانند اشعار محتشم در مجالس عزادارى و تكايا نصب مىگرديد تا واردين و شركتكنندگان در مجلس، در عين استفاده سمعى از خطبا و گويندگان راستين، استفاده بصرى نيز نموده ادامه …